06 Mart 2001 22:00

Sokak çocukları şirketlerin

   insafına kaldı!

Paylaş
Sokak çocukları şirketlerin insafına kaldı!
İstanbul Valiliği'nin "Sokakta Yaşayan veya Çalıştırılan Çocukların Korunması"na yönelik kararının, aslında sokak çocuklarının sorumluluğunu devletin üzerinden atmaya yönelik bir çaba olduğu, yeni bir gelişmeyle bir kez daha ortaya çıktı. Valilik, sokakta çalışırken İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü ekiplerince sözde "koruma altına alınan" çocuklar ile ailelerini, özel şirketlere "emanet etmeye" çalışıyor.
Anadolu Ajansı muhabirinin aldığı bilgiye göre, geçtiğimiz yıl çıkarılan güvenlik kararı kapsamında, sokakta çalışmak zorunda kalan çocuklar ve ailelerine "hamilik" yapabilecek 16 şirket ve 1 vakıf saptandı. İstanbul Valisi Erol Çakır'ın talimatıyla, bu kurumlara birer mektup gönderildi. İstanbul İl Sosyal Hizmetler Müdürü Kahraman Eroğlu, bugüne kadar 35 aile için şirketlere mektup gönderildiğini belirterek, şirketlerin hepsinin konuya ilgi gösterdiğini söyledi. Ancak Eroğlu, İstanbul sokaklarında çalışan onbinlerce çocuğun nasıl bu yaşamdan kurtarılabileceği hakkında bir fikir belirtmedi.
Acındırma politikası
Eroğlu, devletin, halka, çocukların çalışmasını önleyecek bir sosyal yaşam sağlama yükümlülüğünü es geçerek, sorunun çözümü için "acındırma" yöntemini seçtiklerini şu sözlerle anlattı: "Emanet edilmek istenen aile ve çocukların durumu, şirketlerin görevlendirdiği kişilerce yerinde görülüyor. Ailelerin durumlarını gören elemanlar gerçekten etkileniyorlar. Aile hakkında onlara bilgiler de veriliyor. Biz, çocuklara sahip çıkılmazsa okula gidemeyeceklerini, eğitim alamayacaklarını ve sokaklara geri döneceklerini anlatıyoruz. Sahip çıkılmazsa, uyuşturucu, bali gibi kötü alışkanlıklar edineceklerini, kötü niyetli insanların eline düşebileceklerini dile getiriyoruz. Hamilik derken, çocuğun okula gönderilmesini ve oradaki durumunun takip edilmesini, anne-baba hastaysa tedavilerinin yapılmasını, eğer mümkünse anne ve babadan birine çalışabilecekleri bir iş bulunmasını istiyoruz. Maddi yönden de destek olmalarını talep ediyoruz."
Bu sözler, Valilik ve devletin, sokak çocukları sorununda kendisine sadece bir "arabuluculuk" rolü biçtiğini de gözler önüne seriyor. Bu yaklaşımın ardında ise, sokakta çalışmaya ve yaşamaya iten sosyal gerçeklerin reddedilmesi yatıyor. Nitekim, sokak çocuklarının durumundan, içinde bulunulan sosyal ve ekonomik şartlar değil, aileleri sorumlu tutuluyor. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


YÖK'e yeni üye atanacak
Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) üyelerinden Prof. Dr. Gündüz Gökçe'nin görev süresi, 12 Mart Pazartesi günü sona erecek. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, YÖK Genel Kurul üyelerinden Prof. Dr. Gökçe'nin yerine, kendi kontenjanından atama yapacak. YÖK Kanunu'na göre YÖK üyeleri, Cumhurbaşkanı tarafından, rektörlük ve öğretim üyeliğinde başarılı hizmet yapmış profesörlere öncelik vermek suretiyle seçilen 7 kişiden oluşuyor. Prof. Dr. Gökçe, Cumhurbaşkanlığı kontenjanından YÖK üyesi olarak görev yapıyor.
Geçtiğimiz dönem atamaları
Cumhurbaşkanı Sezer, görev süreleri 6 Ocak 2001'de sona eren Cumhurbaşkanlığı kontenjanından Prof. Dr. İsmail Akınaltuğ ile Prof. Dr. Durmuş Yalçın'ın yerlerine, Maltepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Aysel Çelikel ile Ankara Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Aslan'ı atamıştı. Sezer, Üniversitelerarası Kurul'ca seçilen Prof. Dr. İsmail Tosun ile Prof. Dr. Mustafa Kuru'yu YÖK üyesi olarak atamamış, bunun üzerine toplanan Üniversiteler Arası Kurul ise yeniden seçim yapmayarak, "Cumhurbaşkanı'nın takdirine" bırakmıştı. Cumhurbaşkanı Sezer, bu durum nedeniyle yasal yetkisini kullanarak, görev süreleri 6 Ocak 2001'de sona eren Üniversiteler Arası Kurul kontenjanından Prof. Dr. İsmail Tosun ile Prof. Dr. Uğur Büget'in yerine, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Türkan Saylan ile Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Alparslan Işıklı'yı atamıştı. Bunun dışında, yine görev süreleri 6 Ocak 2001'de sona eren Bakanlar Kurulu kontenjanından Prof. Dr. Ramazan Evren'in yerine Prof. Dr. Selçuk Öztek, Genelkurmay Başkanlığı kontenjanından da emekli Hava Korgeneral Erdoğan Öznal yeniden YÖK üyeliğine atanmıştı. Böylece, görev süresi 6 Ocak 2001'de sona eren 6 YÖK üyesinden 5'i değişmiş oldu. YÖK'te, Başkan Prof. Dr. Kemal Gürüz'ün dışında, Cumhurbaşkanı Sezer'in atadığı 2 kadın üyeyle birlikte 3'ü kadın toplam 21 üye görev yapıyor. YÖK'ün Bakanlar Kurulu kontenjanından görev yapan üyesi Bener Cordan'ın görev süresi de Eylül 2001'de sona erecek.
ÖNCEKİ HABER

Kadınlar 8 Mart'a hazır

SONRAKİ HABER

Bir değişimin öyküsü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...