03 Mart 2001 22:00

Derviş, Temizel'in başını yedi

Zekeriya Temizel, başkanı olduğu Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun Kemal Derviş'e bağlanması üzerine görevinden istifa etti.

Paylaş
Derviş, Temizel'in başını yedi
Ekonomiyi krize sokan ve bunun faturasını sadece iki bürokrata çıkaran hükümetin, çözüm olarak da ekonominin yönetimini Dünya Bankası Başkan Yardımcısı Kemal Derviş'e vermesi, istifa getirdi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK)'nun Ekonomiden Sorumlu bakan olarak atanan Derviş'e bağlanması üzerine Kurul Başkanı Zekeriya Temizel görevinden istifa etti.
Derviş'in, önceki gün akşam saatlerine kadar süren toplantılar, zirveler ve ikili görüşmeler sonunda ekonomiden sorumlu bakan olarak atanması üzerine, Başbakanlık'ta sakin bir gün geçmesi beklenirken, dün yine hareketli saatler yaşandı. Başbakanlık'a sabah ilk olarak Başbakan Bülent Ecevit geldi. Saat 10.15'te Ecevit'in gelmesinin ardından, 10.50'de Başbakanlık'a gelen BDDK Başkanı Zekeriya Temizel, Başbakan Ecevit'e istifasını sundu. Sadece 5 dakika süren görüşmenin ardından Temizel Başbakanlık'tan ayrıldıktan sonra, istifa ettiği haberi yayıldı.
Ecevit'i dinlemedi
Temizel'in istifasından 1,5 saat sonra Başbakan Bülent Ecevit yazılı bir açıklama yaparak, Temizel'in üstlendiği bütün görevlerde devlete çok değerli hizmetler verdiğini aktardı. Ecevit açıklamasında, istifayı üzüntüyle karşıldığını ve devam etmesini rica etmesine karşın kabul ettiremediğini bildirerek, bundan sonraki görevlerinde Temizel'e başarılar diledi.
Geliş gidiş trafiğinin yine yoğun olduğu Başbakanlık'a, Hazine Müsteşarlığı'nda Kemal Derviş ile görüşen Devlet Bakanı Recep Önal saat 12.00 sıralarında geldi. Makamında çalıştığı söylenen Önal, istifa konusunda soruları yanıtlamadı.
Başbakan Bülent Ecevit öğle saatlerinde Başbakanlık'tan ayrılarak konutuna giderken, Hazine'de çalışmalarını sürdüren Kemal Derviş de konutuna giderek Ecevit ile görüştü. Arkasında gazeteci ordusu ile Hazine'den ayrılan Derviş, ilk gün olduğu gibi gazetecileri yine atlatmayı başarırken, konutta olduğu yarım saat sonra anlaşılabildi.
Derviş: Gerçekten üzüldüm
Yaklaşık bir saat süren yemek sonrası Başbakan Ecevit, Başbakanlık Merkez Bina'ya dönerken, Derviş, kaldığı Ankara Hilton Oteli'ne gitti. Derviş, otelin girişinde basın mensuplarının çeşitli konulardaki sorularını yanıtladı. Kemal Derviş, bir gazetecinin Temizel'in istifasını nasıl değerlendirdiğine ilişkin sorusu üzerine, "Üzüldüm. Gerçekten üzüldüm. Sayın Temizel'e büyük saygım var. Şahsen tanımıyorum ama dürüst, ülkesini seven, çok ciddi bir insan olarak tanınıyor. Keşke birlikte çalışabilseydik" dedi.
İstifanın perde arkası
Öte yandan istifa eder etmez Münih'te bulunan ailesinin yanına giden Zekeriya Temizel'in istifasının arkasında, DB ve IMF'ye kredi karşılığı bu kadar taviz verilmesinden duyduğu rahatsızlığın ve başında bulunduğu kurulun Başbakan yerine bir bakana verilmesini kabullenememesinin yattığı söyleniyor. Ayrıca, son dönemde kamu bankalarında yolsuzluk iddiaları ve özellikle daha önce Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan'a bağlı Halkbank'taki iddiaları araştırmasına, denetlemesine izin verilmemesi nedeniyle de rahatsızlık duyduğu ve son gelişmenin bunun tuzu biberi olduğu ifade ediliyor. Temizel, geçtiğimiz hafta işsiz gazetecileri kabulünde, üzerinde siyasi baskı olduğunu doğrulamış, bunun üstesinden geleceğini kaydetmişti.
Bilindiği gibi Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu 1 Nisan 2000'de kurulmuş ve Eylül 2000'den itibaren de faaliyete geçmişti. İlk kurulduğunda Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Recep Önal'a bağlanması düşünülen BDDK, Temizel'in şiddetle karşı çıkması ve "Siyasi baskılardan uzak ve rahat bir çalışma ortamı" istemesi nedeniyle Başbakan'ın sorumlu olduğu ilgili kuruluş olmuştu. Kemal Derviş'in ekonomiden sorumlu bakan olarak atanması ve BDDK'nın da Derviş'e bağlı ilgili kuruluş olması üzerine Temizel'in, kurulun bağımsızlığı kalmadığı için istifa ettiği söyleniyor.
Temizel'in, yakın çevresine, hükümetin, IMF ve DB politikalarına bu kadar bağlı olmasından ve dış borç bulmayı kolaylaştırma adına Derviş'in atanmasını doğru bulmadığını belirttiği belirtiliyor. Temizel'in, "Başbakanlık'ta, Hazine'de tuvaletlerde bile bu kuruluşların adamlarıyla karşılaşmaktan" rahatsızlık duyduğu spekülasyonları da yapılıyor.
ÖNCEKİ HABER

Filistin'de siyasi karikatür

SONRAKİ HABER

IMF programından vazgeçilsin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...