08 Mart 2001 22:00

IMF'ye, siddete ve esitsizliğe hayır!

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde alanlara çıkan kadınlar, IMF politikalarını, kadınlara yönelik hertür ayrımcılığı ve şiddeti protesto ettiler.

Paylaş
IMF'ye, siddete ve esitsizliğe hayır!
İstanbul'da saat 10.00'dan ihtibaren Şişli Perpa önünde toplanan yaklaşık 10 bin kadın, Abide-i Hürriyet Meydanı'na yürüdü. Erkeklerin de yoğun olarak katıldığı mitingte sık sık, "Yaşasın 8 Mart Yaşasın Mücadelemiz", "Yaşasın Barış", "Cinsel Ulusal Sınıfsal Sömürüye Son", "IMF Elini Ekmeğimden Çek", "Özgürlük Sokakta Kadınlar Mücadelede", "Kadın Erkek Birlik İş Ekmek Özgürlük", "Kahrolsun IMF yaşasın 8 Mart", sloganları atıldı. Mitingin en kitlesel kortejini oluşturan HADEP'li kadınlar, yöresel kıyafetleri, söyledikleri türküler, attıkları "Biji Aşiti" sloganları ve çektikleri halaylarla alanda oldukça coşkulu bir görüntü çizdiler. "Çeteler mecliste Leyla Zana hapiste" sloganları atan HADEP'liler, "Kadınız anayız ana dilde eğitim hakkımız" dövizleri taşıdılar. İHD, Halkevleri, Feminist Kadın Çevresi üyelerinin de katıldığı mitingte ÖDP'li kadınlar, "Görünmeyen Emek Sesini Yükselt", "Kadınlar Küresel Saldırıya Direniyor", "Ekmeğe Açız Şiddete Tokuz", "Eşit İşe Eşit Ücret" dövizleriyle yürüdüler. KESK'e üye kadın emekçiler, "Kadınlar Her Yerde Yönetimlere" pankartıyla alana girdiler. Kadınlar ev işlerinin toplumsallaştırılmasını, eşit işe eşit ücret ödenmesini, işyerlerinde kreş açılmasını talep ettiler.
Mitingin HADEP'ten sonra en kalabalık kortejini EMEP'li emekçiler oluşturdu. EMEP korteji kadın ve erkek emekçilerin birlikte yürüdüğü kortejlerdendi. Kadın ve erkek emekçiler, "IMF Defol Bu Memleket Bizim", "Kadın Erkek Elele Mücadeleye" sloganları attılar.
Mitinge ayrıca Tutuklu Yakınları, Barış Anaları, Dicle Kültür Merkezi, EKB, Özgür Kadın, Çağrı, SES Bakırköy Şubesi, DBP'li kadınlar, TUYAB, DMP, İDLB, Alınterimiz, DİSK Basın-İş, Kaldıraç, İşçi Gazetesi, Köz Dergisi, Partizan, Devrimci Demokrasi, Mücadele Birliği Platformu, Devrimci İşçi Komiteleri, Proleter Halkın Birliği ve Özgür Barikat katıldı.
Polis'ten tehdit
Kadınlar, meydana saat 12.30'da girebildi. Alanda, Clara Zetkin'le başlayan ve hayatın her alanında mücadele eden bütün kadınlar için bir dakikalık saygı duruşu yapıldı. Saygı duruşunun ardından kürsüye çıkan Remziye Dinç, yaşamın her alanında kadına yönelik uygulanan şiddete değinerek, gözaltında tecavüze uğrayan Atılım Gazetesi çalışanı Asiye Güzel'den bahsetti. Kitle konuşmanın ardından "Tecavüzcü polisler hesap verecek" sloganı attı. Bunun üzerine kürsüye gelen polisler, bu tarz konuşmaların yapılmamasını isteyerek, polisin provake edildiğini ileri sürdü. Polis, Miting Tertip Komitesi'ni, konuşmaların ve anonsların Türkçe'nin yanı sıra Kürtçe de yapılması nedeniyle sürekli tehdit etti.
Yeni Demokrat Kadın grubu üyesi Sevgi Doğan ise F tipi cezaevlerinin kadın için daha çok şiddet ve yanlızlık anlamına geldiğini kaydetti. Doğan'ın konuşmasını yaparken polis konuşanın kim olduğunu öğrenmeye çalıştı ve tertip komitesinde bulunan kadınların kimlik bilgilerini aldı. Polisin baskı ve tehtidi miting sonuna kadar devam etti.
'Savaş istemiyoruz'
Nilüfer Akbağ'ın söylediği Türkçe ve Kürtçe şarkıların ardından mitinge gönderilen mesajlar okundu. Kadınların işsizlik, eşitsiz ücret politikası, sigortasız, sendikasız çalışma koşullarıyla karşı karşıya bulundukları belirten KESK Kadın Sekreteri Sevgi Göğçe, ayrımcılığa neden olan tüm yasaların değişmesini istedi. Göğçe, hükümeti kadın düşmanı olarak nitelendirerek, çözümün IMF proglaramında olmadığını dile getirdi. Mitingin son konuşmasında ayrımcılık ve savaşa karşı kadınların taleplerini dile getirdi.
Konuşmada, kadınların savaş istemedikleri dile getirildi. Miting şarkı ve türkülürle sona erdi.
ÖNCEKİ HABER

Karaparayı liberalizm besliyor

SONRAKİ HABER

8 Mart emek mücadelesinin parçası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...