05 Mart 2001 22:00

Mahkemeler 2001'e hızlı başladı

Bu yılın ilk 2 ayında, yaklaşık 4 yıldır süren Susurluk ile Düşünceye Özgürlük 2000 kitapçığı ve Ayhan Çarkın'ın çete davaları karara bağlandı.

Paylaş
Mahkemeler 2001'e hızlı başladı
İstanbul'daki mahkemeler ve DGM'ler, bu yılın ilk 2 ayında başta yaklaşık 4 yıldır süren Susurluk olmak üzere, kamuoyunun yakından takip ettiği 16 davayı karara bağladı. Derlenen bilgilere göre, kullandığı otomobille Bağdat Caddesi Bostancı Mevkii'nde Nuri Cem Teoman'a çarparak ölümüne neden olan Cüneyt Gözen, 9 Ocak 2001'de Kadıköy 5. Asliye Ceza Mahkemesi'nce, "Tedbirsizlik ve dikkatsizlik sonucu ölüme sebebiyet vermek" suçundan 1 yıl 8 ay hapis ve 50 milyon 500 bin lira ağır para cezasına çarptırıldı.
Emlak Bankası eski Genel Müdürü Engin Civan'ın yaralandığı olayda "azmettirici" olduğu gerekçesiyle İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan mafya lideri ve çete elamanı Alaattin Çakıcı'nın davası, 12 Ocak 2001'de, suçun 4616 sayılı Şartla Salıverilmeye, Dava ve Cezaların Ertelenmesine Dair Kanun kapsamına girmesi nedeniyle ertelendi.
Yeni Asya'ya 1 ay kapatma
"Siyasi Deprem Kapıda" başlıklı yazıda "Halkı, sınıf, ırk, din, mezhep ve bölge farklılığı gözeterek kin ve düşmanlığa açıkça tahrik ettiği" gerekçesiyle İstanbul 1 No'lu DGM'de yargılanan Gazeteci -Yazar İbrahim Akgünler, 24 Ocak 2001'de 1 yıl 8 ay ağır hapis, yazının yayınlandığı Yeni Asya Gazetesi'nin Yazıişleri Müdürü Mustafa Döküler de 1 milyar 310 milyon lira ağır para cezasına çarptırıldı. Aynı kararda, gazetenin 1 ay süreyle kapatılması da kararlaştırıldı.
Sansürün kaldırılışının yıldönümü nedeniyle Beyoğlu'nda basın açıklaması yaparak Dernekler Kanunu'na muhalefet ettikleri öne sürülen Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) İstanbul Şubesi Başkanı Faruk Arhan, Şube Sekreteri Serpil Kurtay, Yönetim Kurulu üyeleri Evrim Alataş, Sultan Seçik, Hatice Yaşar ve Şaban Dayanan, 25 Ocak 2001 tarihinde Beyoğlu 3. Asliye Ceza Mahkemesi'nde yapılan ilk duruşmada beraat etti.
"Bir Sabah Korkmak" başlıklı yazısında "Devletin askeri kuvvetlerini tahkir ve tezyif ettiği" iddiasıyla İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan Gazeteci-Yazar Ahmet Altan ile Aktüel Dergisi'nin sorumlu Yazıişleri Müdürü Murat Tunalı, 2 Şubat 2001'de, yazının eleştiri sınırları içinde kalması nedeniyle beraat ettiler. MİT'i konu olan 3 yazısında "Devletin askeri kuvvetlerini tahkir ve tezyif ettiği" iddiasıyla Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan Gazeteci-Yazar Gülay Göktürk ile Sabah Gazetesi'nin sorumlu Yazıişleri Müdürü Semra Uncu hakkında da, 6 Şubat 2001 tarihindeki duruşmada yazının eleştiri boyutlarında kaldığı gerekçesiyle beraat kararı verildi.
Susurluk davası sonuçlandı
