19 Şubat 2001 22:00

Gözdağı tatbikatı

Bağdat'a saldırarak Ortadoğu'daki kargaşayı derinleştiren ABD, şimdi de İsrail'le düzenlediği ortak tatbikatla dikkatleri üzerine çekiyor.

Paylaş
Gözdağı tatbikatı
Geçtiğimiz hafta Irak'ın başkenti Bağdat'a saldırı düzenleyerek bölgedeki gerilimi tırmandırma niyetinde olduklarını açıkça ilan eden ABD ve İngiltere yönetimleri, uluslararası alanda büyük tepki toplayan saldırı ile yetinmemiş olmalılar ki, kışkırtıcı açıklama ve faaliyetlerini sürdüryorlar.
İsrail-ABD tatbikatı
ABD ile İsrail, dün başlayan ortak askeri tatbikatta, 1991 Körfez Savaşı sırasında Irak'ın Scud füzelerine karşı kullanılan Patriot füzelerini ateşleyecekler. İsrail ordusundan yapılan açıklamada, ortak hava tatbikatının, son Irak bombardımanıyla bir ilgisi olmadığı söylendi. Açıklamada, İsrail'in güneyinde yapılacak tatbikatın yaklaşık 1 yıldır planlandığı kaydedildi. Ancak şu günlerde yapılan tatbikat, Irak'ın yanı sıra Suriye ve Lübnan gibi bölge ülkelerinde de endişe yaratacak bir nitelik taşıyor. 6 gün sürecek olan tatbikatta füzelere de yer verileceği belirtildi.
Taciz uçuşları
Irak, Batılı uçakların, ülkenin güneyindeki uçuşa yasak bölgede sürekli devriye gezdiklerini bildirdi. Irak Haber Ajansı, bir askeri sözcüye dayanarak verdiği haberde, Kuveyt ve Suudi Arabistan'dan kalkan uçakların dün sabah, Meysan, Dikar, Muthane, Kadisiye ve Kerbela bölgeleri üzerinde uçtuğunu duyurdu. Haberde, Batılı uçakların, Devlet Başkanı Saddam Hüseyin'in, uçaksavar savunma sistemlerindeki gelişmelerle ilgili olarak Askeri Endüstri Komisyonu Başkanı Abdül Tavab Molla Hüveyş ve Irak uçaksavar birliklerinin komutanı Korgeneral Şahin Yasin Muhammed ile görüştüğü sırada devriye gezdikleri kaydedildi.
İngiliz The Daily Telegraph gazetesinde çıkan bir yorum yazısında da, Washington'dan Irak'a yönelik yeni saldırılar gelebileceği yönünde sinyaller alındığından söz edildi.
İngiltere'de kabul görmedi
The Guardian gazetesi de, İngiltere'de hükümetin, bombardımanın geniş ölçüde kabul gördüğü yolundaki iddiasının gerçeğe uymadığını yazdı. Gazete konuyla ilgili haberinde, pek çok milletvekili ve hukukçunun uçuşa kapalı bölgede yapılan hava akının uluslararası yasalarla bağdaşmadığına dair kaygılarını hükümete ilettiklerini, bu kişilerin büyük çoğunluğunun da iktidar partisi mensupları olduğunu iddia etti. Gazete, vekil ve hukukçuların Başbakan Blair'e açıkca "bundan sonra yapılabilecek harekatlarla ilgili olarak daha kuşkucu bir yaklaşım içinde olacaklarının sinyalini" verdiklerini belirtirken, özellikle "yeni ABD yönetiminin dümen suyuna girilmesinden hoşnut olmadıklarını" vurguladıklarına da dikkat çekti.
Kuveyt ve S. Arabistan'a uyarı
Irak'ta iktidardaki Baas partisinin yayın organı El Tavra'da yayınlanan bir haberde, Suudi Arabistan ve Kuveyt'in ABD ve İngiltere'ye yardım etmeye devam etmesi halinde askeri önlemler alınacağı uyarısında bulunuldu. Haberde, "Irak'ın, kendisine yönelik saldırının tekrarlanması halinde, saldırganlara ve saldırganlara kolaylık sağlayanlara karşı askeri önlemler almaya hakkı yok mudur?" ifadelerine yer verildi.
Irak karşılık vermiyor
Cuma gününden bu yana Amerikan ve İngiliz jetlerine Irak tarafından hiç ateş açılmadığı belirtiliyor. The Times gazetesi askeri kaynaklara dayanarak verdiği haberinde saldırıdan önceki 6 hafta içinde Irak topçu bataryalarının ABD ve İngiliz uçaklarına 51 kez ateş açtığını, karadan havaya 14 füze saldırısı düzenlediğini, ancak saldırıdan bu yana hiç ateş açılmadığını bildirdi.
ÖNCEKİ HABER

Değişmeyen sömürü!..

SONRAKİ HABER

Rantiye yine vurgunu vurdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa