01 Mart 2001 22:00

Kamu emekçileri sürgünleri protesto etti

Diyarbakır'daki kamu emekçileri, OHAL'de yaşanan sürgünleri protesto ettiler. Basın açıklamasından önce kamu emekçilerine müdahale eden polis, 7 kişiyi gözaltına aldı.

Paylaş
Kamu emekçileri sürgünleri protesto etti
KESK Genel Başkanı Sami Evren ve Merkez Yürütme Kurulu üyeleri ile KESK'e bağlı sendikaların genel başkanları, kamu emekçilerinin sorunlarını yerinde tespit etmek, bu sorunların yanı sıra bölgede yaşanan soruşturma ve sürgünlerle ilgili olarak çeşitli temaslarda bulunmak amacıyla dün Diyarbakır'a gitti. Sürgünleri protesto etmek için KESK yöneticilerinin katılımıyla dün saat 12.30'da Diyarbakır Merkez Postanesi önünde toplanan kamu emekçilerine polis müdahele etti. Polis, 7 kamu emekçisini gözaltına aldı. Bunun üzerine "Baskılar bizi yıldıramaz", "Yaşasın sendikal mücadelemiz" ve "Sürgünler bizi yıldarmaz" sloganlarını atan kamu emekçileri, arkadaşlarının serbest bırakılmasını istedi. OHAL Valiliği'ne, İçişleri Bakanlığı'na ve Başbakanlık'a faks çekilmesinin ardından basına açıklama yapan KESK Genel Başkanı Sami Evren, demokratikleşme, hukuk devleti olma ve Avrupa Birliği'ne giriş kriterlerinin tartışıldığı bir dönemde yaşam hakkı için sendikal mücadele yürüten 31 kamu emekçisinin OHAL'in antidemokratik uygulamaları sonucunda Diyarbakır'dan sürüldüğünü belirtti.
OHAL'in kaldırılması istendi
Sügünlerin durdurulmasını ve OHAL'in kadırılmasını talep ettiklerini kaydeden Evren, emekçilerin demokrasi ve sendikal mücadelesinden korkan güçlerin sürgün politikalarına devam ettiğine dikkat çekti. Evren, yargının bağımsız olmadığını, gerekçesiz ve keyfi uygulamanın devam ettiğini ifade ederek, "Hiçbir hukusal dayanağı olmayan, antidemokratik ve çağdışı olan sürgün politikası bölgedeki sendikal mücadelenin içini boşaltmaya ve emekçileri toplumdan izole etmeye yöneliktir. Ancak arkadaşların sürgünü ne bölgedeki mücadelemizi bitirmiştir, ne de sürgünlere geri adım adım attırmıştır. Sendikal mücadele her geçen gün artarak devam ediyor" dedi.
Bir yandan IMF politikalarıyla emekçiyi açlık sınırına getiren egemen zihniyetin, diğer yandan örgütlenme ve ve ifade özgürlüğü önünde engeller koyarak; korkak, hak aramayan, onursuz bir toplum yaratmaya çalıştığını vurgulayan Evren, tüm kesimleri duyarlı olmaya çağırdı.
Basın açıklamasına Eğitim-Sen Genel Başkanı Alattin Dinçer, KESK MYK Üyesi Hüseyin Ayyıldız, SES Genel Sekreteri Şükran Öz, Eğitim-Sen Kadın Sekreteri Elif Akgün, Tarım Gıda-Sen Genel Başkanı Mehdi Perinçek, İHD Genel Başkan Yardımcısı Osman Baydemir, Diyarbakır Demokrasi Platformu Başkanı Ali Öncü, EMEP GYK Üyesi Kamber Değirmenci, EMEP Diyarbakır İl Başkanı Yavuz Karakuş, HADEP Diyarbakır İl Başkanı Ali Ürküt ile çok sayıda sendika ve kitle örgütü temsilcisi katıldı.
Bu arada, sürgünleri protesto amacıyla 3 Mart'ta Malatya'da bölge mitingi yapılacak.
ÖNCEKİ HABER

Krizin faiz yükü esnaf ve çiftçiye

SONRAKİ HABER

Sosyal güvenliği tasfiye tasarısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...