27 Şubat 2001 22:00

IMF hiçbir dönem başarılı değil

Liman-İş Sendikası tarafından yayınlanan "İstikrar Paketleri, IMF Politikaları ve İşçiler" adlı araştırmada, yıllardır uygulanan IMF politikalarının işçi ve emekçilere yoksulluktan başka birşey getirmediği belirtildi.

Paylaş
IMF hiçbir dönem başarılı değil
Liman-İş Sendikası uzmanı Oğuz Topak, Liman-İş tarafından yayımlanan, 24 Ocak kararlarından bugüne IMF politikalarının sonuçlarını incelediği "İstikrar Paketleri, IMF Politikaları ve İşçiler" adlı araştırmasında, hükümetlerin yıllardır uyguladığı IMF politikaları ve istikrar programlarının emekçilere yoksulluktan başka birşey getirmediğini ortaya koydu.
Araştırmada, yaşanan krizlerin çözümünü daima çalışanların ücretlerini kısıtlamakta ve işten atmalarda buldukları vurgulandı. 24 Ocak kararlarının uygulanmasına destek sağlayan 12 Eylül darbesinin sermayenin isteği doğrultusunda işçilerin sahip olduğu bir çok kazanımı ellerinden aldığının kaydedildiği araştırmada, sermayenin ve hükümetlerin kriz dönemlerinde işçi çıkarma politikalarını da yaygın olarak uyguladıklarını ifade edildi.
12 Eylül'ün ardından sessizliğe bürünen sendikaların 1989 yılında 'Bahar Eylemleri' adı verilen grevler ve eylemlerle ücretlilere sıfır zammı dayatan Turgut Özal hükümetine karşı zafer kazandığı kaydedilen araştırmada, takip eden yıllarda ise yeni stand-by anlaşmaları ve niyet mektuplarıyla bu kazanımların fazlasıyla geri alındığı belirtildi.
IMF ve DB'nin önerdiği istikrar programında istenilenlerin gerçekleşmesinin koşullarının sıralandığı araştırmada şu görüşlere yer verildi: "İstikrar önlemlerinin başarısı için fedakârlık yapacak kesimin yine emekçiler olduğunu göstermektedir. Faiz dışı bütçe fazlası verebilmenin iki yolu vardır: Birincisi vergi gelirlerinin artırılması, zaten bozuk olan vergi yükünü işçi ve çalışan aleyhine daha da bozacak nitelik taşımaktadır. İkinci çözüm ise faiz ödemeleri dışındaki harcamaları kısmaktır. Bu yolla da personel harcamalarının kısılması öngörülmektedir. İkinci öneri demeti ise diğer bir yoksul emekçi kesimi çiftçilere dönük devlet desteğinin kaldırılmasıdır. Üçüncü öneri demetinin ana noktası ise yapısal reformlar, yani birincisi sosyal güvenlik alanında özel sigorta sisteminin devreye sokulması, diğeri de enerji ve telekomünikasyon sektörlerinin özelleştirilmesidir."
'Çözüm ortak mücadele'
Araştırmada, istikrar önlemlerinin yükünün emekçi halka çıkarıldığına dikkat çekilirken, istikrar önlemlerinin en önemli gerekçesi enflasyonun düşmesi olduğu halde bu adımlar atılırken neden yükün büyük bir kısmının suçsuz kesime çıkartıldığı sorgulandı.
Böylesi bir süreçte sendikalara büyük görevlerin düştüğünün altının çizildiği araştırmada, "Sendikaların fedakârlık yerine hak alma mücadelesi sürecine girmesi gerekmektedir. Ayrışma yerine bütünleşme çabalarına ağırlık verilerek işçi sınıfının ortak çıkarları doğrultusunda ortak eylemlilikler ve hareket için ön adımların atılması şart olmuştur." denildi.
Araştırmada, işçi konfedarasyonlarının ve kamu emekçilerinin sendikal örgütlerinin biraraya gelerek ortak politika oluşturmalarının gerekliliğine vurgu yapıldı.
ÖNCEKİ HABER

Irak ABD'de çıkış yolu arıyor

SONRAKİ HABER

IMF anlaşmaları iptal edilsin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...