02 Mart 2001 22:00

Mesih bakan oldu!

Türkiye'de medya, hükümet ve sermaye çevrelerince bir "mesih" edasıyla karşılanan Kemal Derviş, "Koordinatör Bakan" yapılarak, tüm ekonomi birimleri kendisine bağlandı.

Paylaş
Mesih bakan oldu!
Dünya Bankası (DB)'ndan büyük propagandalar eşliğinde Türkiye'ye getirilen DB Başkan Yardımcısı Kemal Derviş, tüm ekonomik kararları alacak yetkiyle donatılarak yıldırım hızıyla Devlet Bakanlığı'na atandı. Derviş'in atanması, Bakanlar Kurulu'nun bile devre dışı bırakıldığı bir süreç sonucunda gerçekleşti. Bayram sonrası Meclis'te yemin ederek resmen göreve başlayacak olan Derviş'e düne kadar ekonomiden sorumlu olan Recep Önal da dahil olmak üzere pek çok bakanın üzerinde yetkiler tanındı.
Ankara, dün gün boyu Kemal Derviş'i bakanlığa taşıyan hızlı bir sürece tanık oldu. Ekonomik gelişmeleri değerlendirmek, Hazine Müsteşarlığı ve Merkez Bankası'na yapılacak atamaları görüşmek üzere toplanacağı duyurulan Bakanlar Kurulu sadece 10 dakika sürdü. Başbakan Bülent Ecevit, Bakanlar Kurulu öncesi toplanan 10 dakikalık zirvede, önceki akşam Kemal Derviş ile bir saat süren görüşmesi hakkında bilgi aktardı, Derviş'in önerilerini ve kendi görüşlerini sundu. Zirvenin ardından toplanan Bakanlar Kurulu'nun 10 dakika içinde sona erdiği haberi Başbakanlık Basın Bürosu'nda, "İkinci bir kriz mi?" şüphesine yol açtı.
Boş kağıda imza
Başbakan Ecevit'in Bakanlar Kurulu'nda, ekonomi konusunda çalışmalarının kurmaylarla bayram boyunca süreceğini, ihtiyaç duyulduğunda kendilerini de çağıracaklarını söylediği belirtildi. Bugüne kadar yapılan en kısa Bakanlar Kurulu toplantısının ardından tek tek Başbakanlık'tan ayrılan bakanlar, bayramlaştıkları dışında bir açıklama yapmazken, toplantıda bakanlara olası atamalar ve görevlendirmeler için boş kararname imzalattırıldı.
Bakanlar Kurulu'nun dağılmasından sonra Ecevit, Devlet Bahçeli ve Mesut Yılmaz bir araya geldi. Saat 11.45'te başlayan Liderler Zirvesi devam ederken, hükümetin "can simidi" gibi sarıldığı DB Başkan Yardımcısı Kemal Derviş, Başbakanlık'a geldi. Hilton'da bekleyen gazeteci ordusunu atlatarak Başbakanlık'a gelen Derviş, burada da gazetecileri atlatarak yan kapıdan içeri girmeyi başardı. Üç saat süren Liderler Zirvesi'nin sonlarına doğru toplantıya görevinden istifa eden Hazine Müsteşarı Selçuk Demiralp'in de katılması ilgi çekti. Demiralp'in Hazine'deki çalışmalar ve genel ekonomi ile ilgili bilgi verdiği ifade edildi.
Liderler Zirvesi'nden sonra Ecevit ile Kemal Derviş başbaşa görüştüler. Zirve ve görüşmeler devam ederken Başbakanlık'ın trafiği de yoğunluğunu sürdürdü. Bakanlar Kurulu toplantısının ardından bazı bakanlar Başbakanlık'ta kalırken, Tunca Toskay, Koray Aydın, Sebahattin Çakmakoğlu ve Erkan Mumcu gibi bazı bakanlar birkaç kez gidip geldiler. DPT Müsteşarı Akın İzmirlioğlu, Hazine Müsteşar Vekili Ferhat Emil, SPK Başkanı Doğan Cansızlar ve Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Süreyya Serdengeçti de Başbakanlık'taki görüşmelere katıldılar.
Ve Derviş bakan oldu
Akşam saatlerine kadar zirve ve ikili görüşmeler şeklinde süren toplantılar sonucunda alınan kararları ve görevlendirmeleri Başbakan Bülent Ecevit, Kemal Derviş'in de katılımıyla açıkladı.
Derviş'in Hazine'den Sorumlu Devlet Bakanlığı'na atandığını ve kararnamesinin Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldığını açıklayan Ecevit, "ulusumuza hayırlı olmasını dilerim" dileğinde bulundu. Ecevit, "ekonomik konularda ve uluslararası ekonomik ilişkilerde zengin bilgi birikimi ve engin deneyimi" olduğunu söylediği Derviş'in çok başarılı olacağına inandığını belirterek, başarılar diledi.
Hazine'nin sorumluluğu verilen Derviş'e, daha önce Devlet Bakanı Recep Önal'a bağlı olan tüm ekonomik kurumlar bağlandı. Önal ise daha önce Devlet Bakanı Şükrü Sina Gürel'e bağlı olan Devlet Personel Başkanlığı'ndan sorumlu olacak. Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan'a bağlı iken yolsuzluk iddiaları nedeniyle Önal'a verilen Halk Bankası'da yine Derviş'e bağlandı. Kemal Derviş, ayrıca Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), Merkez Bankası, Ziraat Bankası, Halk Bankası, Türkiye Kalkınma Bankası, Sermaye Piyasası Kurulu'ndan da sorumlu olacak.
Bu arada Merkez Bankası Başkanlığı'na, Başkan Yardımcısı Süreyya Serdengeçti, HazineMüsteşarlığı'na da vekaleten, Müsteşar Yardımcısı Ferhat Emil atandı.
Karşılıklı övgüler
Yeni program konusunda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Ecevit, bayramda tatil yapmadığını hatırlatıp, "Bu bayram daha çok çalışacağız" diyerek, geniş bir üst düzey bürokratlar listesi hazırladıklarını, bunların bütün bayram günlerini çalışarak geçireceklerini, kendilerinin de yardımcı olacaklarını söyledi. Atamanın telefonla görüştüğü Cumhurbaşkanı Sezer tarafından da uygun bulunduğunu belirten Ecevit, "nasıl bir program çıkaracakları" sorusuna, programın hazır olduğunu, üzerinde yeniden çalışacaklarını ancak zamanlamanın Derviş tarafından yapılacağını söyledi.
"Allahın izniyle ülkeme yararlı olacağım için mutluyum" diye söze başlayan Derviş ise yıllar sonra tekrar Ecevit'le çalışmaktan mutlu olduğunu ifade etti. Gazetecilerin ilgisine teşekkür ettiğini belirten Derviş, "Beni fazla önemsiyorsunuz doğrusu. Fakat Bülent Ecevit'in başkanlığında gerçekten çok memnun olduğumu belirtiyorum" dedi.
Kemal Derviş'in atanmasına ilişkin kararname ise akşam saatlerinde Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından onaylanarak, yürürlüğe girdi.
ÖNCEKİ HABER

Rasin'in dostları

SONRAKİ HABER

Sürgünler gözdağı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...