25 Şubat 2001 22:00

TEKEL için direniş

Tek Gıda-İş tarafından Bafra'da düzenlenen toplantıda kurum işçilerinin ve tütün üreticilerinin TEKEL'in özelleştirilmesine karşı sonuna kadar direneceği vurgulandı.

Paylaş
TEKEL için direniş
Türk-İş Genel Sekreteri ve Tek Gıda-İş Genel Başkanı Hüseyin Karakoç, TEKEL'in yok edilmesine ve özelleştirmeye karşı direneceklerini söyledi. Tek Gıda-İş Sendikası tarafından Samsun'un Bafra ilçesi Belediye Kültür Merkezi'nde önceki gün yapılan, "TEKEL'in Özelleştirilmesi ve Tütüncülüğün Geleceği" başlıklı toplantıda konuşan Tek Gıda-İş Genel Başkanı Hüseyin Karakoç, "TEKEL'i yok etmek istiyorlar. Özelleştirmeye karşı direneceğiz" dedi.
'Ekmek kapısı TEKEL kapanamaz'
Karakoç, TEKEL'in yok edilmesine karşı mücadele başlattıklarını, bu mücadelede tütün üreticisinin büyük desteğini gördüklerini belirtti. Tütün üreticilerine, özelleştirmenin ülkeye getireceği olumsuzlukları anlatmak için ülkeyi karış karış gezdiklerini kaydeden Karakoç, "TEKEL'in özelleştirilmesini isteyenlerin kulakları sağır, gözleri de kördür. 'Ne olacak bu işçinin, memurun, çiftçinin hali' diyen yok. 'TEKEL biterse, hepimiz biteriz dedik' ama dinletemedik. Bizler bu kör gözleri, sağır kulakları açmaya geldik. TEKEL, bu ülkenin en büyük işletmelerinden birisidir. TEKEL tütüncünün can dostudur. TEKEL tüketicinin hamisidir. TEKEL, ülkenin dar gelirli vatandaşının ekmek kapısıdır. Bu kapı kapanamaz. TEKEL'i yok etmek istiyorlar. Ama biz buna müsaade etmeyeceğiz" dedi. Karakoç, TEKEL'in özelleştirilmesi halinde, sadece Amerikan tütüncüsünün karnının doyacağını da sözlerine ekledi.
'Mücadele ederek kazanırız'
Kamu İşletmeciliğini Geliştirme Merkezi (KİGEM) Vakfı Başkanı Prof. Mümtaz Soysal ise, özelleştirmeye karşı Bandırma'da büyük bir mücadele verdiklerini ve bu mücadele sonunda Bor madenlerinin sattırılmadığını anlattı. Sosyal, "Bandırma'da bor madenlerini sattırmadık. Bandırma'da ulusal savaşımızda olduğu gibi Sakarya Savaşı'nı kazandık. Şimdi, ülkenin kurtuluşu olan 19 Mayıs 1919'u yaşamak için Samsun'dayız. TEKEL'in özelleştirilmesini önleyerek, yeni bir savaş kazanmak istiyoruz. Bunun için hep birlik olmalıyız, mücadeleden yılmamalıyız. Bu meşalenin tüm Türkiye'yi sarması için çalışmalıyız. Türk insanı eşit olmayı, hür olmayı ister. Yabancı ile eşit mücadele etmeyi ister. TEKEL'i özelleştirerek, tütün üreticisini yok etmeyelim. 'Yabancılar gelir, fabrikayı kurar biz de çalışırız' diye düşünmeyin. Gelen kendisini sizden daha fazla düşünür. Sizi kendisine bağımlı hale getirir."
Repo devri
Soysal, sanayici ve işadamlarının artık ülkede yatırım yapmaktan çekindiğini de ifade ederek, konuşmasını şöyle tamamladı: "Artık ülkede repo devri başladı. Sanayici ve işadamı parasını yatırıma kullanmıyor. Aksine kolay kazanç olan repoya yatırıyor. Kendisini bir gecelik faize kaptırdı. 2 trilyon lirası olan bir işadamı, bir gecede 36 milyar lira para kazanıyor. Niye yatırım yapsın? İşçiyle uğraşmıyor, sendikayla uğraşmıyor, vergi ile uğraşmıyor. Böyle bir toplum haline geldik. Acil önlemler alınmalı. Sanayici ve işadamları yatırıma teşvik edilmeli."
Panele, Türkiye Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Prof. Gürol Ergin, Tütün Platformu Başkanı Orhan Özet, Tütün Eksperleri Derneği Başkanı Faruk Gürpınar, Bafra Ziraat Odası Başkanı Sait Karagöl ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Hastanesi'nden Doç. Salih Emri konuşmacı olarak katıldı.
ÖNCEKİ HABER

Halka değil, Bush'a dayanıyorlar

SONRAKİ HABER

Kral Midas'ın laneti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...