05 Mart 2001 22:00

Diyarbakır'da 5000 çocuk sokakta

Diyarbakır'a yaşanan yoğun göçün getirdiği "sokak çocuğu" olgusu yayılıyor. Diyarbakır sokaklarında çalışan çocuk sayısı 5000'i aştı.

Paylaş
Diyarbakır'da 5000 çocuk sokakta
Diyarbakır 75. Yıl Çocuk ve Gençlik Merkezi Sosyal Hizmet Uzmanı İsmail Sarı, kentte 5000'e yakın sokakta çalışan çocuğun bulunduğunu, yaklaşık 100 çocuğun uçucu madde kullandığını söyledi.
Sarı, 1990'lı yıllarda başlayan yoğun göçün beraberinde toplumsal sorunları getirdiğini ve kentin altyapı, ekonomik ve sanayi alanlarının gelişmemiş olmasından dolayı sorunların büyüdüğünü belirtti.
100 çocuk bağımlı
Sorunların başında sokakta çalışan çocukların yer aldığını ifade eden Sarı, "Kentte, 5000'e yakın sokakta çalışan çocuk bulunurken, 100 çocuk uçucu madde kullanıyor. Merkeze, 376 çocuk geliyor. Bu çocuklardan, 232'si okula devam ediyor. İşe yerleştirdiğimiz 12 ve okula başlatığımız 103 çocuk var. 190 çocuk, sosyal yardımdan yararlandı. 64 çocuk ise ailesinin yanına dönerek çalışmayı bıraktı" dedi. Sarı, merkezde rehabilitasyon çalışması yaptıklarını, çocuklara eğitim, bilgisayar, resim, müzik, beden eğitimi dersleri verdiklerini anlatarak, "Okula giden çocukların da okul takibini yapıyoruz. İmkânlar ölçüsünde ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Amacımız, çocuğa daha iyi bir yaşam sunmaktır" dedi.
Personel eksikliği
Merkezde 3 sosyal hizmet uzmanı olmak üzere toplam 10 personelin çalıştığını belirten Sarı, personel eksikliği ve merkezin içinde bulunduğu yapı nedeniyle uçucu madde kullanan çocuklar için merkezde çalışma yapamadıklarını, sokakta bire bir çalıştıklarını ifade etti. Sarı, uçucu madde bağımlısı olan çocukların diğer çocukları da etkileyebileceğini ve bu nedenle tedavi edilmeleri gerektiğini söyledi.
ÖNCEKİ HABER

Kadın işçiler işsizlik ve göç

SONRAKİ HABER

Yaşama hakkı kâr hırsıyla çarpışıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...