24 Şubat 2001 22:00

HADEP'liler kayıplar için açlık grevinde

Silopi İlçe Başkanı Serdar Tanış ve İlçe Sekreteri Ebubekir Deniz'in bulunması talebiyle oturma eylemi düzenleyen HADEP Ankara İl Örgütü üyeleri bugünden itibaren açlık grevine başlayacaklarını duyurdu.

Paylaş
HADEP'liler kayıplar için açlık grevinde
Silopi İlçe Başkanı Serdar Tanış ve İlçe Sekreteri Ebubekir Deniz'in bulunması talebiyle oturma eylemi düzenleyen HADEP Ankara İl Örgütü üyeleri bugünden itibaren açlık grevine başlayacaklarını duyurdu. Ankara İl Başkanlığı binası önünde "Baskılar dursun, kayıplar bulunsun", "İnadına barış inadına direniş" sloganlarını atarak toplanan HADEP'liler, ellerinde Deniz ve Tanış'ın fotoğraflarını taşıdılar. Kayıplar bulunana kadar eylemlerinin süreceğini belirterek partililere seslenen HADEP Ankara İl Başkanı Veli Aydoğan, yetkililerin kayıplarla ilgili tüm girişimleri cevapsız bıraktığını vurguladı. Aydoğan, bugün HADEP Altındağ İlçe Örgütü'nde açlık grevine başlanacağını ve diğer ilçe ve il örgütlerinin de katılacağını söyledi. Aydoğan'ın açıklamasının ardından HADEP'liler, sloganlar, zılgıtlar ve alkışlarla on beş dakikalık oturma eylemi yaptı. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Kadın Bienali basına tanıtıldı
8-13 Mart tarihleri arasında Türkiye'de ilk defa düzenlenecek olan Kadın Bienali'nin tanıtım toplantısı, Polat Renassaince Oteli'nde gerçekleştirildi.
Toplantıda konuşan EMEP İl Kadın Kolu'ndan Sevda Çetinkaya, emek mücadelesinin bir parçası olan 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nün Birleşmiş Milletler tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü olarak değiştirildiğini kaydederek, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nün nasıl ilan edildiğini hatırlattı. Çetinkaya, "1857 yılında New York'ta 40 bin kadın dokuma işçisi 10 saatlik iş günü, eşit işe eşit ücret, oy ve sendika hakkı, çocuk emeğinin korunması için ayaklanmışlardı. Daha sonra yine bir 8 Mart'ta 1908'de yine New York'lu kadınlar ayaklandılar. Talepleri 8 saatlik işgünü, ücretlerin yükseltilmesi, daha iyi çalışma koşulları idi. Ve 1910 yıllında Danimarka'nın Kopenhag kentinde 17 ülkeden 100 kadın delegenin katıldığı 2. Enternasyonel Konferansı'nda Alman Sosyalist Delege Clara Zetkin 8 Mart'ı Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak ilan edilmesi önerisi kabul edilmiştir" dedi. Çetinkaya, Bienal'den Tekel'de, tekstilde ezilen, sömürülen emekçi kadınların, evlerine kapanmış kadınların sesi olma olanağını sunmalarını istedi.
DSP İstanbul Milletvekili Yücel Erdener ise ayrım yapmaksızın her iki cinsin de hakkını savunmak için Meclis'te görev yaptığını söyleyerek, "Medeni Kanun'u gündeme getiren kişi de bir erkekti. Biz, Türkiye'yi kadın-erkek el ele bir yerlere taşıyarak mutlu olabiliriz" diye konuştu.
HADEP İl Kadın Kolu'ndan Hatice Bakır da, doğuda yaşanan çatışmalardan en çok kadınların etkilendiğini belirterek, sömürüsüz bir dünya isteyen kadınların sesine kulak verilmesi gerektiğini belirtti. FP İl Kadın Kolu'ndan Zehra Kilitçioğlu, bugüne kadar kurulmuş olan kadın kuruluşlarının ideolojik kaygılar nedeniyle kadınlara yönelik hiçbir şey yapmadığını ifade etti.
Toplantıda, Müzisyen Ekrem Ataer, iş kadını Ayşe İnhan, SES Aksaray Şube Yöneticisi Türkan Aydoğmuş, Çevre ve Hayvan Hakları Koruma Derneği Başkanı Fatma Kalkanlı da kısa bir konuşma yaptılar. Toplantıda Kıraç Belediye Başkanı Sonnur Yalnızoğlu da yer aldı.
ÖNCEKİ HABER

Esnaf çıkış arıyor

SONRAKİ HABER

Bandrol tekellere yarayacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...