18 Şubat 2001 22:00

Tutuklular heyet istiyor

Adalet Bakanlığı'yla görüşmelerinin ardından heyet oluşturularak tutuklu ve hükümlü temsilcileri ile görüşmelerine izin verilen tutuklu ailelerinden oluşan 5 kişilik heyet dün görüşme sonuçlarını aktardılar.

Paylaş
Tutuklular heyet istiyor
Adalet Bakanlığı'yla görüşmelerinin ardından heyet oluşturularak tutuklu ve hükümlü temsilcileri ile görüşmelerine izin verilen tutuklu ailelerinden oluşan 5 kişilik heyet dün görüşme sonuçlarını aktardılar. İHD İstanbul Şubesi'nde düzenlenen toplantıda aileler, tutukluların çözüme karşı olmadıklarını, ancak bunun bir heyet aracılığıyla gerçekleştirilmesinde ısrarcı olduklarını bildirdiler.
Edirne F tipi Cezaevi'ndeŞadi Özpolat, Aydın Hanbayat, Hasan Selim Açan, Hacı Demirkaya ve Yunus Aydemir'le görüştüklerini açıklayan aileler, görüşmelerinden çıkan sonucu şu sözlerle aktardılar: "Bu bir görüşme değildir. Tutuklular bunu çözüme dönük bir görüşme olarak görmediklerini, ancak çözüme yetkili, çözüm gücü olan ve tutuklulara güven veren bir heyet ile görüşeceklerini belirttiler.
Bunun dışında nabız yoklama amacıyla yapılan girişimler, tutuklular tarafından kamuoyunu ve aileleri aldatmak ve yanlış anlamalara yol açacak manevralar olarak değerlendirilmektedir. Tutsaklar temel insan hak ve taleplerini karşılayacak güven verici bir çözüme karşı değillerdir. Ancak bunun belirtildiği gibi yetkili ve gerçekten çözüm isteyen bir heyet ile gerçekleştirilebileceğinde ısrarlıdırlar." Açıklamayı yapan tutuklu yakınları Serpil Damar, İdris Yıldız, Selma Kaan, Berhan Yıldırım ve Şeyho Demir, "Sorunun çözümü için bir an önce devletin bir heyetinin oluşturulması ve ayrıca gözlemci ve teyit edici bir heyetin tutuklularla görüşmesi gerektiğine inanıyoruz" dediler. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


'Sürgünlere seyirci mi kalınacak?'
Diyarbakır Demokrasi Palatformu dün düzenlediği basın toplantısında bölgede gerçekleşen sürgünleri protesto etti. Sendika, kitle örgütleri ve siyasi parti temsilcilerinin de katıldığı basın toplantısı Diyarbakır Büyükşehir Belediye Tiyatro Salonu'nda gerçekleşti. Yaklaşık 700 kişinin katıldığı basın toplantısı sırasında toplantıda konuşanların ve Diyarbakır'dan sürgün edilen emekçilerin ağızlarını siyah bantlarla kapatmaları ve sürgün edilenlerin listesinin salon içerisinde sergilenmesi dikkat çekti. Toplantıda hukukdışı bir şekilde gerçekleştirilen 470 sürgüne basının ve siyasilerin sessiz mi kalacağı soruldu.
İHD Diyarbakır Şube Başkanı Osman Baydemir, Diyarbakır'ın 1978'den 1987'ye kadarki süreçte sıkıyönetimle, 1987'den günümüze kadar da OHAL yasalarıyla yönetildiğine dikkat çekerek, OHAL yasalarının bilinen bütün temel hak ve özgürlüklere sınır getirdiğine işaret etti. Diyarbakır'da şu ana kadar yaşanan 470 sürgünden hiçbirinin yargı denetimine tabi tutulmadığını belirten Baydemir, 'çağdışı, hukuka aykırı keyfiyete dayalı idari yapıyı' protesto ettiklerini belirtti. Diyarbakır Demokrasi Platformu Dönem Sözcüsü Ali Öncü de "Susurluk'u biz yaratmadık, bankaları biz batırmadık, enerji ihalelerinde ülkenin katrilyonlarını vurmadık. Biz kardeşliğin eşitliğin özgürlüğün sesi olmaya çalıştık" diyerek sürgünlerin ve baskıların kendilerini mücadeleden vazgeçirmeyeceğini duyurdu.
Daha sonra platform adına bir basın metni okuyan Ali Öncü, Diyarbakır'da 30 kamu çalışanının OHAL Valiliği'nin, OHAL yasasındaki keyfiyete dayanarak sürgün edildiklerini belirterek, bu antidemokratik uygulamaların son bulması için mücadele edeceklerini söyledi.
Toplum sindirilmeye çalışılıyor
"Sürgünler son üç aylık zaman dilimi içinide oluşturulmak istenen şiddet ve gerilim politikasının bir ayağı mıdır? Duymayan, görmeyen, konuşmayan suskun bir toplum mu yaratılmak isteniyor? 470 sürgün olayına karşı siyasi partiler, yazarlar, parlamenterler, basın kuruluşları sessiz mi kalacaklar?" diyen Öncü, gerçeklerin üzerinin örtülmesine kayıtsız kalmayacaklarını vurguladı. Toplantı sırasında salondaki grup, "Sürgünler bizi yıldıramaz", "Barışa uzanan eller kırılsın" sloganları attı.
ÖNCEKİ HABER

Emek Platformu:

SONRAKİ HABER

Yuvarlağın köşelerini yaratan şair

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...