28 Şubat 2001 22:00

Emek Platformu eyleme geçiyor

Emek Platformu, IMF ve hükümet programlarına karşı bayram sonrasında eyleme geçecek. Platform eylem takvimini 13 Mart'ta ilan edecek.

Paylaş
Emek Platformu eyleme geçiyor
İşçi ve emekçi örgütlerinin oluşturduğu Emek Platformu (EP), IMF programının yol açtığı ekonomik krizin faturasını çalışanların ödemeyeceğini, bunun için bayramdan sonra bir dizi eylemler yapılacağını açıkladı. Eylem takvimi 13 Mart'ta açıklanacak.
Emek Platformu Başkanlar Kurulu, dün sabah Türk-İş Genel Merkezi'nde toplandı. Toplantıdan önce açıklama yapan Türk-İş Genel Başkanı Bayram Meral, hükümetin hep IMF'nin isteklerini gerçekleştirdiğinden bugün geminin karaya yanaştığını söyledi. Hükümetin ekonomiyi IMF'ye teslim etmekle, AB'ye tam üye olmadan Gümrük Birliği'ni onaylayıp ülkeyi Avrupa'nın açık pazarı haline getirmekle yanlış yaptığını belirten Meral, "Bu model her an için çökmeye mahkumdu. İflas eden ülkemiz değil, IMF modelidir, IMF politikalarıdır" dedi.
Olumsuzluklara tepki gösteren ve hak talebinde bulunanların coplatılıp, sürgün edildiklerini, halkın, işçinin, çiftçinin, memurun, esnafın perişan durumda olduğunu, batık bankalara kucak açan hükümetin zorunlu tasarruf fonundaki paraları hak sahiplerine vermediğini belirten Meral, hükümeti IMF politikalarını terk ederek, halkın çoğunluğunun onayını alacak program hazırlamasını istedi. Meral, "İflas eden IMF politikaları yerine halkımızın ve ülkemizin çıkarları doğrultusunda bir ulusal politika ve program uygulanmalıdır" dedi.
Toplantı 3 saat sürdü
Açıklamanın ardından üç saati aşkın süren basına kapalı toplantı sonunda bir dizi eylem kararı alındı. EP Başkanlar Kurulu 13 Mart'ta yeniden toplanarak eylem takvimini netleştirecek ve kamuoyuna açıklayacak. Planlanan eylemlerin bölge toplantıları, işyerlerinde açıklamalar, kitlesel basın açıklamaları ve büyük illerde merkezi mitingler olduğu öğrenildi.
Toplantı sonrası hazırlanan ortak açıklamayı okuyan EP'in yeni dönem sözcüsü, TMMOB Başkanı Kaya Güvenç, Türkiye'de yaşanan krizin IMF politikalarının iflası sonucunda ortaya çıktığını, bunun sorumlusunun da hükümet olduğunu söyledi. Sorunlara EP ile birlikte çözüm aramasını isteyen ve aksi halde platform olarak bütünlük içinde hazırlanan programlara karşı çıkacaklarını belirten Güvenç, platformun yanı sıra krizden çok zarar gören, işçi, çiftçi, köylü, küçük esnafın da görüşlerinin değerlendirilmesini istedi.
1 Aralık eyleminden dolayı verilen tüm cezaların, soruşturma ve sürgünlerin sonuçlarıyla birlikte kaldırılması istediklerini belirten Güvenç, platformun hükümeti toplumsal gerginliği daha da tırmandıracak baskıcı ve keyfi uygulamalardan kaçınmaya çağırdığını söyledi. Platformun tüm işçi çıkartmalarının durdurulmasını istediğini belirten Güvenç, platform olarak medyadaki işten atmaları kınadıklarını belirterek, basın çalışanlarını sendikal hak mücadelesine çağırdı. Taleplerinin dikkate alınmaması durumunda Emek Platformu'nun cevabı eylemlerle vereceğini belirten Güvenç, Emek Platformu'nun bayramın sona ermesinden itibaren, ayrıntıları Başkanlar Kurulu'nca belirlenecek ve takvime bağlanacak bir dizi etkinlik ve eylem gerçekleştireceklerini ifade ederek, "Hükümetin yanlış tavrını sürdürmesi durumunda, Türkiye'nin her tarafı bir miting alanına çevrilecektir. Hükümete ve IMF'ye cevap, salonlarda, meydanlarda, işyerlerinde verilecektir" dedi.
ÖNCEKİ HABER

Bir hortumcu daha kurtarıldı

SONRAKİ HABER

Aydınlardan 'Bayramda ölüm olmasın'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...