01 Mart 2001 22:00

Sosyal güvenliği tasfiye tasarısı

   protesto edildi

Paylaş
Sosyal güvenliği tasfiye tasarısı
    protesto edildi
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) ve Tüm Sosyal-Sen birçok ilde yaptıkları ortak açıklamayla sosyal güvenlik kurumlarının özelleştirilmesine zemin hazırlayan yeniden yapılandırma yasa tasarısını protesto etti.
Sosyal güvenlik kurumlarının yeniden yapılandırılmalarını amaçlayan yasa tasarılarının TBMM Komisyonu'nda görüşüldüğü belirtilen açıklamada, bu tasarının amacının soyal güvenlik kurumlarını ve sağlık tesislerini yok etmek olduğu belirtildi.
IMF programı çerçevesinde hazırlandığına dikkat çekilen tasarılarla SSK'ların asıl sahiplerinin elinden alınarak siyasi iktidarın eline teslim edilmek istendiği belirtildi.
Hastaneler ticarileşecek
SSK hastanelerinin özerkleşme adı altında özelleştirilmek istendiğine dikkat çekilen açıklamada "SSK hasteneleri işletme yönetim kurullarınca yönetilen bir ticari işletmeye dönüştürülüyor. 8 kişilik yönetim kurulunun 5'i siyasilerden atanmışlardan, 3'ü kurumla ilgisi olmayan şahıslardan oluşturuluyor. İşletme modeliyle sigortalılara yüksek maliyetli ve kalıtesiz sağlık hizmeti dayatılıyor. Zarar etmesi halinde kapatma ve satma yetkisi yönetim kuruluna veriliyor ve çalışanların işgüvenceleri yok ediliyor" denildi. Aynı çerçevede Bağ-Kur'un da etkisizleştirildiği, öncelikli olarak ek sağlık primleri ödemeleri getirileceği ifade edilen açıklamada, İş ve İşçi Bulma Kurumu'nun "Özel İstihdam Büroları" haline getirilerek iş arayanlardan ücret alınacağı kaydedildi.
Açıklamada ayrıca "Bireysel emeklilik ile devletin asli görevi olan, yurttaşların sosyal güvenliklerini ve emekliliklerini sağlama görevi özel sektöre devrediliyor, tüm hizmetler bireyselleştiriliyor. Prim ödeyerek eşine, çocuğuna, annesine, babasına bakabilen emekçilere şimdi sadece bireysel hizmet dayatılıyor. Devletin sosyal güvenlik sistemine ve kurumlarına sağlamadığı katkı, vergi yasalarında yapılacak değişikler ile yüzde 20'li oranlarda özel sigorta şirketlerince sağlanacak, kaynak aktarımı yapalacaktır" denildi. Halka, kitle örgütlerine, sendikalara ve meslek örgülerine sosyal güvenlik kurumlarına sahip çıkmak için birlikte mücadele çağrısı yapıldı.
'SSK'yı sattırmayacağız'
Sağlık çalışanları İstanbul'da SSK Okmeydanı Hastanesi önünde eylem yaptılar. "Hastaneler halkındır satılamaz", "Vatandaş uyuma, SSK'ya sahip çık", "Vur vur inlesin, Okuyan dinlesin", "IMF defol, bu memeleket bizim", "Herkese eşit, parasız sağlık", "Krizin faturasını rantiye ödesin" sloganlarını atan sağlık emekçileri sosyal güvenlik kurumyarını tasfiye edecek değişikliklerden vazgeçilmesini istediler. SES Şişli Şube Başkanı Rabia Tuncer, yaptığı basın açıklamasında, saldırılara karşı tüm kesimleri ortak mücadeleye çağırdı. Sağlık çalışanlarının eylemine katılan SES Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul da, yaptığı konuşmada ekonomik krizlerin artık olağanlaşmaya başladığını belirterek faturanın her seferinde emekçilere çıkartıldığını söyledi. Bütçenin yarısının faizlere gittiğini, "yeniden yapılandırma" adı altında sosyal devletin tamamen ortadan kaldırılmak istendiğini ifade eden Tombul, SSK'ya ödenen primlerin burada kullanılması durumunda sorunların çözüleceğini söyledi.
13-14 Mart'ta eylem
Tombul taleplerine olumlu yanıt verilmemesi durumunda 13 Mart'ta hastanelerde toplu nöbet tutacaklarını, 14 Mart'ta da tüm iller de sağlık müdürlükleri önünde eylem yapacaklarını söyledi. Basın açıklamasında polisin olağanüstü güvenlik önlemi alması dikkat çekti. Daha önce yaptıkları bir eyleme de polisin sert şekilde müdahale ettiğini hatırlatan sağlık çalışanları, polisin eyleme katılımı engellemek için gözdağı vermek istediğini belirttiler.
SES ve Tüm Sosyal-Sen Anadolu Yakası şubelerine bağlı emekçiler İstanbul'da Kadıköy Sosyal Sigortalar Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı. SES Anadolu Yakası Şubesi yöneticilerinden Arzu Çerkezoğlu tarafından yapılan açıklamada, sık sık "SSK halkındır satılamaz" sloganı atıldı.
Ankara'da ise aynı saatlerde SSK Dışkapı Hastanesi Bahçesi'nde "SSK halkındır, satılamaz", "Susma, sustukça sıra sana gelecek, hasta hastane kapısında ölecek" sloganları atılarak toplanıldı. SES Ankara Şube Başkanı Erkan Sümer'in konuşma yaptığı eylemde, "SSK'nın özelleştirilmesine izin vermeyeceğiz" pankartı açıldı. SES ve Tüm Sosyal-Sen İzmir şubeleri de yaptıkları eylemlerle yasa tasarısını protesto etti. Aydın'da ise SSK Hastanesi önünde yapılan eylemle tasarı protesto edildi. Eyleme çevrede bulunanlar da alkışlarla destek verdi.
Kocaeli'de Derince SSK Hastanesi önünde yapılan eylemden sonra, SES yöneticileri hastane başhekimi İlhan Tan'la görüşerek, SSK'larda yaşanan sorunları aktardılar. Antalya'da SSK Bölge Hastanesi'nin bahçesinde 200 civarında kişinin katılımıyla açıklaması yapıldı. Uşak SSK önündeki eyleme de 250 kişi katıldı.
ÖNCEKİ HABER

Kamu emekçileri sürgünleri protesto etti

SONRAKİ HABER

Kriz intihar getirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...