26 Şubat 2001 22:00

Tahsilata başlandı

Kur sistemindeki değişiklikle gelen vurgunun ardından sıra krizin faturasının tahsil edilmesine geldi. Tekel zamları, 1 Mart'tan itibaren gelecek yeni zamların da habercisi.

Paylaş
Tahsilata başlandı
Dolardaki artışı belli bir istikrara kavuşturan ve bankaların likidite sıkıntısını giderecek para politikalarını dünden itibaren yürürlüğe koyan hükümet, krizin faturasını da halktan tahsil etmeye başladı. "Dalgalı kur" sistemine geçilmesiyle birlikte Türk Lirası'nın yüzde 56 oranında devalüe edilmesi iğneden-ipliğe fiyatların artamısını da gündeme getirdi. İlk zam Tekel ürünlerine yapıldı. Özellikle ithalata dayalı ürünlerin fiyatlarının yüzde 15 ile yüzde 40 arasında artması bekleniyor.
Kur sistemindeki değişiklik ile birlikte vurulan vurgunun ardından borsanın ve dolar kurunun belli bir istikrara kavuşması sonucunda sıra krizin faturasının tahsil edilmesine geldi. Tahsilat, her zaman olduğu gibi zamlarla olacak. Özellikle ithal ürünlerin fiyatlarının yoğun olarak artması beklenirken, temel tüketim maddelerine zamların da önümüzdeki günlerde peş peşe geleceği belirtiliyor.
Ücretlilere büyük darbe
Fiyatların dolara ücretlerin ise liraya endeksli olması, zamların sonucunda emekçi kesimlerin kazançlarının da büyük oranda düşmesi anlamına geliyor. "Dalgalı kur"a geçilmesi ile birlikte Türk Lirası'ndaki yüzde 56 devalüasyon ile iyice fakirleşen halk, bir de zamlarla ücret ve maaşlarının büyük bölümünü kriz vurguncularının soyduğu Hazine'ye teslim edecek.
İlk zam ise Tekel ürünlerine geldi. Değişik oranlarda yapılan zamlara göre 35'lik yeni rakı 2 milyon 200 bin liradan 2 milyon 375 bin liraya, 70'lik yeni rakı 3 milyon 850 bin liradan 4 milyon 200 bin liraya yükseldi. 300 bin liradan satılan kısa Maltepe ve kısa Samsun'un fiyatı 325 bin lira oldu. Tekel'in bu zammının ardından yabancı sigara ve içkilere de zam gelmesi bekleniyor.
Kurban Bayramı zam bayramı olacak
Diğer yandan Kurban Bayramı hükümetin fatura tahsilatı için büyük bir fırsat oluşturuyor. Zam dalgasının 1 Mart'tan itibaren başlayacağının sinyalleri ise şimdiden veriliyor. BOTAŞ doğalgaz fiyatlarına şimdilik zammın gündemde olmadığını ancak mart ayının ilk haftasından itibaren fiyatların artırılabileceğini bildirirken Petkim ve Tüpraş'ın satışlarını büyük oranda kısması petrol ve ürünlerine de büyük bir zammın geleceğinin habercisi. Bu da piyasadaki akla gelen hemen her şeyin zamlanması anlamına geliyor.
ÖNCEKİ HABER

Şaron'un temsilcisi Ankara'da

SONRAKİ HABER

Tütünde gasp!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...