28 Şubat 2001 22:00

Bir hortumcu daha kurtarıldı

Ulusal Bank'a da "krize girdiği" gerekçesi ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından el konularak Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na devredildi.

Paylaş
Bir hortumcu daha kurtarıldı
Ulusal Banka'ya da "krize girdiği" gerekçesi ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından el konularak Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF)'na devredildi. Fon'daki bankaların sayısı ise 12'yi buldu. Böylece hükümetin halktan zamlarla, vergilerle topladığı kaynağa bir "ortak" daha çıktı.
Milyonlarca emeklinin aldığı üç kuruş maaştan haksız yere 5'er milyon lira kesinti yapan, iğneden-ipliğe kriz zammı yapan hükümet bir bankayı daha kurtardı. Halit Cıngıllıoğlu'na ait Demirbank'ın geçtiğimiz ay Fon'a devrinden sonra yine Cıngıllıoğlu'na ait Ulusal Banka da devlete devredildi.
BDDK'dan yapılan açıklamada, Kurulun 189 sayılı Kararı ile "Zararı özkaynaklarını aşan, yükümlülüklerini vadesinde yerine getirmeyen ve faaliyetine devamı mali sistemin güven ve istikrarını tehlikeye düşüren" Ulusal Bank'ın yönetiminin Fon'a devredildiği kaydedildi.
Ulusal Bank'ın geçmişi, Saudi American Bank'a dayanıyor. Demirbank'ın eski sahibi olan Halit Cıngıllıoğlu, Şubat 1997 tarihinde Saudi American Bank AŞ.'yi satın alarak Ulusal Bank TAŞ. olarak faaliyete geçirdi. Kurumsal bankacılıkta liderliği hedefleyen Ulusal Bank'ın, Ulusal Yatırım, Ulusal Leasing ve Ulusal Factoring adlı 3 iştiraki bulunuyor. Ulusal Leasing ve Ulusal Factoring, müşterilerine yatırımları için finansman olanakları sağlarken, Ulusal Yatırım da bireysel ve kurumsal müşterilerine hisse senedi, A ve B tipi fonları da kapsayan yatırım olanakları sunuyor.
Batık sayısı 12'ye çıktı
Ulusal Bank ile birlikte Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na devredilen banka sayısı da 12'ye yükseldi. Daha önce Bank Ekspres, İnterbank, Türkbank, Egebank, Sümerbank, Yaşarbank, Yurtbank, Demirbank, Eskişehir Bankası, Etibank ve Bank Kapital, Fon'a devredilmişlerdi.
ÖNCEKİ HABER

Yine demiryolu faciası: 15 ölü

SONRAKİ HABER

Emek Platformu eyleme geçiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...