19 Şubat 2001 22:00

Yavuz hırsız taktiği

Cumhurbaşkanı Sezer'in, "Yolsuzlukları soruşturan savcılara müdahale ediyorsunuz" sözleri üzerine MGK toplantısını terkeden Başbakan Bülent Ecevit, Sezer'i "terbiye dışına çıkmakla" suçladı

Paylaş
Yavuz hırsız taktiği
Uzun bir süredir hükümet ile cumhurbaşkanı ve asker arasında yaşanan gerginlik dünkü Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısına yansıdı. Başbakan Bülent Ecevit, MGK toplantısının açılışında, gündeme geçilmeden önce Cumhurbaşkanı Necdet Sezer'in "son derece de terbiye dışı bir üslupla kendisine ağır ithamlarda bulunduğunu" iddia ederek toplantıyı terketti. "Beyaz Enerji Operasyonu" konusunda, ANAP'lı Enerji Bakanı Cumhur Ersümer'in "aklanması" için destek veren ve yolsuzluklar konusunda geçiştirmeci bir tutum takınan, IMF programının uygulanması konusunda ise tavizsiz davranan Ecevit, Cumhurbaşkanı'nın çıkışı üzerine, Sezer'i "örf ve adetlere aykırı davranarak kriz çıkarmakla" suçlayarak kamuoyunun desteğini arkasına almaya çalıştı.
Ecevit, toplantıyı terketti
MGK Şubat ayı olağan toplantısı için, kurul üyeleri saat 09.30'da Çankaya Köşkü'nde toplandı. Ancak Başbakan Ecevit saat 10.15'te, Cumhurbaşkanı Sezer'in başkanlığında başlayan toplantıdan ayrıldı. Başbakanlık merkez binasına gelen Ecevit'in ardından Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hüsametin Özkan ile İçişleri Bakanı Sadettin Tantan da Başbakanlık merkez binasına geldiler. Ecevit'in ayrılmasından sonra kurulun diğer üyeleri de Köşk'ten çıktılar. Askerlerin daha sonra Genelkurmay'da biraraya geldiği öğrenildi.
Ecevit: Sezer ağır ithamlarda bulundu
Başbakan Ecevit, Başbakanlık merkez binasında Başbakan yardımcıları Mesut Yılmaz ile Hüsamettin Özkan, İçişleri Bakanı Sadettin Tantan ve Milli Savunma Bakanı Sabahattin Çakmakoğlu ile birlikte, kısa bir açıklama yaptı. "Bugün son derece üzücü bir olay oldu" diyerek sözlerine başlayan Ecevit, MGK toplantısının açılışında, gündeme geçilmeden önce kamu görevlilerinin önünde Cumhurbaşkanı Sezer'in söz alarak "son derece de terbiye dışı bir üslupla" kendisine "ağır ithamlarda bulunduğunu" söyledi.
Ecevit şöyle devam etti: "Devlet geleneklerimize uymayan eşi görülmedik bir davranışta bulundu. Ya kendisine aynı üslup içinde yanıtta bulunacaktım veya terketmek zorunda kalacaktım. Onun için toplantıdan çıkmayı tercih ettim. Orada bulunan değerli bakan arkadaşlarım da aynı davranışta bulundular, toplantıyı terkettiler. Tabii ki büyük bir krizdir bu. Bunu esenlikle bir çözüme ulaştırmak zorunda kalacağız. Bakanlar kurulu üyeleriyle istişare ettikten sonra kamuoyuna daha ayrıntılı bir açıklamada bulunacağız." Ecevit, açıklamasının ardından gazetecilerin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in kendisine hangi konularda eleştirilerde bulunduğu sorusu üzerine ise, şunları söyledi: "Şimdi tartışmalara, ayrıntılara girmek istemiyorum. Üzerinde durmamız, düşünmemiz gerekli. Eşi görülmemiş bir olay şimdiye kadar. Devlet geleneklerimize, örf ve adetlerimize aykırı bir üslupla Başbakan'a hitap etti Sayın Cumhurbaşkanı. Son derecede üzücü bir olaydı. O durumda orada kalmaya devam edemezdim. Şimdilik başka bir şey söyleyecek durumda değilim."
MHP'li ve ANAP'lı bakanlar toplandı
