03 Mart 2001 22:00

Eminönü'nde 'krizli' bayram

Eminönü Meydanı her bayram arifesinde olduğu gibi yine tıklım tıklım. Ancak bu bayram arifesinin diğerlerinden farkı var.

Paylaş
Eminönü'nde 'krizli' bayram
Ziya Özışık
Eminönü Meydanı her bayram arifesinde olduğu gibi yine tıklım tıklım. Ancak bu bayram arifesinin diğerlerinden farkı var. Çünkü kalabalık bu sefer sadece fiyat sorup, aldığı cevap karşısında alışverişten vazgeçerek yoluna devam ediyor. İşportacılar mallarını geçen bayramdan bile ucuz sattıklarını söylese de, "Memlekette kriz var, kimsede beş kuruş kalmamış" diyorlar. Kot satıcısı Reis Bulak, piyasada iş olmadığını ifade ediyor. Geçen bayramda sabahtan tüm mallarını sattığını söyleyen Bulak'ın tezgâhında müşteriler 3 milyonluk kot fiyatını duyunca pek durmuyorlar.
2 milyona maliyetinin olduğunu söyleyen Bulak, "Dolar, milleti hep böyle etti" diyor.
Mallarımız elimizde kaldı
10 senedir Eminönü Meydanı'nda işportacılık yapan Kasım Nama ise, geçen bayram 5 milyona sattıkları kazakları şimdi 3 milyona sattıklarını, ancak buna rağmen kimsenin bir şey alamadığını söylüyor. "Bu memleket nasıl, ne zaman düzelecek?" diye soran Nama, belediyeden aldıkları bir haftalık iznin son iki gününde olduklarına dikkat çekiyor. "Her şeye zam geldi. Müşterilerin sıkıntısını anlıyoruz. Çünkü biz de aynı sıkıntıları çekiyoruz" diyen işportacılar, her sene her şeyin daha kötüye gittiğini ifade ediyorlar. Mallarının ellerinde kaldığını belirten işportacılar, "Bayramda da satış yapamazsak halimiz harap" diyorlar.
Müşteriler de sıkıntılı
Alışveriş yapmak için Eminönü Meydanı'na geldiğini söyleyen Yaşar Sakal, bu bayramda herkesin ekonomik darboğaz içinde olduğunu ifade ediyor. "Tahminimce kimse kurban kesmeyecek, parasını dolara marka yatıracak" diyen Sakal, herkesin bu krizle beraber ne yapacağını şaşırdığını belirtiyor.
Basına tepki
Öte yandan Eminönü Meydanı'ndaki işportacıların bir şikâyeti daha var. İşportacılar bazı gazetelerin kendileriyle ilgili yaptığı haberlere tepki gösteriyorlar. Çevreyi kirlettikleri ve görüntü kirlliği yarattıklarına dair haberlere tepki duyan işportacılar, bu meydandan senelerdir ekmek yediklerini ve müşterilerin de herhangi bir şikâyette bulunmadıklarını söylüyorlar. Alışveriş yapan müşterilere rahatsız olup olmadıklarını sorduğumuzda da, meydanda satışların kaldırılması halinde meydanın bir özelliğinin kalmayacağını belirtiyorlar.
ÖNCEKİ HABER

Sürgünlere Malatya'da emekçi barikatı

SONRAKİ HABER

Bankalar krizi halka yüklüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...