23 Şubat 2001 22:00

Mezarda emekliliğe kısmi iptal

Anayasa Mahkemesi, "Mezarda Emeklilik" yasası olarak bilinen sosyal güvenlik ile ilgili yasanın, kademeli geçişe ilişkin maddeleri iptal edildi.

Paylaş
Mezarda emekliliğe kısmi iptal
Anayasa Mahkemesi, 4447 sayılı sosyal güvenlikle ilgili yasanın halen çalışmakta olanların emeklilik durumlarını düzenleyen kademeli geçişe ilişkin maddelerini iptal etti. Mahkeme, yeni düzenleme yapılabilmesi için, kararın 6 ay sonra yürürlüğe girmesini kararlaştırdı. 8 Eylül 1999 tarihinden sonra işe girenler için kadınlarda 58, erkeklerde 60 yaşında emekliliği öngören maddenin iptal istemi ise reddedildi.
Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Haşim Kılıç, FP'nin, 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu'nun 34 maddesiyle ilgili açtığı iptal davasının dün yapılan toplantıda sonuçlandığını söyledi. Kılıç, iptal edilen bölümlerle ilgili gazetecilere kısa bilgi verdi. "4447 sayılı yasa, Sosyal Sigortalar Kanunu'na, Emekli Sandığı Kanunu'na, Tarımda Kendi Adına Çalışanlar Kanunu'na ve 1479 sayılı Kanun'a tabi olanlarla ilgili gerekli yaş hadlerini biliyorsunuz kadınlarda 58, erkeklerde 60 yaşına yükseltilmişti. Ancak bu konuda geçici maddelerde bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihte fiilen çalışanlarla ilgili birtakım düzenlemeler yapılmıştır" diyen Kılıç, bu düzenlemeler Anayasa'ya aykırı görülerek iptal edildiğini bildirdi.
Kademeli geçişe iptal
Kılıç, bir soru üzerine, "60 yaş bölümü iptal edilmedi, Anayasa'ya aykırı bulunmadı, ancak bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihte fiilen çalışmakta olanlarla ilgili kademeli bir geçiş süreci getiriyordu bu iptal edildi" dedi. Kılıç, Bağ-Kur'lularla ilgili bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce hastalıkları devam edenlerin eğer doktor raporuyla bu kanunun yürürlüğünden önce hastalıkları tespit edilmişse, bu kişilere protez giderlerinin ödenmeyeceğine ilişkin düzenlemenin de iptal edildiğini ifade etti.
Yasanın, 24 maddesinde Emekli Sandığı'na tabi iştirakçilerin, Emekli Sandığı'ndan emekli aylığı almakta olanların kendi arasında eşitsizlik yaratacak bir düzenleme olduğunu belirten Kılıç, bunun da iptal edildiğini söyledi.
Yürütmeyi durdurma yok
Kılıç, "İptal edilen maddelerin yürürlüğü de durduruldu mu?" sorusuna, şu yanıtı verdi: "İptal edilen kademeli geçişlerle ilgili yasanın 17, 22, 26, 39 ve 44. maddeleri iptal edilen bölümleriyle ilgili Resmi Gazete'de yayımlandığı tarihten itibaren 6 ay sonra yürürlüğe girmesine karar verildi. 36. maddenin Bağ-kur'luların protez giderlerinin ödenmeyeceğine ilişkin iptal edilen hükümle ilgili yürürlüğü durdurma kararı verildi. Bunun dışında yürürlüğü durdurma talepleri reddedildi".
32. maddeye iptal
Anayasa Mahkemesi, Emekli Sandığı Kanunu'nun fiili hizmet zamlarını düzenleyen 32. maddesine eklenen fiili hizmet süresinin yarısı 3 yılı aşmamak üzere yaştan indirilmesine ilişkin hükmü de Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırı bularak iptaline karar verdi. Mevcut düzenlemeye göre 10 yıl çalışan da 6 yıl çalışan da en fazla 3 yıl yaş indirimi alabiliyordu. Anayasa Mahkemesi, bu durumun daha fazla hizmet süresi olanlar açısından eşitsiz bir durum yarattığına dikkati çekti.
Anayasa Mahkemesi, iptali istenen 3 maddenin yürürlüğünün durdurulması istemini de oybirliği ile reddetti. Anayasa Mahkemesi, yasanın emekli aylığının hesaplanması, yararlanma koşulları, primler gibi diğer düzenlemelerin iptal istemini de reddetti.
Anayasa Mahkemesi, kademeli geçişe ilişkin iptal kararlarını oy çokluğu ile verdi. Başkan Mustafa Bumin, üyeler Fulya Kantarcıoğlu, Ertuğrul Ersoy ve Tülay Tuğcu iptal istemlerinin reddi yönünde oy kullandılar.
ÖNCEKİ HABER

Örgütlü üretici köylü

SONRAKİ HABER

Görülen lüzum üzerine SÜRGÜN!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...