Susurluk'ta meydana gelen trafik kazasından sonra ortaya çıkan çete ilişkileri ile ilgili Özel Harekat Dairesi eski Başkan Vekili İbrahim Şahin'in de aralarında bulunduğu ve ilk duruşması İstanbul 6 No'lu DGM'de 2 Haziran 1997 tarihinde yapılan 14 sanıklı davada, 12 Şubat 2001 tarihinde karar açıklandı. Bu kararla, İbrahim Şahin'in yanı sıra özel timci eski polis memurları Ayhan Çarkın, Ercan Ersoy, Ayhan Akça, Oğuz Yorulmaz, Enver Ulu, Mustafa Altunok ve Ziya Bandırmalıoğlu ile MİT eski Görevlisi Korkut Eken, DYP Şanlıurfa Milletvekili Sedat Edip Bucak'ın şoförü Abdülgani Kızılkaya, katliam sanığı Haluk Kırcı, uluslararası uyuşturucu kaçakçısı Yaşar Öz, işadamları Ali Fevzi Bir ve Sami Hoştan, "Cürüm işlemek amacıyla silahlı teşekkül oluşturmak" suçundan sadece 4'er yıl hapis cezasına çarptırıldı. Sanıklardan İbrahim Şahin ve Korkut Eken'in bu cezaları, "Silahlı teşekkülün yöneticiliğini yaptıkları" için 6'şar yıl hapse yükseltildi. Bu sanıkların cezalandırılması istenen "Hakkında tevkif ve yakalama müzekkeresi bulunan kişileri saklamak" suçu ise, 4616 sayılı kanun kapsamına girdiği için ertelendi.
Düşünceye Özgürlük 2000
"Düşünceye Özgürlük 2000" adlı kitapçığa yayıncı olarak imza atan Müzisyen Şanar Yurdatapan, Sanatçı Zuhal Olcay, Prof. Hüseyin Ali Nesin, eski DİSK Genel Başkanı Vahdettin Karabay, Türkiye Yazarlar Sendikası Genel Başkanı Cengiz Bektaş, eski KESK Genel Başkanı Siyami Erdem, Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu, Mazlum-Der Genel Başkanı Yılmaz Ensaroğlu, Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkanı Mehmet Atilla Maraş, TMMOB Genel Başkanı Yavuz Önen, İHD Genel Başkanı Hüsnü Öndül, Matbaacı Sadık Taşdöğen, Gazeteci Etyen Mahçupyan, Sanatçı Ayşe Lale Mansur, radyo programı yapımcısı İbrahim Ömer Madra ve Yayıncı Erdal Öz, "Terör örgütüne yardım ve yataklık etmek", "Kanunun cürüm saydığı neşriyatı nakletmek" ve "Halkı, sınıf, ırk, din, mezhep ve bölge farklılığı gözeterek kin ve düşmanlığa açıkça tahrik etmek" iddiasıyla yargılandıkları İstanbul 5 No'lu DGM'de, 13 Şubat 2001 tarihinde delil yetersizliği nedeniyle beraat etti.
"Bu da Yetmezse" başlıklı yazıda "Halkı din yoluyla kin ve düşmanlığa alenen tahrik ettiği" gerekçesiyle İstanbul 3 No'lu DGM'de yargılanan Yeni Asya Gazetesi'nin yazarı Ali Ferşadoğlu, 22 Şubat 2001 tarihli duruşmada 1 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı. Gazetenin sorumlu Yazıişleri Müdürü Mustafa Döküler'e de 1 milyar 992 milyon 510 bin lira ağır para cezası veren mahkeme heyeti, gazetenin ise 7 gün süreyle kapatılmasını kararlaştırdı.
Karar çıkan diğer davalar
Çıkar amaçlı suç örgütü kurarak Erdek'teki bir arazi ihalesine müdahale ettikleri için İstanbul 1 No'lu DGM'de yargılanan Susurluk ve Ömer Lütfü Topal'ın öldürülmesi davalarının da sanığı olan eski özel timci polis Ayhan Çarkın ile diğer 8 sanık, 22 Şubat 2001 tarihli duruşmada, "suçun yasal unsurları oluşmadığı" gerekçesiyle beraat etti. Sarıyer'de öldürülen Ömer Lütfü Topal'ın nikâhsız eşi Birsu Hilal Altıntaş'ın da aralarında bulunduğu 29 sanığın, "Emniyeti suiistimal" suçundan İstanbul 4. Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılandığı dava, 4616 sayılı kanun kapsamında 28 Şubat 2001 tarihinde ertelendi.
