28 Şubat 2001 22:00

Aydınlardan 'Bayramda ölüm olmasın'

   çağrısı

Paylaş
Aydınlardan 'Bayramda ölüm olmasın' çağrısı
Bir grup yazar, şair ve sanatçı, cezaevlerinde dün 132. gününe giren ölüm oruçlarına hükümet tarafından bir çözüm bulunmasını istedi.
Aydınların dün Square Otel'inde düzenlenen basın toplantısında konuşan İHD Genel Başkan Yardımcısı Suavi Saygan, cezaevlerinde devam eden ölüm oruçlarının sonlandırılması için hükümeti toplumsal mutakabata çağırdı. SODEV Genel Başkanı Ercan Karakaş ise, cezaevlerinde yaşanan sorunların demokrasi sorunu olduğunu belirterek, hükümetin bu sorunu halka unutturmaya çalıştığını dikkat çekti. Cezaevlerine ilişkin yaşanan tüm gelişmelerin demokrasi ve insan hakları sorunu olduğunu kaydeden Yazar Vedat Türkali, hükümetin yaptığının suçtan da öte bir 'ayıp' olduğunu anlattı. Türkali'den sonra söz alan Sanatçı Rutkay Aziz ise; "Bir hükümet yurtdaşıyla inatlaşamaz. İçerde ve dışarda Kurban Bayramı'nda kan ve ölüm istemiyoruz" dedi. "Türkiye'de aldatma üzerine oluşturulmuş bir devlet var" diyen Sanatçı Halil Ergün, devletin gücünün baskılar yapmaktan değil, vatandaşlarını ikna etmekten geçtiğini söyledi. Bir süre önce Şartlı Salıverme yasasından yararlanarak tahliye olan Eşber Yağmurdereli, basın toplantısında, cezaevinde 60 gün açlık grevine katıldığını hatırlatarak, hükümetin duyarsızlığının insana verdiği değeri gösterdiğini ifade etti. Yağmurdereli, herkesin elinden gelini yapması gerektiğini belirterek, "Sorun sadece o insanların sorunu değildir. Sorun gelecek sorunudur" diye konuştu.
Basın toplantısına ayrıca, Adnan Özyalçıner, Sennur Sezer, Füsun Demirel, Murat Morova, Nükhet Egeli, Perihan Mağden, Pınar Kür, Bilgesu Erenus, Edip Akbayram, Gülten Kaya, Lale Mansur, Muhsin Kızılkaya, Aslı Erdoğan, Ekrem Ataer, Ferhat Tunç, Metin Kahraman, Şanar Yurdatapan, Zeynep Tanbay ve Yusuf Çetin katıldı.
ÖNCEKİ HABER

Emek Platformu eyleme geçiyor

SONRAKİ HABER

Devlet yaşama hakkını ihlal etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...