26 Şubat 2001 22:00

Şaron'un temsilcisi Ankara'da

İsrail'in Filistin yönetiminin uluslararası hamlelerini izleme politikası Türkiye'de de sürdü. İsrail Başbakanı'nın temsilcisi Rosenne, Ecevit yönetimine Filistin halkının katili Ariel Şaron'un "dostluk" mesajını getirdi.

Paylaş
Şaron'un temsilcisi Ankara'da
İsrail yönetimi, Filistinlilerin uluslararası diplomatik temaslarına, adeta onları takip ederek yanıt veriyor. Filistin lideri Yaser Arafat'ın Türkiye'den destek istemesinin ardından, İsrail Başbakanı Ariel Şaron'un Özel Temsilcisi Meir Rosenne da dün Ankara'ya geldi.
Esenboğa Havalimanı'nda Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ve İsrail'in Ankara Büyükelçisi Uri Bar Ner tarafından karşılanan Rosenne, Ankara'ya gelmekten dolayı memnun olduğunu belirterek, Türkiye'yi "önemli bir ülke" olarak gördüklerini kaydetti. Türkiye'ye Başbakan Şaron'dan "dostluk mesajı" getirdiğini ifade eden Rosenne, bu dostluk mesajının Türkiye'nin yanı sıra sadece 4-5 ülkeye gönderildiğine dikkati çekti.
Ecevit ile de görüşecek
İsrail'in Ankara Büyükelçiliği'nden edinilen bilgiye göre, Temsilci Rosenne Dışişleri Bakanı İsmail Cem ile görüştükten sonra, bugün Başbakan Bülent Ecevit tarafından kabul edilecek.
Ayrı ayrı dönemlerde İsrail'in ABD ve Fransa büyükelçisi olarak görev yapan Rosenne, şu anda Şaron'un siyasi ve dış ilişkiler danışmanı görevini sürdürüyor.
Irkçı-faşist Likud Partisi lideri Ariel Şaron'un 6 Şubat'ta yapılan seçimlerde açık farkla iktidara gelmesinin ardından gözler, Amerikan patentli "Ortadoğu barışı"na çevrilmişti.
Takibe almışlardı
Filistin lideri Arafat, 14 Şubat'ta Ankara'ya sürpriz bir ziyaret yapmış ve Türk yetkililerden İsrail ile ilişkilerini kullanarak, görüşme sürecinin devamını sağlama yönünde telkinde bulunmasını istemişti. Arafat'ın ziyaretini yakın takibe alan İsrail ise Ankara'ya mümkün olan en kısa zamanda bir yetkili göndermeyi kararlaştırmıştı.
Şaron'un özel temsilcisi Rosenne'e Ankara'daki görüşmeleri sırasında ilk başta Arafat'tan alınan mesajların iletilmesi ve "Barış Süreci"nin devamı yönünde telkinde bulunulması bekleniyor.
Arafat'a ölüm tehdidi
Öte yandan, Batı Şeria ve Gazze şeridindeki işgalci Yahudi göçmenlerin en büyük örgütünün genel sekreteri Şlomo Filber, Yaser Arafat'ın öldürülmesi çağrısında bulundu.
İsrail devlet radyosundan konuşan Filber, "Son 4-5 ay içinde Arafat ve polislerinin düzenlediği 2000'den fazla silahlı saldırıya uğradık. Arafat öldürülmeli, yönettiği aygıt yok edilmeli" dedi. Irkçı lider, "Savaştayız. İşine giden her İsrail yurttaşı da, okuluna giden her çocuk da bunu biliyor" diye konuştu.
Bir Filistinli daha vuruldu
Batı Şeria'da, İsrail askerlerinin açtığı ateş bir Filistinliyi daha öldürdü.
Filistinli güvenlik ve hastane kaynakları, Tulkarem yakınlarında meydana gelen olayda, 45 yaşındaki Muhammed El Cellad'ın garajına girmek üzere arabasını kullanırken, İsrail kurşunlarıyla öldüğünü açıkladı.
İsrail'in 5 aydır sürdürdüğü silahlı saldırılarda 400'e yakın Filistinli katledildi, onbinlercesi yaralandı. Filistinli örgütlerin saldırılarında da çoğu asker ve Yahudi yerleşimci olmak üzere 61 İsrailli hayatını kaybetti.
ÖNCEKİ HABER

Kral Midas'ın laneti

SONRAKİ HABER

Tahsilata başlandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...