Karar beklenen davalar
Alibeyköy'de Kurtuluş Gazetesi satarken "dur ihtarına uymadığı" iddiasıyla lise öğrencisi İrfan Ağdaş'ı öldüren 3 polisin yargılandığı Eyüp 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 22 Ocak 2001; Ortaköy'de Şehriban Coşkunfırat'ı "şeytana kurban etmek" amacıyla öldüren satanist görüşe sahip 3 sanığın yargılandığı İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 7 Şubat 2001; çeşitli toplumsal olaylardaki davranışları nedeniyle adı "Kahraman polis"e çıkan polis memuru Murat Çakıcı'nın ırza geçmek suçundan yargılandığı İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 16 Şubat 2001 ve "cürüm işlemek amacıyla teşekkül oluşturarak Türk Ticaret Bankası'nın resmi ihalesine fesat karıştırdıkları" için işadamları Erol Evcil, Hayyam Garipoğlu, Mehmet Emin Cankurtaran ve Mehmet Kocabaş'ın da aralarında bulunduğu 8 sanığın yargılandığı İstanbul 6 No'lu DGM'de de 21 Şubat 2001 tarihinde savcılıklar tarafından mütalaa verildi. Bu mütalaalardan sonra sanık ve avukatlarının son savunmalarını yapmaları, ardından da kararların açıklanması bekleniyor. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Kızılay'da rant krizi
Kızılay Genel Başkanı Ertan Gönen, rant hesabı yapan şubeleri takibe aldıklarını belirterek, Kızılay'ı zarara uğratan 5-6 şube bulunduğunu, bunlardan sadece birinde zararın 1 trilyon liranın üzerinde olduğunu bildirdi.
Ertan Gönen, yaptığı açıklamada, Kızılay'ın 17 Ağustos depreminden sonra iç ve dış sorunlar yaşadığını, bazı şubelerin rant peşinde koşmalarının da bu sorunlardan biri olduğunu kaydetti. Rant hesabı yapan şubelerin haksız kazanç elde etmelerine engel olmak için ellerinden geleni yapacaklarını kaydeden Ertan Gönen, şöyle devam etti: "Karşı taraftan tepki alıyoruz, çünkü bu bir menfaat kavgası oluyor. Bazıları hakkında dava açtık ve takipçisiyiz. Zaman zaman çeşitli bahanalerle hükümet kanadından, önümüze öyle şeyler konuluyor ki, çalışmalarımız engelleniyor. Oysa biz, iş yapmak istiyoruz."
Ertan Gönen, Kızılay'ın daha iyiye gittiğini belirterek, "Önüne engeller konulmadıkça çok daha iyiye gidecektir" dedi. Zimmet suçu, Kızılay'ı kötü idare etmek ve dispanserler içindeki çeşitli olaylar ile kurumu zarara uğratmaları yüzünden 5-6 şubenin izlendiğini kaydeden Gönen, bu şubelerden sadece birindeki zararın 1 trilyon liranın üzerinde olduğunu da ifade etti. Kızılay'da genel kurulu erkene almak isteyen muhalefetle mevcut yönetim arasında sert tartışmalar yaşanıyor.
ÖNCEKİ HABER

Bayram emekçi için sıkıntılı başladı

SONRAKİ HABER

Sınırlar, mayınlar ve atlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...