06 Mart 2001 22:00

Belediye işçileri, alacakları ödenmeden

   bayrama girdi

Paylaş
Belediye işçileri, alacakları ödenmeden
   bayrama girdi
Şerif Karataş
Belediye işçileri bayrama parasız girdiler. İstanbul'un FP'li Güngören ve Gaziosmanpaşa (GOP) belediyelerinde çalışan toplam 860'ın üzerindeki işçi bu bayramda da alacaklarını alamadılar. Öte yandan İETT çalışanları her bayram olduğu gibi bu bayramda da işbaşında. İETT otobüslerinin ücretsiz olması ise şoförlerin çalışma koşullarını ağırlaştırıyor.
İETT şoförleri her bayramda mağdur
Belediye-İş İETT Taşıt Şube Başkanı Murat Yıkılmaz, belediye otobüslerin oy deposu şeklinde kullanıldığını belirterek, Recep Tayyip Erdoğan'ın başlattığı belediye otobüslerinin dini bayramlarda ücretsiz olması uygulamasını Ali Müfit Gürtuna'nın da sürdürdüğünü kaydetti. Yıkılmaz, bu uygulamanın daha iyi hizmet götürmek ve çalışanlara dahi iyi çalışma koşulları sağlamak için yapılmadığını ifade ederek, FP'li belediyenin kendi yandaşlarına yaranma kaygısı güttüğünü söyledi. Bu uygulamanın çalışanlar söz konusu olduğunda işten atmaları sağlamaya yönelik bir yıldırma politikasına dönüştüğünü aktaran Yıkılmaz, İETT çalışanlarının avanslarının hâlâ ödenmediğini belirtti. 7,5 aylık farklarla ilgili bir açıklama yapılmadığını dile getiren Yıkılmaz, İETT çalışanlarının bayramda çalışmalarına karşın normal mesai ücreti alacaklarını kaydetti.
Müteahhitlere para var, işçiye yok
Güngören Belediyesi'nde çalışan 262 işçinin de, 5 ikramiyeleri ve toplusözleşmeden doğan maaş farkları hâlâ ödenmedi. Sosyal haklarının büyük bir bölümünün de ödenmediğini belirten işyeri temsilcilerinden Mustafa Tatlıdil, belediye başkanı ile yaptıkları görüşmede, "Para yok. İstediğinizi yapın" cevabını aldıklarını dile getirdi. Tatlıdil, belediyenin ödeme yapmamasının tamamen keyfi olduğunu belirterek, müteahhitler söz konusu olduğunda para bulunabildiğini hatırlattı.
GOP Belediyesi'nde çalışan 600 işçinin her birinin 800 milyon lira üzerinde alacağı bulunuyor. Belediyenin işçilere 100 milyon lira ödeme yaptığını belirten işyeri temsilcilerinden Cemal Kaya, 800 milyon dışında iki yarım ikramiye alacaklarının da ödenmediğini belirtti. Kaya, belediye yöneticileriyle yaptıkları görüşmelerde, 'imkânlarının bu kadar olduğu ve İller Bankası'ndan gelen paranın belediye borçlarından dolayı kesintiye uğradığı' cevabını aldıklarını ifade etti. Belediyenin gösterdiği mazeretlerin haklı olabileceğini dile getiren Kaya, belediyenin Kurban Bayramı dolayısıyla kurulan çadır başına 150 milyon lira aldığını ve GOP'ta 2000 civarında çadır kurulduğunu söyledi. Çadırlardan elde edilen paranın çok büyük miktarlara ulaştığını ifade eden Kaya, belediyenin işçi alacaklarını ödeyemeyecek durumda olmadığını vurguladı.
ÖNCEKİ HABER

Cizre'de yaşanan, Silopi için ipucu

SONRAKİ HABER

'İşçi birlik olursa tüm engeller aşılır'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...