26 Şubat 2001 22:00

MGK'daki kriz ertelendi

Sezer tarafından yolsuzlukların üzerini örtmekle suçlanan Ecevit ve hükümet üyelerinin terk ettiği MGK toplantısı dün tamamlandı.

Paylaş
MGK'daki kriz ertelendi
Milli Güvenlik Kurulu (MGK), Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in başkanlığında toplandı. 19 Şubat Pazartesi günü yapılan ve Sezer'le Ecevit-Hüsamettin Özkan arasındaki kavga nedeniyle yarım kalan toplantının devamı niteliğindeki şubat ayı MGK olağan toplantısı, 4 saat sürdü. Toplantıda Diyarbakır, Hakkâri, Şırnak ve Tunceli illerinde devam eden olağanüstü hal uygulamasının 4 ay daha uzatılması kararlaştırıldı.
Kurul üyeleri ve MGK toplantılarına katılan bürokratlar saat 08.45'ten itibaren Çankaya Köşkü'ne giriş yaptılar. Bu arada, kurul toplantılarına sürekli olarak katılan bürokratlar arasında yer almayan AB Genel Sekreteri Volkan Vural da Çankaya Köşkü'ne geldi.
Toplantının ardından MGK Genel Sekreterliği'nden yapılan açıklamada, MGK'nın Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer başkanlığında Başbakan, Genelkurmay Başkanı, Kurul Üyesi Bakanlar, Kuvvet Komutanları, Jandarma Genel Komutanı ve MGK Genel Sekreteri'nin katılımıyla Çankaya Cumhurbaşkanlığı Köşkü'nde aylık toplantısını yaptığı kaydedildi.
Ulusal Program değerlendirildi
Toplantıya Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcıları Devlet Bahçeli, Hüsamettin Özkan ve Mesut Yılmaz'ın da katıldığı belirtilen açıklamada şöyle denildi: "Kurul'un bu toplantısında ülke genelindeki güvenlik ve asayiş durumu ile bunu etkileyen iç ve dış gelişmeler gözden geçirilmiştir. Bu çerçevede halen 4 ilde devam etmekte olan olağanüstü hal uygulaması da değerlendirilmiş; 30 Mart 2001 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere Diyarbakır, Hakkâri, Şırnak ve Tunceli illerinde bu uygulamanın 4 ay daha uzatılması uygun bulunarak, bu görüşün Bakanlar Kurulu'na bildirilmesine karar verilmiştir.
Toplantıda dünyada ve bölgemizde meydana gelen ve Türkiye'nin güvenliğini yakından ilgilendiren dış politik gelişmeler ile hazırlanmakta olan 'Ulusal Program'ın güvenlikle ilgili bölümleri de değerlendirilmiştir. Türkiye-AB ilişkilerinin gelişiminde önemli bir merhale niteliğindeki Ulusal Program çalışmalarının sonuçlandırılmakta olmasından duyulan memnuniyet ifade edilmiştir. Toplantıda ayrıca, 'Türkiye'de Hava-Uzay Çalışmaları' konusunda kurula bilgi sunulmuş, uzaydan etkin bir şekilde yararlanılması bakımından alınması gereken tedbirler üzerinde durulmuştur."
Ecevit: Verimli oldu
Başbakan Ecevit, MGK toplantısından sonra, saat 14.00'te Başbakanlık'a geldi. Geçen hafta toplantıda yaşananları detaylarıyla kamuoyuna açıklayan Ecevit, gazetecilerin soruları üzerine MGK toplantısında dışarı haber verilmediğini ve resmi açıklama yapıldığını belirterek, "Ancak, şunu söyleyebilirim, çok verimli, faydalı bir toplantı oldu" diye konuştu.
Ecevit, toplantıda ayrıca 'Türk Uzay Kurumu'nun kurulmasının kararlaştırıldığını kaydederek, "Çağımıza uyum sağlama bakımından önemli bir adımdır" dedi. "Sayın Cumhurbaşkanı ile buzlar eridi mi?" sorusuna üzerine Ecevit, "Dediğim gibi verimli, yararlı, güzel bir toplantı oldu" yanıtını verdi.
Bir hafta önce kavga çıkmıştı
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, 19 Şubat'ta yapılan toplantının açılışında hükümeti yolsuzlukların üzerine gitmemekle, yolsuzluğu soruşturan savcılara baskı yapmakla suçlamış, yolsuzluğa bulaşan bakanları görevden almamakla eleştirmiş, bunun üzerine yaşanan tartışmanın ardından Başbakan Bülent Ecevit ve hükümet üyeleri toplantıyı terk etmişlerdi.
Ecevit ardından Başbakanlık'ta yaptığı açıklamada kendisinin ağır ithamlara ve hakarete maruz kaldığını söylemiş, partisinin grup toplantısında da Sezer'le aralarında geçen diyalog konusunda detaylı açıklamalarda bulunmuştu.
ÖNCEKİ HABER

Orta sınıf sendromu

SONRAKİ HABER

Hükümete cevabı işçiler verecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...