22 Şubat 2001 22:00

Saldırıda Belgrad parmağı

Voyislav Koştunitsa liderliğindeki Yugoslavya hükümetinin son Bağdat saldırısında etkili olan teknik bilgiyi İngiltere ve ABD'ye sızdırdığı belirlendi.

Paylaş
Saldırıda Belgrad parmağı
ABD ve İngiltere'nin cuma günkü Bağdat saldırısında, Yugoslavya'nın önemli rol oynadığı ortaya çıktı. Batılı üst düzey askeri yetkililer, ABD-AB destekli Voyislav Koştunitsa hükümetinin Irak ile ilgili sağladığı bilgilerin, hava saldırısında "hayati" rol oynadığını açıkladılar.
Açıklamaya göre Belgrad hükümeti, Miloseviç iktidarı sırasında Irak'a satılan yüksek teknoloji ürünü fiberoptik radar sistemi ile ilgili bilgileri ABD ve İngiltere'ye verdi. Söz konusu sistemin, Bağdat'ta bulunan Çinli teknisyenler tarafından güncellenmekte olduğu iddiası üzerine ABD, Çin'den "açıklama" talep etti.
Ödül Kosova'da!
Irak hakkında verdiği bilgilerle "göze giren" Yugoslav hükümeti, ödülünü Kosova'da almaya hazırlanıyor. İngiltere hükümeti, Sırp polisi ve ordusunun, Kosova-Sırbistan sınırında saldırılar düzenleyen Arnavut milislere karşı yanıt vermesini kolaylaştıracak bazı önlemlere yeşil ışık yaktı. Buna göre İngiliz ve Sırp birlikleri, sınırdaki Presevo Vadisi'nde ortak devriye gezebilecek. Yani Sırp kuvvetleri, halen giremedikleri 5 kilometrelik tampon bölge içinde faaliyet yürütebilecekler. Bir diğer iddiaya göre ise, Irak konusundaki "hizmetlere" karşılık olarak, bu tampon bölge tamamen kaldırılacak.
'Sırp zulmü' ne oldu?
Daily Telegraph gazetesinde manşetten yayınlanan habere göre, NATO da, Yugoslavya'nın hizmetlerine karşılık olarak, Kosova konusunda bazı tavizler vermeye razı oldu. Bu gelişmeler, Batılı emperyalistlerin, birkaç ay öncesine kadar her fırsatta tekrarladıkları "Kosova'daki Sırp zulmü"nü unuttuğunu gösteriyor.
İngiliz Independent gazetesinde dün yayınlanan habere göre ise, Miloseviç döneminde Irak ile Yugoslavya arasında, Batı'ya karşı bir işbirliği bulunuyordu. İngiliz yetkililer, Koştunitsa döneminde bu işbirliğinin sürdüğüne dair "hiçbir kanıt olmadığını" belirttiler. Adı verilmeyen bir yetkili, "Bu ilişkiyi yeni Koştunitsa rejimi sayesinde öğrendik. Geçmişte, bazı Sırpların Irak'a gidip yeraltı tesislerinde faaliyet yürüttüklerine dair duyumlar almıştık. Şimdi bu duyumların doğru olduğu kanıtlandı" diye konuştu.
İngiliz hükümeti, Koştunitsa'nın "muhbirliğini", onun "sorumlu tutumu"na dair bir işaret olarak "batı karşıtlarını" denetleyebildiğini kanıtladığını belirttiler.
Uçaklar 'ıskalamış'
Öte yandan, Bağdat'a yönelik hava saldırısında, hedeflerden neredeyse yarısının ıskalandığı açıklandı. Amerikan basınının Pentagon kaynaklarına dayanarak verdiği haberlerde, özellikle donanmanın ateşleme sisteminde, bilgisayar hatasından kaynaklanan bir sorun olabileceğinden şüphelenildiği belirtildi. CBS televizyonu, 20 hedefin 8'inin ıskalandığını belirtirken, Pentagon yetkilileri, kaç atışın kaçırıldığının kesin olarak bilinmediğini kaydettiler. ABC televizyonu ise, bilgisayar programındaki bir hatanın, en az 20 noktadaki hedefin ıskalanmasına yol açtığını duyurdu.
ÖNCEKİ HABER

Mücadele iyi de; ya kaynana?

SONRAKİ HABER

Program emekçinin üstüne çöktü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...