03 Mart 2001 22:00

Her bayram bir öncekini aratıyor!

Hem hayvan satıcıları,hem de alıcıları ekonomik kriz nedeniyle güç durumda. Kimsede kurban alacak para olmaması, hayvan satıcıları iflasa götürüyor.

Paylaş
Her bayram bir öncekini aratıyor!
Sinan Araman
Adana'daki Karşıyaka Hayvan Pazarı'nda hayvan pazarcıları da vatandaş da umutsuz. Kurban Bayramı'na az bir süre kala hayvan pazarı için ayrılan arsa bomboş. 20 koyunluk bir alana 100-150 milyon kira istendiğini belirten hayvan pazarcıları, bu nedenle yer kiralayamıyorlar.
Pazar alanı kenarında cadde üzerinde dar bir alana hayvanları sıkıştırmak zorunda kalan pazarcılar, polis ve zabıtaların baskısına maruz kaldıklarını söylüyorlar. Büyük bir alanı kapsayan hayvan pazarında ise bu yıl şu ana kadar sadece üç beş pazarcı var. Krizden dolayı perişan durumda olduklarını belirten pazarcılar, vatandaşın bu yıl kurbanlık alacak durumunun kalmadığını dile getiriyorlar. Bu yıl, bu iş için katlandıkları maliyeti karşılamakta zorlanacaklarını belirten hayvan pazarcıları, yine de umutla müşteri bekliyorlar. Biz de hayvan pazarcıları ile son kriz ve diğer sorunları hakkında konuştuk.
'İflas ettik'
"Zabıtalarla koşuşturmaca oynuyoruz" diyen hayvan pazarcısı Yasin Kaplan, bu yıl işlerin iyice kötüleştiğini belirtiyor. 18 yaşında, ilkokul mezunu, Urfalı Yasin Kaplan devletin halkı soymakla meşgul olduğunu söylüyor.
Yasin'le ortak çalışan 20 yaşındaki yeni evli Mustafa Karataş ise, "Bu yıl bu işten iflas etmiş durumdayız. Geçmiş yıllardan biriktirerek dolara çevirdiğimiz parayla bayram öncesi hayvan satın aldık. Krizden sonra iflas etmiş durumdayız. Hem paramız elden gitti, hem de elimizdeki hayvanları krizden dolayı satmamız zorlaştı" diyor.
Niğde Aksaray'da köylülerin oluşturduğu hayvan pazarından hayvanları getirerek aracılık yaptığını belirten Mehmet Karataş, cumhurbaşkanından başbakanına, vatandaşın durumunun ülkeyi yönetenlerin umrunda olmadığını, yöneticilerin koltuklarında rahat rahat otururlarken olanın vatandaşa olduğunu söylüyor. Bu koşullarda kimsenini kurban kesemeyeceğini dile getiren Karataş, ülkeyi yönetenlerin kendi çıkarlarını düşündüğünü belirtiyor.
'Uçuruma gidiyoruz!'
Hayvanlarını pazarlamaya çalışan Urfalı Casim Kader, "Perişan durumdayız, Van'dan hayvanları kilosu 1 milyon 550 liradan getiriyorum. Yem masrafları ile birlikte 1 milyon 600'ü buluyor. Biz ise kilosunu 1 milyon 700'e pazarlıyoruz. Perişan durumdayız. Bayram yaklaştı, hiçbir hareketlilik yok" diyor. Geçen yıllarda bayram dönemlerinde en azından 250 kurbanlık hayvan satışı gerçekleştirdiklerini belirten Kader, bu gidişle bu yıl 50 tane bile satamayacaklarını söylüyor. Bu olumsuz ekonomik durumdan hükümetin sorumlu olduğunu belirten Kader, "Uçuruma gidiyoruz" diye ekliyor.
Hayvan pazarından geçerken görüşünü aldığımız emekli Mehmet Aydın da, "Emekliler hangi parayla kurban alacaklar. Koyunun teki olmuş 120 milyon. Cebinde kaç para var desen mahçup olacak durumdayım. İşçinin emeklinin kurban kesecek bir durumu kalmadı. Bayramı evde oturarak geçireceğiz" diyor.
Kurban kesmek lüks oldu
Hayvan pazarının yanındaki boş arazide gününün büyük bir kısmını demir parçaları toplamakla ve bulduğu bu demir parçalarını kilosu 30 bin liradan eskicilere satmakla geçiren 70 yaşlarındaki Hasan amca senelerdir kurbanlık alamadığını söylüyor. Emekliliği olmayan 70 yaşındaki Hasan Yiğit, 7 yıldan bu yana Cizre'den Adana'ya geldiğini belirterek, "Memlekettte iş yok. Köyde senede tüccarlara sattığımız üç beş koyunla geçiniyorduk. Öyle ki geçimimizi sağlayamaz duruma geldik. Sonra da bir umut ışığıyla Adana'ya kalkıp geldik" diyor.
Hanımının öldüğünü belirten Hasan Amca bir oğlunun olduğunu, onun da iş bulduğunda haftada bir iki gün beton işinde çalıştığını, ancak bunun kendilerini içinde bulundukları zor durumdan kurtarmaya yetmediğini söylüyor.
ÖNCEKİ HABER

IMF programından vazgeçilsin

SONRAKİ HABER

Arjantin hükümeti topun ağzında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...