07 Mart 2001 22:00

Durgunluk esnafı vurdu

Mobilyacılar ve Keresteciler Sitesi'nde bulunan 500 işyerinden 100'ü iflas etti. 300 kadar işyeri ise açık olmasına rağmen çalışmıyor.

Paylaş
Durgunluk esnafı vurdu
Gökhan İmrek
Kriz sonucunda ortaya çıkan ekonomik kaosun ardından, Adana Mobilyacılar ve Keresteciler Sitesi esnafları tek tek kepenk kapatmaya başladı.
Bugüne kadar sitede bulunan 500 işyerinden 100'ü iflas etti. Yaklaşık 300 kadar işyeri ise açık olmasına rağmen çalışmıyor ve birçok işyeri işçilerini ücretsiz izne çıkarmış durumda.
Bu şekilde giderse bayramdan sonra hiçbir işyerinin açamayacağını belirten site esnafı, bir an evvel bu duruma çare bulunmasını istiyor. Geçtiğimiz günlerde bir toplantı yapan site esnafı yaşanan krizin faturasının kendilerine ödetilmek istendiğini, bu durumun sorumlusunun kendileri olmadığını belirterek, 1 günlük kepenk kapatma, yürüyüş, borçları ödememe gibi eylemler yapmayı düşünüyorlar.
Ağaç İşleri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Dikilitaş, toplantıda yaptığı açıklamada, ekonomik krizin dalga dalga yayıldığına, piyasaların tam bir durgunluk içinde boğulduğuna ve kepenk kapatan esnaf sayısının her geçen gün çığ gibi büyüdüğüne değinen Dikilitaş, "Son can alıcı darbeyi de sözde esnafın bankası olan Halk Bankası indirmiştir" dedi. Halk Bankası'nın kredi faizlerini anormal yükselterek, kredi ödemelerini talep etmekte olduğunu sözlerine ekleyen Dikilitaş, "Hortumlanan ve geri dönmeyen milyonlarca dolar kredinin acısını, siz değerli esnaf ve sanatkâr arkadaşlarımızdan çıkarılmak isteniyor" diye konuştu. "İstikrar programı"nın büyümeyi durdurduğunu da ifade eden Dikilitaş, programın yatırımı bitirdiğini, talebi kıstığını ve üretimi baltaladığını, bu yüzden de esnafın kredi, SSK, Bağ-Kur ve diğer borçlarını ödeyemez hale geldiğini ifade etti.
Konuyla ilgili olarak görüştüğümüz site esnafı da yaşanan krizden dolayı zor duruma düştüklerini, işlerinin durduğunu belirterek, kapanma tehlikesi ile karşı karşıya kaldıklarını söylediler.
İşçiler izne çıkartılıyor
Aydoğan Öznur, şu anda hiç gelirlerinin olmadığını belirterek, "Mağaza satış yapmıyor ki bize sipariş versin. Biz işçilerimizi mağdur etmemek için ücretli izne ayırdık. Bu işyeri 3 ortaklı. 3 aile biz de var, bir de çalışan arkadaşların ailelerini sayarsak bu sayı daha da artıyor" dedi. Ramazan Bayramı'ndan bu yana krizin etkisini göstermeye başladığını da ifade eden Öznur; "Ramazan Bayramı'nın ardından işyerlerini kapatan arkadaşlarımız var. Kazanç olsa zam olsun ama insanlar bu şekilde bir daha fakirleşiyor" diye konuştu.
Mobilya işçisi Yaşar Sarıyiğit ise, 1 aydır işsiz olduğundan yakındı. Sarıyiğit, elektrik, su, telefon borçlarını da ödeyemediğini ve bir çıkış yolu bulamadığını vurguladı. Bülent Gizir de sitede mevcut işyerlerinden yaklaşık yüzde 30'unun kapalı olduğunu ve bayramdan sonra bu sayının iyice artacağını söyleyerek, mobilya ve kereste sektöründe çalışan yaklaşık 500 işçinin işten çıkarıldığını bildirdi. Bu sayının 750'ye çıkacağını ifade eden Gizir, "Daha önce 1 ayda 25-30 müşteri geliyordu. Şimdi ise bu sayı 3-5 kişiye düştü" dedi. Halk Bankası'na borcu olan işyerlerinden yüzde 95'inin borcunu ödeyemediğini kaydeden Gizir, "Halk Bankası'nın esnaflara uyguladığı faiz yüzde 1000'lere çıktı. Esnafın yüzde 75'i iflas edecek" diyerek tepkisini dile getirdi.
'26 yıllık birikimim gitti'
1975 yılından bu yana bu işle uğraştığını ve şimdiye kadar kazandığı paranın bir gecede yok olduğunu vurgulayan Edip Kalaycıoğlu ise, "Kredi faizlerini, borçlarımızı ödeyemedik. Malımızı maliyetinin altında satıp borçlarımızı ödemeye çalışıyoruz" dedi ve kesinlikle bu yönetimin değişmesi gerektiğini belirtti. Kemal Pozan da 16 yıldır işletmecilik yaptığını hatırlatarak, "Yanımda 8 kişi çalışıyordu. Hepsini çıkarmak zorunda kaldım. Bunun da tek nedeni bu krizin faturasının bize çıkarılmasıdır" diye konuştu.
ÖNCEKİ HABER

Londra Metrosu'nda kaza

SONRAKİ HABER

8 Mart alanda kutlanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...