21 Şubat 2001 22:00

İHD'ye kapatma komplosu

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, "amaç dışı faaliyette bulunduğu" iddiasıyla, İnsan Hakları Derneği (İHD)'nin kapatılması istemiyle dava açtı.

Paylaş
İHD'ye kapatma komplosu
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, "Amaç dışı faaliyette bulunduğu" iddiasıyla, İnsan Hakları Derneği (İHD)'nin kapatılması istemiyle dava açtı.
Edinilen bilgiye göre, Ankara Basın Savcısı Levent Tacer, İHD hakkında yürüttüğü soruşturmayı tamamladı. Tacer'in Nöbetçi Ankara Asliye Hukuk Mahkemesi'ne İHD'nin kapatılması istemiyle yaptığı başvurunun iddianamesinde, İHD Genel Merkezi'nde mahkeme kararıyla yapılan aramada, dernek tüzüğü ve amacına aykırı faaliyette bulunduğuna ilişkin bazı dokümanlar bulunduğu ileri sürüldü. Aramada, hakkında çeşitli mahkemelerce verilmiş toplatma kararı bulunan 33 "yasadışı" yayın, 3 adet mermi çekirdeği parçası, 2 adet mermi çekirdeği nüve parçası, 3 adet mermi çekirdeği, 7.62 mm çapında 2 adet mermi çekirdeği, 7.62 mm çapında bir adet kovan, 14.5 mm çapında 1 adet kovan ve 1 adet havan mermisi kuyruğu ele geçirildiği iddia edildi. Bulunan dokümanların Terörle Mücadele Kanunu kapsamında değerlendirildiği ve İHD Genel Merkezi yöneticileri hakkındaki dosyanın "görevsizlik kararı" verilerek Ankara DGM Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildiğine işaret edilen iddianamede, İHD'nin 2908 sayılı Dernekler Kanunu'nun "Yasak Faaliyetler" başlığını taşıyan 37/1. maddesi uyarınca kapatılması istendi.
Ankara DGM Cumhuriyet Savcısı Hamza Keleş de, bir süre önce "terör örgütlerine yardım ve yataklık ettikleri" iddiasıyla İHD Ankara Şubesi yöneticileri hakkında açtığı davada, "terör örgütlerine destek olduğu" iddiasıyla Ankara Şubesi'nin kapatılmasını talep etmişti. Bu arada, İHD yöneticileri hakkında "görevsizlik kararı" verilerek gönderilen dosyanın Ankara DGM'ye ulaştığı, konuyla ilgili olarak DGM Savcısı Cengiz Köksal'ın görevlendirildiği öğrenildi.
Öndül'den tepki
İHD Genel Başkanı Hüsnü Öndül, AA'nın, İHD'nin Yunanistan'dan para yardımı aldığı şeklindeki gerçek dışı haberi üzerine yapılan arama sonucunda İHD'ye kapatma davası açılmasına tepki gösterdi.
Öndül yaptığı yazılı açıklamada, amaç dışı faaliyette bulunulduğuna dair Ankara Basın Savcılığı'nın Asliye Hukuk Mahkemesi'ne İHD'nin kapatılması istemiyle dava açtığını kaydederek, Yunanistan'dan kimin para aldığının sorulmadığını, İHD hakkındaki iddianın çöktüğünü vurguladı. Savcılığın dosyayı ayırarak DGM Savcılığı'na gönderdiğini, yasaklanmış yayın, mermi ve boş kovan bulunmasını, derneğin yönetici ve üyeleri hakkında davaların açılmış olmasını suç olarak gördüğünü aktaran Öndül, mahkeme aşamasında bunların hepsinin yanıtlanacağına ve İHD yöneticilerinin beraat edeceğine inandıklarını dile getirdi.
Kovanlar raporun ekleri
Öndül, boş kovanların, 1992 yılı Nevroz ve Şırnak olayları nedeniyle düzenlenen gezide delil olarak alındığını, evleri kurşunlanan mağdurların gösterdiği verdiği parçalar olduğunu kaydederek, yazılı raporlarda, 1992 yılı genel kurulunda sunulan raporda ve o tarihlerdeki basın yayın organlarında bu olayın yer aldığını hatırlattı. Tüm iddialara verilecek somut yanıtlarının bulunduğunu vurgulayan Öndül, bu iddianın da çökeceğini ifade etti. Öndül, "Fakat öyle anlaşılmaktadır ki İHD 'yargı gölgesi' altında çalışmaya daha uzunca bir süre mahkûm edilecektir" dedi. (Evrensel) src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Kayıplar bulunana kadar eylem
HADEP İstanbul İl Başkanlığı, Serdar Tanış ve Ebubekir Deniz'in bulunması için dün oturma eylemi yaptı. HADEP Eminönü İlçe Başkanlığı önünde yapılan oturma eyleminde konuşan HADEP İstanbul İl Başkanı Doğan Erbaş, kamuoyunu duyarlı olmaya çağırarak, Serdar Tanış ve Ebubekir Deniz bulunana kadar bu tür eylemlere devam edeceklerini açıkladı.
Yaklaşık 10 dakika süren oturma eylemi alkışlar ve zılgıtlar eşliğinde atılan "Kayıplar bulunsun" sloganı ile sona erdi. 250 kişinin katıldığı eylemin ardından bildiri dağıtan HADEP Eminönü İlçe Örgütü, Silopi İlçe Örgütü yöneticilerinin kaybedilmesiyle bölgedeki örgütlenmelerinin önünün tıkanmak istendiğini kaydetti. Baskı saldırı ve engellemenin HADEP'in barış, demokrasi ve özgürlük mücadelesini engelleyemeyeceği belirtilen bildiride, bölgede yeni faili meçhul cinayetler istenmediğine vurgu yapıldı.
ÖNCEKİ HABER

Rasputin'in öyküsü / Özkan'ın öyküsü

SONRAKİ HABER

Suakacağı'ndan Matuçina'ya

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...