07 Mart 2001 22:00

Londra Metrosu'nda kaza

   'geliyorum' diyor

Paylaş
Londra Metrosu'nda kaza 'geliyorum' diyor
Arif Bektaş
İngiltere'de sık sık meydana gelen tren kazaları, Demiryolu Sendikası (RMT)'nı harekete geçirdi. Londra Metrosu'nda bir araştırma yapan Sağlık Bakanlığı'na bağlı Güvenlik ve Sağlık Komisyonu (HSE), bir rapor yayınlayarak, Londra Metrosu'nda güvenlik ve sağlık sorunlarının arttığını açıkladı. RMT Genel Başkan Yardımcısı Bob Crow, HSE'nin raporunu değerlendirerek, konunun üzerine gideceklerini belirtti. Crow, metroda tam 60 ayrı güvenlik ve sağlık sorunu olduğunu aktararak hükümeti ve Londra Metrosu sahibi özel şirketleri metroda her an ölüm olabileceği yolunda uyardı.
Tekrar kamulaştırma isteniyor
RMT Genel Başkan Yardımcısı Crow, basına gönderdiği bildiride, ülkenin diğer işletmelerinde olduğu gibi, Londra Metrosu'nda da özel şirketlerin kâr uğruna halkın sağlıkığını tehlikeye attığını vurguladı. Araştırmayı yapan HSE'nin "Güvenlik ve sağlık sorunları artıyor. Ancak ciddi bir tehlike yok" açıklamasına tepki gösteren Crow, metronun büyük riskler taşıdığını aktardı. RMT'nin açıklamasını ve grev hazırlıklarını destekleyen Tren Sürücüleri Sendikası (ASLEF) ve Londra Büyükşehir Belediye Başkanı Ken Livingstone, yaşanacak bütün sorunlardan özel şirketlerin sorumlu olacağını duyurdular. Metronun tekrar kamulaştırılmasını isteyen sendikalar, bir yıl önce yapılan araştırmanın sonuçlarının bugünkünden daha iyi olduğuna dikkat çekerek, sorunların giderek arttığını kaydettiler.
Sorunlar görmezden geliniyor
Hükümet, özel şirketler ve hükümete bağlı kuruluşların sözcüleri, metroda ciddi bir sorun yaşanmadığını savunarak, meselenin üzerini örtmeye çalışıyorlar. Yapılacak grevleri kırmak ve halkın tepkisini azaltmak için girişilen türlü oyunların boşa çıkacağını belirten Crow, "Hükümet bir şey yapmak istiyorsa, yapacağı en iyi şey Londra Metrosu'nu tekrar kamulaştırmaktır" dedi.
İşçiler sorunlara sahip çıktı
Ücret ve iş güvenliği gibi sorunlar nedeniyle grev oylamasına başlayan RMT, önümüzdeki günlerde oylamanın sonucunu ilan edecek. İşçilerin çoğunluğu grevden yana oy kullanırsa, bu ay sonundan itibaren etkili eylemler başlayacak. Metro işçileri, özellikle güvenlik ve sağlık sorunlarına dikkat çekiyor ve bu konunun, ücret artışından daha önemli olduğunu belirtiyorlar. İşçilerin en dikkat çekici talebi ise, metronun tekrar kamulaştırılması. ASLEF üyesi işçiler, 4 Şubat'ta bir günlük grev gerçekleştirmiş ve RMT üyeleri de, "yasadışı" görülmesine rağmen greve destek vermişlerdi. Halkın da desteklediği greve 2000 tren sürücüsü katılmış ve Londra trafiği altüst olmuştu. RMT üyelerinin greve "Evet" demesi durumunda, 3000 işçinin işbırakacağı belirtiliyor.
Londra Metrosu, dünyanın en büyük metrolarından biri. 276 istasyon ve 9 ayrı hatta sahip olan metro, "verimlilik" gibi gerekçelerle 25 şirkete parça parça satılmıştı. Metro, günde 3 milyon insan tarafından kullanılıyor.
ÖNCEKİ HABER

'İşçi birlik olursa tüm engeller aşılır'

SONRAKİ HABER

Durgunluk esnafı vurdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...