03 Mart 2001 22:00

IMF programından vazgeçilsin

IMF anlaşmalarının iptal edilmesini ve ekonomik krizin sorumlularının hesap vermesini isteyen KESK emekçiler, birleşik bir emek hareketinin yaratılmasının gerekliliğini dile getirdiler.

Paylaş
IMF programından vazgeçilsin
Halil İmrek - Sinan Araman
IMF anlaşmalarının iptal edilmesi, ekonomik krizin sorumlularının hesap vermesi ve kayıplarının ödenmesi talebiyle geçtiğimiz hafta eylemler yapan KESK üyesi kamu emekçileri, birleşik bir emek hareketinin yaratılmasının gerekliliğini dile getirdiler.
Eylemlerinin devam edeceğini belirten KESK'in Adana şube başkanları hükümetin uyguladığı programın krizle sonuçlanmasının kaçınılmaz olduğunu belirterek, emek örgütlerinin ortak talepler etrafında bir program oluşturmasını istediler.
Enerji-Yapı Yol Sen Adana Şube Başkanı İlyas Turan, IMF'nin ekonomisine el attığı her ülkeyi bataklığa sürüklediğini belirterek, Türkiye'de son yaşanan krizin nedeninin IMF politikaları olduğunu söyledi. "IMF politikalarına son verilmelidir" diyen Turan, Emek Platformu'nun harekete geçip bir karşı cephe oluşturmasını isteyerek, emek örgütlerinin ortak talepleri etrafında bir program oluşturması gerektiğini belirtti.
IMF politikalarıyla ekonomik sorunların artarak devam edeceğini belirten Eğitim-Sen Adana Şube Başkanı Kamuran Karaca da, "Hükümet IMF programından vazgeçmelidir. Bundan sonra emekçi kesimlerin taleplerini içeren, demokratik hakları, sendikal hak ve özgürlükleri kapsayan, üretimi artırıcı, adil gelir dağılımını esas alan bir program uygulanmalıdır" dedi.
'Bu program başka krizlere gebe'
IMF ile yapılan tüm anlaşmaların iptal edilmesini, özelleştirmelerin durdurulmasını isteyen SES Adana Şube Başkanı Ali Dinigüzel, "Hükümetin uyguladığı ekonomik program başka krizlere de gebe. Çünkü üretim baz alınmıyor, ihracat yapılmıyor. İşçi ve emekçilerin alım gücü yükselmiyor. Böyle olunca enflasyonla mücadele etmenin bir anlamı yok" diye konuştu. Krizin faturasının emekçilere ödetilmesine engel olmak için KESK olarak eylemlere devam edeceklerini söyleyen Dinigüzel, "Ama güçlü bir birliktelik yaratmak lazım. Çünkü sadece kamu emekçileri şikâyetçi değil; esnaf, çiftçi, işçi her kesimde yıkım oldu. Bunun için tüm kesimlerin bir araya getirileceği platformlar önem teşkil ediyor" dedi.
Bağımsız politikalar uygulanmalı
Tüm Bel-Sen Adana Şube Başkanı Mustafa Türkmen ise "Emperyalizmin güdümüne girmiş bir ekonomik ve siyasal yapının krizle sonuçlanması kaçınılmazdı" diyerek, krizin faturasının emekçilere yüklenmesine izin vermemek gerektiğini söyledi. "Krizden ancak emperyalistlerden bağımsız politikalar uygulayarak çıkılabilir" diye devam eden Türkmen, tüm toplumsal kesimleri birleştirerek bir emek cephesinin yaratılması gerektiğini belirterek, özellikle işçi sendikaları konfederasyonlarına önemli görevler düştüğünü dile getirdi.
'Faturayı biz ödemeyeceğiz'
Krizin asıl etkilerinin 4-5 ay sonra başlayacağını belirten BES Adana Şube Başkanı Yaşar Durmuş ise krizden çıkılması için üretimin artırılması, istihdamın yaratılması, adaletli bir vergi sisteminin sağlanması ve rantiyeyi güçlendiren borsa gibi paradan para kazanmanın yollarının engellenmesi gerektiğini söyledi. Durmuş, bunun için de IMF ile yapılan tüm anlaşmaların iptal edilmesi gerektiğini vurguladı.
Haber-Sen Adana Şube Başkanı Yasin Aytaç da, sadece ekonomik değil siyasi bir kriz de bulunduğunu belirterek, şunları söyledi: "Krizle beraber zamlar ve önlem paketleri açıklanmaya başladı. Her zamanki gibi emekçilerin kemerlerini daha fazla sıkmasını istiyorlar. Krizin yükünü, krizi çıkaranlara ödetmemiz gerekiyor. Bunun için birileşik bir cephenin örgütlenmesi gerekiyor. KESK'e büyük görev düşüyor."
ÖNCEKİ HABER

Derviş, Temizel'in başını yedi

SONRAKİ HABER

Her bayram bir öncekini aratıyor!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...