26 Şubat 2001 22:00

Hükümete cevabı işçiler verecek

Telekom işçileri IMF politikalarını uygulayanlara kendilerinin yanıt vereceklerini vurguladılar. GOP Telekom işçileri düzenledikleri toplantıda işletmelerine sahip çıkacaklarını söylediler.

Paylaş
Hükümete cevabı işçiler verecek
Gaziosmanpaşa (GOP) Telekom işçileri, kurumun özelleştirilmesine karşı çalışmalarını aileleriyle birlikte yaptıkları toplantıyla sürdürdüler.
Önceki gün 13.00'te GOP Belediye Kültür Merkezi'nde gerçekleşen toplantıya 1000 kişi katıldı. Açılış konuşmasını yapan GOP Telekom Müdürlüğü Haber-İş İstanbul 1 No'lu Şube İşyeri Baştemsilcisi Ahmet Karatay, toplantıya eş ve çocuklarını da katmalarının özelleştirmeden en çok onların etkilenecek olmasından kaynaklandığını söyledi. Toplantıyı Telekom'un yerli ve yabancı sermayeye peşkeş çekilmesine karşı gerçekleştirdiklerini dile getiren Karatay, Bakırköy Sümerbank, Yatağan ve SEKA işçileri fabrikalarına nasıl sahip çıktılarsa kendilerinin de Telekom'a aynı kararlılıkla sahip çıkacaklarını belirtti.
IMF politikaları karşısında işçilerin ve emekçilerin birleşmeleri gerektiğine vurgu yapan Karatay, Türkiye işçi sınıfının IMF politikalarını çöpe atmak zorunda olduğunu söyleyerek, işyerlerinde komitelerin önemine işaret ederek, bunların oluşturulması gerekliliğini anlattı. Karatay, Telekom'un özelleştirilmesinden dolayı, işten atılmalar olması durumunda işyerlerini işgal edeceklerini kaydederek, "Ailelerimize birlikte Telekom'a sahip çıkacağız" dedi. Haber-İş İstanbul 1 No'lu Şube Başkanı Levent Dokuyucu, Telekom işçilerinin IMF politikalarını yırtıp atacağını belirtti. Haber-İş Genel Merkezi'ni sert bir dile eleştiren Dokuyucu, Emek Platformu'nun da ve Türk-İş'in de işçilerin gücüne inanmaları gerektiğine dikkat çekti. Dokuyucu, IMF'ye teslim olmuş hükümete karşı THY, TEKEL ve Telekom işçilerinin gereken cevabı vereceğini söyledi.
IMF mağdurlarıyla birlikte
Sendika genel merkezinin işçileri desteklememesine karşın IMF politikalarından mağdur olan köylülerin, esnafların ve kamu emekçilerinin Telekom işçisinin yanında olacağına vurgu yapan Dokuyucu, IMF politikalarından zarar görenlerin birleşik emek programı etrafında birleşmeleri gerektiğini aktardı. Basın-İş İstanbul Şube Başkanı Kenan Kaya, hükümetin sermayenin hizmetinde olduğu belirtti. Telekom'un, THY ve TEKEL'in satılmasından sonra başka satılacak bir şey kalmayacağını dile getiren Kaya, faturanın hep emekçilere kesildiğini belirtti. Kaya, Telekom işçilerin mücadelesini destekleyeceklerini söyledi.
Telekom işçisi mücadelenin başında
Türk-İş 1. Bölge Temsilcisi Faruk Büyükkucak da, IMF politikalarının uygulandığı bütün ülkelerde başarısız olduğunu hatırlattı. Hükümetin IMF ve Dünya Bankası'nın uslu çocuğu haline geldiğini belirten Büyükkucak, Telekom işçilerinin başlattığı mücadelenin henüz başında olduklarını söyledi. Büyükkucak, Haber-İş 1 No'lu Şube'nin verdiği mücadeleyi genel merkezin de vermesinin farklı sonuçlar yaratacağını belirterek, "Telekom özelleştirilse dahi, bir teslim olmak var bir de savaşarak teslim olmak var. Mesele burada" dedi. TEKSİF Bakırköy Şube Başkanı Çetin Yelken ise, konuşma zamanının geçtiğini söyledi. Hükümetlerin 65 milyon insanın geleceğini ipotek ettiğini belirten Yelken, "IMF kovulsun, politikaları durdurulsun. Türkiye kurtulsun" sloganı ile Bakırköy Sümerbank'ta mücadele başlattıklarını ve bugün Bakırköy Özgürlük Meydanı'nda IMF'yi ve politikalarını protesto edeceklerini kaydetti.
EMO avukatlarından Hayati Küskün, Telekom özelleştirilmesinin hukuki boyutu üzerinde durdu. Küskün, Telekom'un özelleştirilmesini ancak, işçilerin ve emekçilerin durduracağını aktardı. Dia gösterimi ve müzik dinletisi yapılan toplantı salonunda, "Sosyal güvenliğin tasfiyesine, uluslararası tahkime MAI ve MIGA'ya özelleştirmeye hayır", "IMF defol bu ülke bu halk satılık değil", "Telekom vatandır vatan satılamaz", "İşgüvencesi yasallaşsın özelleştirmeler durdurulsun" pankartları açılırken, "Yaşasın işçilerin birliği" ve "İşçiler birleşin iktidara yerleşin" sloganları sık sık atıldı.
Toplantıya, Deri-İş Genel Başkanı Yener Kaya, SES Şişli Şube Başkanı Rabia Tuncer, Enerji-Yapı Yol Sen İstanbul Şube yöneticisi Gürsel Ümitsever, DİSKGıda-İş Genel Sekreteri Seyit Aslan, Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şube yöneticisi Zafer Anadolu ve Emeğin Partisi Genel Başkan Yardımcısı Nedim Köroğlu'nun yanısıra EMEP üye ve yöneticileri de katıldı.
ÖNCEKİ HABER

MGK'daki kriz ertelendi

SONRAKİ HABER

Haksızlık depremleri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...