MGK toplantısında yaşanan gelişmelerin ardından Bakanlar Kurulu'nun olağanüstü toplanması kararı alınması üzerine Devlet Bahçeli'nin vekili Devlet Bakanı Şuayip Üşenmez, MHP'li bakanları makamına davet etti. Yurtdışında bulunan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli'ye vekalet eden Üşenmez'in partili bakanlarla bakanlar toplantısı öncesinde gelişmelerle ilgili istişare yapmak istediği öğrenildi. Bahçeli ile birlikte Türkmenistan'da bulunan Devlet Bakanı Abdulhaluk Çay, Sağlık Bakanı Osman Durmuş, Sanayi ve Ticaret Bakanı Ahmet Kenan Tanrıkulu ile ABD'de bulunan Bayındırlık ve İskan Bakanı Koray Aydın'ın dışındaki MHP'li bakanların katılımıyla yapılan toplantı, saat 12.45'te başladı.
Öte yandan, Devlet Bakanı Edip Safter Gaydalı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan, Turizm Bakanı Erkan Mumcu ve ANAP Genel Başkan Yardımcısı Ahat Andican, Başbakanlık'ta Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz ile biraraya geldi.
Ecevit: Hükümet görevinin başında
Bakanlar Kurulu, Başbakan Bülent Ecevit'in başkanlığında olağanüstü toplandı. Başbakanlık Merkez Binası'nda saat 13.10'da başlayan toplantıda, Ecevit'in MGK toplantısını terk etmesine neden olan gelişmeler ve hükümetin bundan sonraki tavrının ne olacağı konusu değerlendirildi. Bakanlar Kurulu toplantısı devam ederken gazetecilere açıklama yapan Ecevit, "MGK toplantısında Sayın Cumhurbaşkanı'nın neden olduğu olay çok üzücüdür. Devlet geleneğimizde yeri olmayan bir olaydır" diye konuştu. Hükümetin görevinin başında olduğunu kaydeden Ecevit, bu olayın hükümetin ekonomik programını uygulamadaki kararlılığını hiçbir şekilde etkilemeyeceğini belirtti.
Krizi Sezer'e yükledi
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Ecevit, bir gazetecinin, yaşanan bu krizden sonra Merkez Bankası'ndan döviz talebinin 4.7 milyar dolara ulaştığını ve bankaların uyguladığı gecelik faiz oranlarının da yüzde 760'a çıktığını belirterek, "krizin kaynağının Cumhurbaşkanı'nın yolsuzlukla mücadeleme engel oluyorsunuz" sözleriyle başlayıp başlamadığını sorması üzerine, şöyle konuştu: "Tam tersine. Sayın Cumhurbaşkanı'nın şu aşamada bu olayı yaratmış olması, ekonomik bakımdan ciddi bir rahatsızlık doğurmuştur. Bu konuda eğer Cumhurbaşkanı'nın söylemek istediği bazı şeyler, yapmak istediği şikayetler varsa, bunun zemini, zamanı vardır. Fakat bunu bu şekilde, bütün kamuoyuna yansıyacak şekilde gerçekleştirmiş olması aslında Sayın Cumhurbaşkanı'nın ekonomide karşılaşılabilecek sorunlarda büyük sorumluluk payı olacağı bellidir."
Türkmenistan'da basın toplantısı düzenleyen Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli ise, "MGK toplantısında gündem dışında herhangi bir değerlendirmeye girilmesi doğru olmamıştır. Sayın Başbakanımızın her perşembe günü Cumhurbaşkanı ile olağan görüşmeleri vardır. Şayet Cumhurbaşkanımız hükümetin işleyişiyle ilgili bir bilgi edinmeyi arzuluyorsa, perşembe günü yapılmakta olan görüşmeleri iyi değerlendirebilir. Bunun dışında devletimizin geleneğini sarsabilecek davranışlara girmek çok doğru olmuyor" dedi.
ÖNCEKİ HABER

Rantiye yine vurgunu vurdu

SONRAKİ HABER

Mersin'de binler kayıpları sordu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa