27 Şubat 2001 22:00

Kriz onlara ölüm getirdi

Ekonomik krizin olumsuz etkilediği Mudurnu'da, kümesler açlıktan ölen hayvanlarla dolu. Fabrikalar üretimi durdurunca, yem alacak para bulamayan kümes sahipleri çaresiz kaldı.

Paylaş
Kriz onlara ölüm getirdi
Bolu'nun Mudurnu ilçesindeki Mudurnu Tavukçuluk AŞ. üretimi durdurunca, zor durumda kalan ve yem alamayan kümes sahipleri civcivlerini ölüme terk ettiler. 1.5 milyon tavuk açlıktan ölürken, ilçe sakinleri zor günler yaşıyor.
Mudurnu'nun Uzunçam köyündeki kümes sahibi Mustafa Çakırtekin, Mudurnu Tavukçuluk'tan yem alamadıkları için tavuk ve civcivlerinin açlıktan telef olmaya başladığını belirtti. Aç kalan tavuk ve civcivlerin kümesten çıkarak kar yemeye başladığını ifade eden Çakırtekin, "Kümesimdeki 5 bin 500 civcivden 4 bini açlıktan telef oldu. Bir traktör dolusu civciv ölüsü attım" dedi.
Kriz olumsuz etkiledi
Civcivlerin ölümüne en çok 3 yaşındaki kızı Canan'ın üzüldüğünü anlatan Çakırtekin, şöyle devam etti: "Ailece 15 yıldır tavuk üretiyoruz. Mudurnu ve köylerinde yaşayanların tek geçim kaynağı tavukçuluktur. Şimdi Mudurnu Tavukçuluk'un üretimi durdurmasıyla hepimiz perişan olduk. Kurban Bayramı geliyor, ancak değil kurbanlık almak evimizin günlük ihtiyacını bile karşılamakta zorlanıyoruz."
25 bin kişi zarar gördü
Mudurnu Tavukçuluk AŞ. Genel Müdür Yardımcısı Necati Durukan ise, geçen hafta, Mudurnu Tavukçuluk'un ilçe halkının tek geçim kaynağı olduğunu hatırlatarak, "Üretimin büyük bölümünü durdurduk. Günde 120 bin adet tavuk kesiminin yapıldığı fabrikada, bu sayı 30 bine düştü. Üreticiden tavuk alımı durduruldu. 3 bin üretici, 2 bin 80 işçi, 200 nakliyeci ve 150 tedarikçiyle birlikte toplam 25 bin kişi büyük zarar gördü" demiş, hammadde alamadıkları için yaklaşık 1-1.5 milyon tavuğun açlıktan telef olduğunu açıklamıştı.
ÖNCEKİ HABER

IMF defolsun Türkiye kurtulsun!

SONRAKİ HABER

Yine demiryolu faciası: 15 ölü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...