24 Şubat 2001 22:00

Kriz yüzsüzleri

Hükümet ortaklarının saatler süren toplantısından aynı kabine ile "yola devam" kararı aldı. Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel istifa etti, Enis Öksüz ise istifa baskısına direndi.

Paylaş
Kriz yüzsüzleri
Hükümeti oluşturan partilerin liderleri, uygulanan IMF programının tarihi bir çöküşle iflas etmesinin ardından gelen baskılar üzerine dün gerçekleştirdikleri zirvede kabinede hiçbir değişiklik yapmadan göreve devam etme kararı aldılar.
Başbakanlık Merkez Binası'nda saat 15.10'da başlayan ve Başbakan Bülent Ecevit'in başkanlığındaki gerçekleşen toplantıya Başbakan Yardımcısı, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı, ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz ile Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan katıldı. Mesut Yılmaz, İstanbul ve Yalova programları yarıda keserek toplantıya katıldı.
Başbakanlık merkez binasında saat 15.10'da başlayan toplantıya liderler 17.15'de yarım saatlik ara verdiler. Bu aradan sonra hükümetin kabinede revizyona gitmeyeceği, ancak kamuoyundan gelen baskıları yatıştırmak için bazı bürokratların görevlerini değiştirmeyi görüşeceği haberleri yayıldı. 17.45'de yeniden başlayan toplantı saat 19.20'de sona erdi. Liderler zirvesinin ardından basın toplantısı düzenlemeyen liderler kararlarını Başbakan Bülent Ecevit'in imzasıyla yayınlanan yazılı bir açıklamayla duyurdular. Açıklamada, "Hükümetin görevden ayrılması yolunda bazı çevrelerce söylentiler yayıldığı bunun gerçekle ilgili olmadığı vurgulanarak bakanlar arasında da herhangi bir değişiklik yapılmayacağı" belirtildi.
"Ekonominin dar geçitten geçmekte olduğu bir dönemde hükümet değişikliği de seçim ortamı yaratma hedefleri de ülkemize büyük zarar verir" denilen açıklamasında Ecevit, hükümetin çalışmalarını uyum içinde sürdürme kararında olduğunu kaydetti. Ecevit, hükümetlerin kuruluşundan beri "enflasyona, terörizme ve her türlü yolsuzluğa karşı kararlı bir mücadele verdiğini ve bir çok reformu gerçekleştirdiğini" öne sürdü. Açıklamada "Ekonomiyi esenliğe çıkaracak önlemler de hafta başından itibaren uygulamaya konulacaktır" denildi. Yazılı açıklamanın dağıtılmasının ardından Başbakanlıktan ayrılan Bülent Ecevit ve daha sonra Devlet Bahçeli hiçbir soruya yanıt vermediler.
Gazi Erçel istifa etti
Zirvenin ardından beklenen istifa Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel'dn geldi. Erçel'in istifasını önceki akşam itibariyle resmen ilettiği ve gerekçesinde de "Yeni programın yeni bir bir kadro ile yürütülmesi gerektiğini düşündüğünü" bildirdiği kaydedildi.
Ecevit, toplantı öncesinde Başbakanlık Merkez Binasına gelirken gazetecilerin Başbakanlık'ta Devlet Bakanı Recep Önal'ın başkanlığında devam eden bankacılarla yaptığı toplantıya katılmayan Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel'in istifa ettiği iddialarına ilişkin soruları yanıtsız bırakmıştı. Toplantı öncesi TÜSİAD da, çöküşten sorumlu olan bakan ya da ilgili bürokratların görevden alınmasını istemişti.
Enis Öksüz direndi
Görevden alınacağı belirtilen Ulaştırma Bakanı MHP'li Enis Öksüz ise, "Neyi yanlış yapmışım. Devletime ve milletime nerede zarar vermişim? Onu bana söylesinler, ben kendim istifa ederim" diyerek görevden almaya karşı direneceğini açıkladı.
ÖNCEKİ HABER

Bandrol tekellere yarayacak

SONRAKİ HABER

Faturayı patronlar ödesin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...