18 Şubat 2001 22:00

Parti Meclisi ihraç için toplanıyor

PM'yi olağanüstü toplantıya çağırmak için muhaliflerin topladığı imzaların sayısı 14'ü bulunca, Baykal taraftarları PM'yi kendilerinin belirlediği tek maddelik gündemle yarın olağanüstü toplantıya çağırdılar.

Paylaş
Parti Meclisi ihraç için toplanıyor
CHP yönetimi, muhalefet liderlerinden Parti Meclisi (PM) Üyesi Mehmet Moğultay ile İstanbul İl Disiplin Kurulu Başkanı Timurlenk Dal'ın ihracı için PM'yi yarın olağanüstü toplantıya çağırdı.
Beş eski genel başkanın Deniz Baykal'a gönderdiği mektubu görüşmek amacıyla PM'yi olağanüstü toplantıya çağırmak için muhaliflerin topladığı imzaların sayısı 14'ü bulunca, Baykal taraftarları harekete geçerek PM'yi kendilerinin belirlediği tek maddelik gündemle olağanüstü toplantıya çağırdılar. Yarın yapılacak toplantıda, PM Üyesi Mehmet Moğultay ile İstanbul İl Disiplin Kurulu Başkanı Timurlenk Dal'ın kesin ihracı istemiyle Merkez Disiplin Kurulu'na sevki tartışılacak.
Baykal hakimiyeti
Baykal taraftarlarının sayısının yoğun olduğu PM toplantısından ihraç kararının çıkmasına kesin gözüyle bakılıyor. 60 kişilik PM'de, olağanüstü kongrede Baykal'ın listesini delerek giren 18 kişi bulunuyor. Ertuğrul Günay ile hareket etmelerine karşın Baykal'ın listesinde de olan Veli Aksoy ve Haluk Özdalga ile muhaliflerin sayısı 20'yi buluyor. 15 kişilik Merkez Disiplin Kurulu'nda da, Başkan İsmet Çanakçı da dahil olmak üzere Baykal'ın hakimiyeti bulunuyor. 1980 sonrası Disiplin Kurulu'na sevk edilmesi istenilen tek PM üyesi olan Mehmet Moğultay, basına yaptığı açıklamada "Bu ibret vericidir" dedi.
Öte yandan Dal'ın ihracının ardından CHP İstanbul İl Başkanı Ali Topuz'un vekâleten yeni bir atama yapacağı, daha sonra da Ercan Karakaş ile Gürbüz Çapan'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda partilinin ihracının gündeme geleceği belirtiliyor.
5 genel başkanın mektubu
Beş eski genel başkan tarafından CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'a gönderilen ve görüşülmek üzere PM'nin olağanüstü toplanması istenen mektup önceki gün bazı gazetelerde yayınlandı. Erdal İnönü, Altan Öymen, Murat Karayalçın, Hikmet Çetin ve Cezmi Kartay'ın Baykal'ı "tasfiyecilik" ile suçladığı ve Baykal'ın ise "Yok sayın" dediği mektup şöyle: "Sayın Genel Başkan Aşağıdaki görüşlerimizi değerlendirmenize sunuyoruz:
1 - 1999 seçimlerinden sonra partide başlatılan Yeniden Yapılanma Programı'nın durdurulmasından kaygı duyuyoruz.
2 - Üye yazımı, yeni bir yönetmeliğe bağlanarak saydamlaştırılıp, hiziplerden arındırılmışken, yönetmeliğin ilgili hükümleri uygulanmamış, partide ikili üyelik yapısı ortaya çıkmıştır.
3 - Çok sayıda il ve ilçe örgütü, tüzük zorlamaları ve çifte standart kullanımıyla görevden uzaklaştırılmıştır. Bu uygulamaların, kongre takviminin başlangıcına kadar devam ettiği görülmektedir.
4 - Tüzüğün 13. maddesi parti geleneklerine aykırı olarak kongreler sürecini etkileme amacıyla kullanılmaktadır. Bu yöntemle, ilçelerdeki oy dengelerini değiştirmeyi hedeflediği açıkça belli olan ve binlerle ifade edilen yazımlar yapıldığı şikâyetleri sürmektedir.
5 - Bu gidiş durdurulmadığı ve yapılan usülsüzlükler düzeltilmediği takdirde, parti içi demokrasinin işlediğini söyleyebilmek imkânsız olacaktır. Parti içinde belirli bir grubun, kurultay sürecini, kendilerinden olmayanları tasfiye etmek için kullandığı izlenimleri haklılık kazanacaktır.
Sizden dileğimiz, bu gelişmelerin durdurulması ve usulsüzlüklerin düzeltilmesidir. Amacımız, özlemini duyduğumuz güçlü ve güven verici bir CHP'nin siyasal yaşamda layık olduğu yeri almasına katkıda bulunmaktır."
ÖNCEKİ HABER

Yuvarlağın köşelerini yaratan şair

SONRAKİ HABER

Yemekhaneyi vermedik

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...