02 Mart 2001 22:00

Sürgünler gözdağı

1 Aralık işbırakma eyleminin ardından kamu emekçilerine yönelik başlatılan ve OHAL bölgesinde yoğunlaşan sürgünler bugün Malatya'da yapılacak mitingle protesto edilecek.

Paylaş
Sürgünler gözdağı
Yusuf Karadaş
KESK'in bugün Malatya'da sürgünlere karşı düzenlediği miting bugün 13.00'te Emeksiz Meydanı'nda gerçekleştiriliyor. KESK Malatya Şubeler Platformu, dün düzenlediği basın toplantısıyla mitinge katılım çağrısı yaptı. Eğitim-Sen'de yapılan toplantıda konuşan Şube Başkanı ve KESK GYK üyesi Ali Ekber Baytemur, IMF programının iflas ettiğini, mitingin sürgün ve soruşturmaların yanısıra, krizin faturasının emekçilere çıkartılmak istenmesine de bir tepki niteliği taşıdığını vurguladı. Baytemur'un işçi, esnaf, köylü tüm emekçilere mitinge katılım çağrısı yapmasının ardından KESK'e bağlı sendikaların yönetici ve üyeleri, "Sürgünler durdurulsun, baskılar son bulsun. Demokratik ve sendikal haklar için 3 Mart'ta alanlardayız" yazılı afişleri astılar.
Emek Platformu katılıyor
Malatya Emek Platformu'nu oluşturan Türk-İş, DİSK, Hak-İş, KESK, Kamu-Sen, Memur-Sen ve TMMOB'a bağlı şube temsilcileri Tek Gıda-İş'te yaptıkları toplantıda mitinge katılma kararı aldılar. IMF'nin saldırılarına karşı birliğin pekiştirilmesi kararının da alındığı toplantıda, geçtiğimiz günlerde Malatya'da yapılan Uluslararası Sendikal Dayanışma Konferansı Hazırlık Toplantısı'nın da emek örgütlerinin birliğinin sağlanması konusunda olumlu bir etki yarattığı ifade edildi.
'OHAL kaldırılsın'
Gazetemize açıklamada bulunan KESK yöneticileri, mitingin aynı zamanda IMF politikalarını protesto niteliği taşıyacağını da belirttiler. Tüm Bel-Sen Şube Başkanı Nurettin Kınık, kamu emekçilerin sendikal mücadelesini engellemenin bir aracı olarak kullanılan sürgünlerin, OHAL'de yoğunlaştığına dikkat çekerek, bu uygulamanın 1 Aralık sonrası arttığını söyledi. Toplu sürgünlere varan bu uygulamanın asıl amacının bölgede sendikal örgütlülüğü bitirmek olduğunu vurgulayan Kınık, "Tek çareleri kaldı: Baskı ve zor. IMF, hükümet ve patronlar kaderlerini bu ekonomik programa bağlamışlar. Dolayısıyla karşı çıkan her sesi kısmaya çalışıyorlar" dedi. 3 Mart'ın arkasının getirilmesi gerektiğini söyleyen Kınık, OHAL'in kaldırılmasının da emekçilerin acil bir talebi olarak dile getirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Tarım Gıda-Sen Malatya İl Temsilcisi Hatice Pehlivanoğlu da Malatya'da yaklaşık 1000 kişi hakkında idari ve 500 kişi hakkında da adli soruşturma açıldığını, Türkiye genelinde ise 100 bin kişi hakkında soruşturma açıldığını hatırlatarak, taleplerini haykırdıkları için kendilerini ceza vererek yıldırmaya çalışan hükümeti bir kez daha uyaracaklarını dile getirdi. Emek Platformu'nun 28 Şubat'ta aldığı kararlar uyarınca bayram sonrasında bir çok eylem düzenleneceğini belirten Pehlivanoğlu, "Türkiye'nin her tarafı eylem alanına çevrilecek. Hükümet ve IMF'ye cevap alanlarda verilecektir" diye konuştu.
IMF defol!
Kitlesel bir saldırıya karşı kitlesel bir karşı koyuş sağlanmasının önemine işaret eden SES Malatya Şube Sekreteri Cihan Yücesoy ise, "Malatya mitingi emekçilerin yoksulluğa, açlığa, sefalete, IMF politikalarına ve bu doğrultuda bir baskı aracı olarak sürgün ve soruşturmalara karşı dimdik duruşunun ifadesi olacaktır" dedi.
Mitingde, sürgün ve soruşturmaların durdurulmasını, IMF politikalarının geri çekilmesini, halktan yana politikalar üretilmesini isteyeceklerini söyleyen Eğitim-Sen Malatya Şubesi Hukuk ve TİS Sekreteri Işılay Demirtaş ise, "Biz, halktan yana politikaları hayata geçirmenin emek, demokrasi ve halk güçlerinin birlikte mücadelesi ile başarılacağına inanıyoruz" dedi.
ÖNCEKİ HABER

Mesih bakan oldu!

SONRAKİ HABER

Sanki Buda ile savaştalar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...