07 Mart 2001 22:00

8 Mart alanda kutlanıyor

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü bugün tüm dünyada ve ülkemizde miting, eylem ve çeşitli etkinliklerle kutlanacak.

Paylaş
8 Mart alanda kutlanıyor
Bugün Dünya Emekçi Kadınlar Günü. Amerikalı dokuma işçisi kadınların, eşit işe eşit ücret, daha iyi çalışma ve yaşam koşulları için canları pahasına gerçekleştirdikleri direnişin 144. yıldönümü. Bugün tüm dünyada ve ülkemizde kadınlar sömürüye, her türden ayrımcılığa ve şiddete karşı alanlara çıkacaklar. 8 Mart 1857'de New York'lu binlerce dokuma işçisi kadın, 10 saat işgünü, çalışma koşullarında iyileştirme, eşit işe eşit ücret gibi taleplerle greve gittiler. Patron, sendikanın ve diğer işçilerin, grevdeki kadın işçilerle dayanışmasını önlemek için fabrikanın kapılarına kilit vurdu. Bu sırada kuşkulu bir şekilde çıkan yangında kadın işçiler alevler arasında kaldı ve 129 kadın işçi yanarak can verdi. 8 Mart 1908'de, bu kez arkadaşlarının işten atılmalarını protesto etmek için işyerlerini işgal ederek greve gittiler, dokuma işçisi kadınlar. Talepleri 8 saat işgünü, çocuk emeğinin sömürülmesine son verilmesi ve kadınlara oy hakkının tanınmasıydı.
8 Mart'ın uluslararası bir mücadele günü olarak kutlanması ise II. Enternasyonal'in 1910 yılında Danimarka'nın Kopenhag kentinde toplanan konfereransında kararlaştırıldı. Alman Sosyalist Delege Clara Zetkin'in önerisi ile 8 Mart, dokuma işçisi kadınların anısına, emekçi kadının cinsel ve sınıfsal sömürüye karşı mücadele günü olarak ilan edildi.
İşçi ve emekçi kadınların eşitsizliğe karşı yüzyıllardır verdikleri mücadelenin sembolü olan 8 Mart'a emperyalistler de kayıtsız kalamadı. Birleşmiş Milletler, 1975 yılında, 8 Mart'ı emekçi içeriğini hasıraltı ederek "Dünya Kadınlar Günü" olarak kabul etti.
Dört büyük ilde eylem
Emekçi kadınların, eşitsizliğe ve bu eşitsizliğin kaynağı olan kapitalist sisteme karşı mücadeleleri bugün de sürüyor. Bugün başta İstanbul, Adana ve İzmir olmak üzere alanlara çıkacak olan emekçi kadınlar, ayrıca birçok ilde basın açıklamaları, panel, seminer, dinleti, kermes gibi etkinlikler düzenleyecek. İstanbul'da emekçi kadınlar, saat 10.00'da Perpa önünde buluşarak buradan kortejler halinde mitingin yapılacağı Şişli Abide-i Hürriyet Meydanı'na yürüyecekler. Ankara'da ise emekçi kadınlar saat 13.00'te Abdi İpekçi Parkı'nda toplanarak basın açıklaması yapacaklar. Açıklamayı, KESK, HADEP, EMEP, ÖDP, İHD, Halkevleri ile ODTÜ ve Ankara Üniversitesi kadın komisyonlarının da içinde yer aldığı 8 Mart Ankara Kadın Platformu düzenliyor. İzmir'de saat 12.00 ile 17.00 arasında Bornova Cumhuriyet Meydanı'nda miting yapacak olan kadınlar, Adana'da da saat 12.00'de Mimar Sinan Açıkhava Tiyatrosu önünde toplanarak, yürüyüş yapacaklar.
Diyarbakır'da yasaklandı
Diyarbakır Kadın Platformu tarafından bugün Dağkapı Meydanı'nda yapılması planlanan miting ise yasaklandı. Yasaklama mitingin katılımcısı siyasi parti ve kitle örgütleri tarafından protesto edildi. Öte yandan Emeğin Partisi (EMEP) Diyarbakır İl Örgütü düzenlediği basın açıklamasıyla 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar gününü kutladı. Parti binasında yapılan açıklamada konuşan İl Başkanı Yavuz Karakuş, "8 Mart uzun soluklu bir mücadeledir. Eşit sömürüsüz bir toplumu kurma mücadelesi, emekçi sınıfların kadınların ve erkeklerin omuzlarından yükselecektir. Bu mücadele ülkedeki tüm örgütsüz kesimlerin örgütlenmeye seferber edilmesi, bunun, OHAL koşullarında yaşayan emekçi kadınların mücadelesiyle birleştirilmesi, özlediğimiz dünyaya bizi biraz daha yaklaştıracaktır" dedi.
ÖNCEKİ HABER

Durgunluk esnafı vurdu

SONRAKİ HABER

Kadın ücretsiz aile işçisi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...