19 Şubat 2001 22:00

Koalisyon partileri pişkin

Koalisyon partileri, Sezer'in Ecevit'e, "Yolsuzlukların üzerine gitmekten korkuyorsunuz. Yolsuzlukları soruşturan savcılara müdahale ediyorsunuz" demesinin ardından oluşan krizin abartılmaması gerektiğini söylediler.

Paylaş
Koalisyon partileri pişkin
Hükümetin başta enerji olmak üzere yolsuzlukluk soruşturmalarındaki tutumunu, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in eleştirmesi nedeniyle MGK toplantısında ortaya çıkan kriz Ankara'yı sarstı. Ancak hükümet partilerinin sözcüleri, krizin büyütülmemesi gerektiğini öne sürerek, yolsuzluk soruşturmalarındaki engelleyici tutuma hep birlikte sahip çıktılar.
MHP: Kriz doğmaz
MHP Grup Başkan Vekili Mehmet Şandır, MGK toplantısında yaşananların "uhuletle ve suhuletle" değerlendirilmesi gerektiğini ifade ederek, "Bu kurumlar sorumluluk makamlarıdır. Kurumlar ve kurallar işlemektedir. Böyle bir durumun arkasından siyasal krizin, hükümet krizinin, dolayısıyla ekonomik krizin doğması beklenmemelidir" dedi. Şandır, yaşanan krizin "muhtemel bir yanlış anlaşılmadan" kaynaklandığı kanısında olduğunu ifade ederek, konuyla ilgili olarak Türkmenistan'da olan MHP Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli ile konuştuklarını, Bahçeli'nin programını değiştirmesinin sözkonusu olmadığını kaydetti.
TBMM Başkanı Ömer İzgi de, MGK toplantısındaki olayla ilgili aldığı bilgilerin ayrıntılı bir biçimde açıklama yapmasına uygun olmadığını belirtti. İzgi, Ecevit'in MGK toplantısından ayrılarak yaptığı açıklamanın ardından Bolu'daki programını yarıda keserek, Ankara'ya döndü. İzgi şunları söyledi: "Ancak, bana göre devlet adamlarının, hükümetin ve devletin işleyiş tarzında tıkayıcı davranış ve sözlerden kaçınmaları gerektiği kanaatindeyim. Basında geçtiği gibi bu konunun bu kadar derin ve olumsuz bir durum olduğu kanaatinde değilim. Böyle bile olsa, derhal hiç olmamış, böyle bir olay hiç yaşanmamış gibi devlet adamlarının işlerini kaldıkları yerden devam ettirmeleri gerekir. Kriz doğmaz." d
TBMM İdare Amiri MHP Milletvekili Ahmet Çakar da, şunları söyledi: "Temennimiz bu krizin süratle bitmesi, varsa ihtilafın halledilmesi. Ben büyük oranda bu işin süratle çözüleceği kanaatindeyim. Çünkü memleketin bu işlere tahammülü yok. Bu sıkıntıdan daha güzel şeyler doğabilir."
ANAP: Devletin tepesinde kavga olmaz
ANAP Grup Başkan Vekili İbrahim Yaşar Dedelek, "Devlet geleneğimizde ilk kez yaşanan bu olay, bizi fevkalade üzmüştür. Halkın kendi seçtiği milletvekillerine güveninin azaldığı bir dönemde bu olay cereyan etmesi ayrıca üzücüdür" diye konuştu. Devletin tepesinde meydana gelen kavganın sonuçlarının da önemli olduğuna dikkat çeken Dedelek, bu durumun Türkiye'nin yaşadığı sorunların çözümünü de olumsuz etkileyeceğini kaydetti.
ANAP Grup Başkan Vekili Beyhan Aslan da devletin tepesinde kavga olamayacağını belirterek, "Bu olayları daha da büyütmemek lazım. Olayın üzerine benzinle gidilmemelidir. Soğutulmaya bırakılmalıdır" dedi.
ANAP Genel Başkan Yardımcısı Şadan Tuzcu, "Devlet ve milletin zarar görmemesi için şu anda itidalli hareket etmek lazımdır" dedi. Böyle bir olaya daha önce Türk siyasi hayatında rastlanmadığını vurgulayan Tuzcu, olayın üzüntü verici olduğunu söyledi.
ÖNCEKİ HABER

Sapkın mı yoksa bir deha mı?

SONRAKİ HABER

Çalışanların yarısı kaçak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...