07 Mart 2001 22:00

Hükümet gensoru rekortmeni

57. hükümet henüz 2 yılını tamamlamadan 7 kez gensoru önergesine muhatap oldu. 18 Ocak 2000'ta hakkındaki ilk gensoru önergesi reddedilen hükümet, bayram sonrası Meclis'te 8. gensoru önergesi ile karşılanacak.

Paylaş
Hükümet gensoru rekortmeni
DSP, MHP ve ANAP'ın oluşturduğu 57. hükümet, kurulduğu tarihten bu yana yedi kez gensoru önergesine muhatap oldu.
Muhalefet partileri FP ve DYP milletvekillerince hükümet ve bazı bakanlar hakkında verilen gensoru önergelerinin gündeme alınması kabul edilmedi. FP'nin, uygulanan ekonomik politika konusunda hükümet hakkında verdiği gensoru önergesinin gündeme alınıp alınmamasına ilişkin görüşmeler, TBMM Genel Kurulu'nda bayram sonrası yapılacak.
İlk gensoru önergesi, dönemin FP Grup başkan vekilleri Bülent Arınç, İsmail Kahraman ve Abdüllatif Şener tarafından verildi. "Yanlış ekonomik tercihler ve kararlar sonucunda bazı bankaların Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na devredilmesine neden olacak düzeyde mali sektörde tahribata yol açtıkları" gerekçesiyle hükümet hakkında verilen gensoru önergesinin gündeme alınması, 18 Ocak 2000 tarihinde TBMM Genel Kurulu'nda reddedildi.
FP Genel Başkanı Recai Kutan ve 35 milletvekilince, Tarım ve Köyişleri Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp hakkında "Uyguladığı yanlış politikalarla tarım sektörünün olumsuz yönde etkilenmesine neden olduğu" gerekçesiyle verilen gensoru önergesi de, 21 Haziran 2000 tarihinde Genel Kurul'da ele alındı, ancak yapılan oylamada gündeme alınması kabul edilmedi.
FP Sivas Milletvekili Abdüllatif Şener ve 67 arkadaşınca, yine hükümet hakkında "Özel bankaların içinin boşaltılarak Hazine'nin ekonomik kayba uğratılmasında kusurları bulunduğu" iddiasıyla verilen gensoru önergesinin gündeme alınması da, 5 Aralık 2000 tarihinde reddedildi.
DYP Grup başkan vekilleri Ali Rıza Gönül, Nevzat Ercan ve Turhan Güven tarafından hükümet hakkında, "Hatalı ve tutarsız ekonomi politikaları izleyerek ülkeyi kriz ortamına sürükledikleri" iddiasıyla 1 Aralık 2000 tarihinde verilen gensoru önergesi, 5 Aralık 2000 tarihinde imzalar geri çekildiğinden işlemden kaldırıldı. Aynı önerge, 7 Aralık 2000 tarihinde yeniden TBMM Başkanlığı'na sunuldu ve 11 Aralık 2000 tarihinde genel kurulda görüşülerek gündeme alınması reddedildi.
Ersümer parmak hesabıyla 'aklandı'
DYP Balıkesir Milletvekili İlyas Yılmazyıldız ve 31 arkadaşı tarafından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Cumhur Ersümer hakkında "Enerji alanındaki yolsuzluk ve usulsüzlüklerin ortaya çıkarılmasında ve Teftiş Kurulu raporlarının uygulanmasında görevinin gereklerini zamanında yerine getirmediği" iddiasıyla verilen gensoru önergesi de 23 Ocak 2001 tarihinde Genel Kurul'da ele alındı. Yapılan oylama sonucunda söz konusu önergenin gündeme alınması kabul edilmedi.
FP Konya Milletvekili Veysel Candan ve 29 arkadaşının, Bayındırlık ve İskân Bakanı Koray Aydın hakkında, "Deprem konutlarıyla ilgili ihalelerin yapılış şekli ve altyapı hizmetlerinde uyguladığı politikalarla devleti zarara uğrattığı ve afet kararnameleriyle belediyeler arasında partizanlık yaptığı" iddiasıyla verdiği gensoru önergesinin gündeme alınması Genel Kurul'da 27 Şubat 2001 tarihinde reddedildi.
Son gensoru 1 Mart'ta verildi
Son olarak FP Rize Milletvekili Mehmet Bekaroğlu ve 32 arkadaşı tarafından, "Uyguladığı ekonomik politikayla ülkeyi durgunluk, işsizlik ve iktisadi gerileme ve hatta çöküş dönemine getirdiği" gerekçesiyle hükümet hakkında 1 Mart 2001 tarihinde gensoru önergesi verildi.
DYP Bursa Milletvekili Oğuz Tezmen ve arkadaşlarınca hükümet hakkında verilen ancak ekonomik krizi daha da ağırlaştırmamak amacıyla geri çekilen gensoru önergesinin bayram sonrasındaki ilk mesai gününde yeniden TBMM Başkanlığı'na sunulacağını bildirdi.
TBMM Danışma Kurulu bayram tatilinden sonra toplanarak, söz konusu gensoru önergelerinin görüşülme gününü belirleyecek.
ÖNCEKİ HABER

O hayatın tanığı

SONRAKİ HABER

Emekçiler krizden kazançlı çıkmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...