18 Şubat 2001 22:00

Emek Platformu:

   Meclis emekçiler lehine çalışmalı

Paylaş
Emek Platformu:
   Meclis emekçiler lehine çalışmalı
Ücret, işgüvencesi, zorunlu tasarruflar, sendikal haklar ve Anayasa değişikliği gibi konulara ilişkin görüş ve istemlerini rapor haline getirerek TBMM'ye ileten Emek Platformu (EP), hep emekçiler aleyhine çalışan Meclis'ten "bu kez emekçiler lehine düzenlemeler yapmasını" istedi.
Taleplerine kısa sürede karşılık verilmesini bekleyen Emek Platformu, kamu görevlileri arasındaki ücret farklılıklarını gidermek için yetki alan hükümetin, sendikaların görüşlerini almadan düzenleme yapmamasını ve enflasyon farklarının, asgari ücretlileri ve emeklileri de kapsayacak şekilde verilmesini önerdi.
EP'in raporunda, en düşük memur aylığının, 4 kişilik bir ailenin insan onuruna yakışır şekilde yaşam sürmesine yetecek kadar olması yanında, kıdem, iş riski, iş güçlüğü gibi kriterlerin de göz önünde bulundurularak, eşit işe eşit ücret ilkesinin hayata geçirilmesi istendi. Yetki Yasası'nın tüm çalışanları kapsaması gerektiğinin de üzerinde durulan raporda, 2000 yılı enflasyon farkı olan yüzde 3.3'lük artışla birlikte, zorunlu tasarruf hesabında biriken ana para ve nemaların da bir an önce nakden ve bir kerede ödenmesi gerektiği hatırlatıldı. Hizmet akdinin feshinde geçerli bir neden aranması ve geçerli nedenin varlığına yargının karar vermesini de kapsayan İşgüvencesi Yasası'nın bir an önce çıkarılması talebinin yer aldığı raporda, kamu görevlilerinin işgüvencesini yok sayarak, işten çıkarılmalarını kolaylaştırılacak düzenlemelerden vazgeçilmesi için hükümet uyarıldı.
1 Aralık 2000 eyleminin ardından açığa alma ve soruşturmaların, çıkarılacak bir Başbakanlık Genelgesi ile kaldırılmasının istendiği raporda, hükümetin haklı, demokratik tepkilere saygı duyması gerektiğinin altı çizildi.Çalışma hayatı ile ilgili Anayasa değişikliği önerilerinin de yapıldığı raporda, iş ve toplumsal barışın sağlanması için söz konusu öneriler doğrultusunda düzenlemelerin yapılmasının önemine işaret edildi. Anayasa'nın 18'inci maddesinde, "Hiç kimse zorla çalıştırılamaz, angarya yasaktır" düzenlemesi önerilen raporda, ülke ihtiyaçlarının zorunlu kıldığı alanlar ile tutuklu ve hükümlülerin çalışma şekli ve şartlarının demokratik esaslara uygun düzenlenmesi gerektiği ifade edildi.
Toplantı ve gösteriler
Raporda, Anayasa'nın 34'üncü maddesinde, "herkesin önceden izin almaksızın silahsız ve saldırısız toplanma veya gösteriyi yürüyüşü yapma hakkına sahiptır. Bu hakkın kullanımı demokratik esaslara uygun bir şekilde kanunla düzenlenir" ibaresinin konulması önerildi. Anayasa'nın 51'inci maddesinde herkesin önceden izin almaksızın sendika ve üst örgütleri kurma ve serbestçe üye olma, üyelikten ayrılma hakkını içerecek şekilde düzenleme yapılması istenen raporda, 53'üncü maddede TİS, 54'üncü maddede de grev hakkının düzenlenmesi ve bu hakkın emekliler de dahil herkese tanınması gerektiğine işaret edildi. Ücretin emeğin karşılığı olduğuna vurgu yapılan raporda, Anayasa'nın 55'inci maddesinin "ücrette adaletin sağlanması" başlığı altında, devletin çalışanların yaptıkları işe uygun ve insan onuruna yaraşır biçimde yaşayabilmelerini sağlayacak şekilde düzenlenmesi istendi.
ÖNCEKİ HABER

Siyasilerin af talebi DGM'ye takıldı

SONRAKİ HABER

Tutuklular heyet istiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...