28 Şubat 2001 22:00

Fatura kesiliyor: Binlerce yeni işsiz!

IMF yönetimindeki ekonominin çökmesi sonuçlarını veriyor. Bu sefer de fatura daha öncekilerde olduğu gibi işçiye kesiliyor.

Paylaş
Fatura kesiliyor: Binlerce yeni işsiz!
Krizin ardından ilk işten atmalardan biri Kıraça Holding'e bağlı Karsan Otomotiv Sanayii'nde yaşandı, ekonomideki kriz nedeniyle 150 personel işten çıkarıldı. Fransız Peugeot lisansıyla üretim yapan Karsan Otomotiv'den yapılan açıklamada, krizin, geçen hafta gerçekleştirilen devalüasyonla iyice derinleştiği belirtilerek maliyeti düşürmek amacıyla personel çıkarılmasının 'zorunlu olduğu' söylendi. Açıklamada işten atmaların 'şirketi kıdem tazminatı yükümlülüğü altına sokmayacak şekilde' çoğunluğu son 6 ayda alınanlardan oluşan 150 kişiden oluştuğu belirtildi.
Şişecam'da kıyım geliyor
Bayram tatilinden sonra krizin etkileri daha yoğun hissedilmeye başlanacak. Zaten borca batmış durumda olan binlerce çalışan için herşeyin üstüne işten atılma an meselesi. Bu durumdaki işletmelerden birisi de Beykoz Şişecam fabrikası. 920 Beykoz Şişecam işçisi de bayrama 'ücretsiz izinli' olarak girecek. 'Stoklar eritilene kadar' süreceği belirtilen ücretsiz izinler aslında yoğun işten atmaların ön işareti. Çünkü bayram izniyle birlikte başlayacak uygulamanın 'stoklar eridikten sonra' da işten atmalar halini alacağı belirtiliyor. 920 işçiden sadece 330'u işe geri alınacak.
Bayrama fabrikada girecekler
Alacakları ödenmediği için Kurban Bayramı'na parasız girecek işçiler de tepkili. Adana'da kurulu Aksantaş AŞ'de çalışan 1257 işçi ise zaten alamadıkları ikramiye ve maaşlarının bayram öncesi ödenmesine ilişkin hiçbir girişim olmamasını protesto ettiler. Teksif Sendikası Yavuzlar Şube Başkanı Mustafa Işıl, 2 ikramiye ve 1 maaş alamayan işçilerin ortalama bir milyar lira alacağı bulunduğunu belirterek, "İşçimiz perişan. Paramız bir an önce ödenmeli" dedi. Alınan parayla ay sonunu zor getirdiklerini belirten işçiler eğer alacakları ödenmezse bayram tatilini fabrikada bekleyerek geçirecekler.
ÖNCEKİ HABER

Kriz pişkini Ecevit

SONRAKİ HABER

Amerika'nın gerçek yüzü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...