20 Şubat 2001 22:00

Çankaya Belediyesi işçileri eylemde

Başkent Ankara'nın en büyük ilçesi Çankaya'da, 3 aydır maaş alamayan işçiler belediye hizmetlerini bir gün durdurdu.

Paylaş
Çankaya Belediyesi işçileri eylemde
Çankaya Belediyesi'ne bağlı temizlik işçileri 3 aydır alamadıkları ücretleri için bir günlük işbırakma eylemi ile Belediye Başkanı Haydar Yılmaz'ı uyardı.
Temizlik Hizmetleri Müdürlüğü'nde önceki akşam toplanan işçiler gece boyunca çöp kamyonlarının başında maaşlarını beklediler. Çankaya Belediyesi sınırlarındaki çöpleri dün akşama kadar toplamayan işçiler işyerlerini terketmeyerek belediye yönetiminden yanıt beklediler. İşçilerin Temizlik Hizmetleri Müdürlüğü önündeki bekleyişi gece sohbetleri ile sürdü. Belediye işçileri, 3 aydır paralarını alamadıklarını ve tencerelerinde taş kaynattıklarını söyleyerek evdeki eşyalarının haciz edildiğini anlattılar.
Belediye Başkanı Haydar Yılmaz'ın işten atma tehdidinde bulunabileceğini de belirten işçiler, "Artık kaybedecek birşeyimiz kalmadı. Sendikamıza güveniyoruz, örgütlülüğümüzü devam ettireceğiz" diyorlar.
Yaşanan hükümet krizini de tartışan işçiler, "Cumhurbaşkanı başbakanı tokatlamış. Biz ekmek derdindeyiz, isterlerse birbirlerini öldürsünler. Bizim sorunlarımıza çözüm bulamıyorlar" sözleri ile düşüncelerini dile getirdiler. Sabah vardiyasının güçlü katılımıyla birleşen işçiler sonuç alıncaya kadar birleşik ve örgütlü güçlerinin bölünmeyeceğini belirttiler.
Sendikalar birlikte hareket edecek
Genel-İş Sendikası ile Tüm Bel- Sen temsilcileri de işçilerin yanına gelerek görüşlerini açıkladılar.
Genel-İş Çankaya Şube Sekreteri Galip Oral, işbırakmanın bir uyarı eylemi olduğunu belirterek, "Amacımız halkı zor duruma düşürmek değil. İşçiler maaşlarını alamadıkları için hapislere düştü. Taleplerimiz gerçekleşinceye kadar eylemlerimize devam edeceğiz" dedi. Genel-İş Bölge Başkanı Mehmet Ali Akgün ise işçilerin işyerlerinde ücretlerini beklediğini söyledi.
Tüm Bel-Sen İşyeri Temsilcisi Fevzi Özer de, işçi ve memurların ortak hareket etmesinin yerel emek platformuna duyulan ihtiyacın göstergesi olduğuna dikkat çekerek sorunların ortak olduğunu, mücadelenin de ortaklaştırılması gerektiğinin altını çizdi. Belediye yönetiminin sendikaları tanımadığını kaydeden Özer, "Sınıf dayanışması bir zorunluluktur. Tüm-Bel Sen ve Genel-İş birlikte hareket edecektir" şeklinde konuştu. Sendika temsilcilerine destek ziyaretinde bulunan TÜMTİS Ankara Şube Başkanı Nurettin Kılıçdoğan da konfederasyon ayrımı gütmeksizin sınıf birliği ve dayanışmanın gerekli olduğunu söyleyerek şube olarak desteklerini sürdüreceklerini ifade etti.
EMEP işçileri ziyaret etti
Emeğin Partisi (EMEP) üyeleri işçileri ziyaret ederek hak arama mücadelesini desteklediklerini ifade ettiler. EMEP Ankara İl Başkanı İbrahim Akkaya da, yaptığı konuşmada, bugün yaşananların hak gasplarının bir parçası olduğunu belirterek, "Başka yol bırakılmamışsa eyleminiz meşrûdur. Biz parti olarak gerçekleri gündeme getirmenin yanısıra tek başına karşı duruşlarla hakların kazanılmayacağını da ifade ediyoruz" dedi.
İbrahim Akkaya, sendikaları işlevsiz hale getirmeye yönelik politikalara karşı birleşik bir mücadele örülmesi gerektiğini kaydederek, "Güçlerimiz bölünmeden, sağ-sol, alevi-sünni gibi yapay ayrımlara yüz vermeden birleştirmeliyiz. Emeğin Partisi olarak sınıf kardeşlerimizle birlikte yanınızdayız" şeklinde konuştu.
ÖNCEKİ HABER

Koalisyon partileri pişkin

SONRAKİ HABER

IMF ayazı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...