20 Şubat 2001 22:00

'İncirlik üssü kapatılsın'

Emeğin Partisi Adana İl Başkanı Belma Çıngıloğlu, ABD'nin Irak'ı bombalamasının ardından yazılı bir basın açıklaması yaparak Bülent Ecevit hükümetini İncirlik Hava Üssü'nün kapatılması için girişimde bulunmaya çağırdı.

Paylaş
'İncirlik üssü kapatılsın'
Emeğin Partisi Adana İl Başkanı Belma Çıngıloğlu, ABD'nin Irak'ı bombalamasının ardından yazılı bir basın açıklaması yaparak Bülent Ecevit hükümetini İncirlik Hava Üssü'nün kapatılması için girişimde bulunmaya çağırdı.
Belma Çıngıloğlu, ABD'nin yeni başkanı George W. Bush'un yanına İngiliz emperyalizmini alarak, saldırgan politikaları sektirmeden devam ettireceğini gösterdiğine vurgu yaptı. Çıngıloğlu, ABD ve İngiliz uçaklarının Bağdat'a yağdırdığı bombaların sadece Irak'a değil, Ortadoğu ülkelerine ve daha da ötesi tüm dünyaya verilen bir gözdağı niteliğinde olduğu belirtti. ABD ve İngiltere yönetimlerinin yıllardır başta Irak halkı olmak üzere Ortadoğu halklarının üzerine kan ve ölüm kustuğunu belirten Çıngıloğlu, saldırı ile ulaşılmaya çalışılan hedeflerin birinin de Ortadoğu'da sürekli bir çatışma ortamı ve istikrarsızlık yaratmak olduğunu kaydetti.
Çıngıloğlu "Yapılan saldırıda her ne kadar İncirlik üssündeki uçakların kullanılmadığı söylense de, Körfez savaşı sırasında İncirlik'ten kalkan uçakların Irak'ı bombalaması herkesin daha dün gibi belleğindedir. İncirlik Üssü'nün kapatılması gerektiği bu son saldırıyla beraber daha da çok önem kazanmıştır" dedi. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


36 tutuklu ölümün eşiğinde
İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu, cezaevlerinde 4 aydır devam eden ölüm oruçlarında, ölümün eşiğine gelindiğini belirtti.
Oda Yönetim Kurulu adına yapılan yazılı açıklamada, halen Kartal Özel Tip Kapalı Cezaevi'nde 27, Bakırköy Kadın ve Tutukevi'nde de 9 kişi olmak üzere toplam 36 kişinin ölüm orucu eyleminde bulunduğu belirtilerek, bu cezaevlerinde süresiz açlık grevi ve ölüm orucunu sürdüren tutuklu ve hükümlülere yönelik tıbbi takibe devam edildiği bildirildi.
Oda tarafından görevlendirilen hekimlerin, hükümlü ve tutukluları haftada 2 kez muayene ettiği vurgulanan açıklamada, şöyle denildi: "Bu ziyaretlerin sonuncusu 16 Şubat 2001 tarihinde gerçekleştirildi. Kartal'da bulunan 27'si ölüm orucu eylemcisi, 21'i süresiz açlık grevci olmak üzere 48 kişi, Bakırköy'de ise 9'u ölüm orucu eylemcisi, 4'ü süresiz açlık grevcisi 13 kişi muayene edildi. Muayene sonuçlarına göre, 4 aydır devam eden ölüm oruçlarında, ölümün eşiğine gelinmiş durumdadır. Önümüzdeki günlerde cezaevlerinden ölüm haberlerinin gelmesi kaçınılmaz görünmektedir. İstanbul Tabip Odası olarak bu durumdan derin bir kaygı ve endişe duymaktayız."
Hekimlerin, açlık grevi ve ölüm orucu sürecinin başından bu yana ölümlerin olmaması için çaba gösterdiğini belirten İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu, henüz vakit varken tarafları sağduyulu davranmaya ve aktif çaba harcamaya davet etti.
Cezaevleri genelgesine tepki
TAYAD'lı Aileler ise, Edirne F Tipi Cezaevi'nde, ölüm orucunu sürdüren tutuklulardan İsmet Ünver'in önceki gün zorla müdahale için hastaneye kaldırılmasının ardından, aynı hapishanedeki
tutuklulardan Yusuf Karaca'nın da bilincinin kapanmasıyla birlikte zorla müdahale için Edirne Devlet Hastanesi'ne kaçırıldığını açıkladılar.
İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Mersin, Adana, Van ve Antep'teki tutuklu yakınları dernekleri de yaptıkları yazılı açıklamayla, 15 Şubat 2001 tarihli cezaevleri genelgesinin, tutukluların insanca yaşama hakkına aykırı olduğunu bildirdiler. Genelgenin, E tipi cezaevlerini de F tipine benzetme amaçlı olduğuna dikkat çeken tutuklu yakınları, bu genelgenin karşısında duracaklarını belirttiler.
ÖNCEKİ HABER

Anadolu Yakası'nda birlik çabası

SONRAKİ HABER

Ölüm uykudaydı, tiyatro ayakta!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...