27 Şubat 2001 22:00

IMF defolsun Türkiye kurtulsun!

Bakırköy Sümerbank işçileri fabrikadan Bakırköy Özgürlük Meydanı'na yürüyerek, ülke ekonomisini çöküntüye uğratan IMF ve hükümeti protesto ettiler.

Paylaş
IMF defolsun Türkiye kurtulsun!
Bakırköy Sümerbank işçileri yaptıkları eylemle IMF ve onun reçetelerini uygulayan hükümeti protesto ettiler. Dün saat 12.00'ye doğru fabrika içinden yürüyüşe geçen işçiler, "Vur vur inlesin kurdu kuşu dinlesin", "Kahrolsun IMF bağımsız Türkiye", "Bu ülke bu vatan satılık değil", "IMF defolsun Türkiye kurtulsun", "İşçiler yollarda sülükler nerede?", "Susma sustukça sıra sana gelecek", "Vatandaş uyuma kurda kuşa yem olma", "Suskun toplum istemiyoruz", "Arının iğnesine, kurdun pençesine, güvercinin kanadına hayır, iki yüzlü siyaset istemiyoruz", "Geliyor geliyor genel grev geliyor" sloganlarını attılar. Özgürlük Meydanı'na yürüyen işçileri polis yasadışı eylem yaptıkları gerekçesiyle engellemek istedi. Yoğun yığınak yapan polis, işçilerin taleplerini dile getiren dövizleri indirmesini ve sessiz yürümesini istedi. Bunun üzerine sendikacılarla polis arasında tartışma çıktı. Polisin tutumuna tepki gösteren işçiler, dövizleri katlamayarak, yol boyunca çoşkulu slogan, alkış ve ıslıklarla meydana yürüdüler. İşçilerin yol boyunca, "Geliyoruz yara yara, dalgaları kıra kıra, IMF'yi kovacağız göğsümüze vura vura" sözleriyle uyarladıkları türküye esnaf ve halk da alkışlarla katıldı. Meydana varan işçilere, EMEP yönetici ve üyeleri ile Deri-İş ve Belediye-İş yöneticileri de katıldı.
'Kaderimiz olamaz'
Meydandaki kitleye seslenen TEKSİF Bakırköy Şube Başkanı Çetin Yelken, yıllardan beri ülkeyi yönetenlerin IMF ve Dünya Bankası'nın programlarıyla ülke ekonomisini iflasın eşiğine getirdiklerini söyleyerek, "Üç ayda bir patlayan krizlerle bir gecede yeni zenginler türetilmiş, yine bir gecede cebimizdeki paranın yarısı gaspedilmiştir" dedi. İstikrar diye yuttrulan ve vazgeçilmeyeceği söylenen programın yine sermayenin baskısıyla çöpe atıldığını belirten Yelken, "Bu halk üç IMF çapulcusuna ve onun yerli yardakçılarına pabuç bırakmamalıdır. Bu ve bunun gibi iflas programlarına karşı kendi kurtuluş reçetesini hazırlamalı. Yeni bir kurtuluş savaşı verir gibi ekonomik savaşı kendi lehine sonuçlandırmalı" dedi. Yelken sorunların çözümü için, iç borçların ertelenmesi, halkın ihtiyaçları doğrultusunda yatırımların yapılması, bölgeler arası dengesizliklerin ortadan kaldırılması, ülkenin öz kaynaklarının verimli şekilde kullanılması, IMF'nin dayattığı tarım politikalarının yırtılıp atılması onun yerine planlı ve sanayileşmiş tarım üretiminin teşvik edilmesi, ülkenin değerlerinin talan edilmesi anlamına gelen özelleştirmenin durdurulması ve işletmelerin rantabl hale getirilmesi gerektiğini söyledi. Sendikaların, kitle örgütlerinin, siyasi partilerin ve tüm kesimlerin bir araya gelerek yeni karşı koyuşlar örgütlemeleri gerektiğini ifade eden Yelken, "Dünyanın her yerinden kovulan IMF yöneticileri ülkemiz iflas etmeden çantaları ellerine verilip, kıçlarına tekme vurularak geldikleri yere göndermeli" dedi.
Taşkın'a yönelik saldırıya protesto
Yelken, Tuzla'da deri işçilerinin hakları için sendikal örgütlenme çalışması yürüten ve önceki akşam silahlı saldırıya maruz kalan Deri-İş Sendikası Tuzla Şube Başkanı Cemal Taşkın'a yönelik saldırıyı da kınadı. Saldırı kitle tarafından da tepkiyle karşılandı.
Sendikaları, işçilere ve ülke sorunlarına sahip çıkmaya çağıran Yelken, sendikacıların mücadele önünde engel olmamalarını istedi. İşçiler de Türk-İş'in sessizliğini taşıdıkları dövizler ve "Türk-İş uyuma işçine sahip çık" sloganıyla protesto ettiler.
ÖNCEKİ HABER

İşkenceciye af var, siyasi tutukluya yok

SONRAKİ HABER

Kriz onlara ölüm getirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...