18 Şubat 2001 22:00

Saldırı geri tepecek

ABD ve İngiltere'nin Bağdat'ı bombalaması, Ortadoğu'da derin bir öfke yarattı. Birçok ülkede halk sokaklara dökülüp saldırıyı protesto etti.

Paylaş
Saldırı geri tepecek
ABD ve İngiltere'nin Bağdat'ı bombalaması, Ortadoğu'da derin bir öfke yarattı. Birçok ülkede halk sokaklara dökülüp saldırıyı protesto etti. Arap yetkililer ve uzmanlar da, saldırının "Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin'e yönelik Arap desteğini güçlendireceği, ABD Başkanı George W. Bush'un Ortadoğu imajını lekeleyeceği ve Bağdat'ın silahsızlandırılmasına yönelik çalışmalara yeniden başlanmasını amaçlayan BM girişimlerini zayıflatacağı" görüşünde birleşti.
Mısır bile eleştirdi
Mısır Dışişleri Bakanı Amr Musa, Irak hava savunma sistemlerine yönelik saldırının, kabul edemeyecekleri ve anlayamayacakları ciddi ve olumsuz bir adım olduğunu söyledi.
Mısır, 10 yıl önceki Körfez saldırısında ABD önderliğindeki ittifaka asker dahi yollamıştı.
Yaptırımlar kalkmalı
El Ahram Siyasi ve Stratejik Araştırmalar Merkezi adlı, Kahire merkezli gruptan Muhammed El Sayid Said ise Irak meselesinin akılcı bir şekilde çözülmesi gerektiğini belirtti.
Said, Irak'ın silahsızlanması karşılığında yaptırımların kaldırılması gerektiğini belirterek, Rus ve Fransız tutumunu destekledi.
Uçuşa yasak bölge yasadışı
Mısır'ın en etkili gazetesi El Ahram'ın köşe yazarlarından Salama Ahmed Salama da Arap dünyasından hiç kimsenin "uçuşa yasak bölge" uygulamasını kabul etmediğini kaydetti.
Aynı gazetenin diğer bir yazarı Fehmi Hoveydi, "İnsanlar, artık ABD ve İngiliz hükümetlerinin canları istediği zaman Irak'ı vurmayı kararlaştırdıklarını düşünüyor. Bu tutum Arapları küçük düşürmekte" yorumunu getirdi.
Protesto eylemleri
Emperyalist saldırıyı protesto amacıyla önceki gün de Batı Şeria ve Ürdün'de gösteriler düzenlendi. Ramallah kenti sokaklarında yaklaşık 200 Filistinli, Irak bayrakları ve Saddam'ın posterlerini taşıyarak, "ABD'ye ölüm" sloganları attı.
Ürdün'ün başkenti Amman'daki Irak Büyükelçiliği dışında yağmurlu havada toplanan 200'den fazla Ürdünlü, ABD bayrağını yaktı.
Irak'a yönelik hava saldırısı Londra'da da kınandı. Başbakanlık önünde yapılan gösteride, ABD ve İngiltere yönetiminin "katil" olduğu belirtilerek, halka zarar veren saldırıların son bulması istendi.
Küba: 'Soykırım siyaseti'
Küba Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Küba yönetiminin, "Uluslararası hukukun açıkça ihlal edilmesinde suç işlenmesini haklı çıkarmak için bir kez daha sahte savlar kullanılmasını reddettiği ve ABD yönetiminin Irak'a karşı soykırım siyaseti sürdürmesini kınadığı" belirtildi.
Açıklamada, Küba'nın acı çeken Irak halkına tam destek verdiği kaydedildi.
ÖNCEKİ HABER

Betonlaşma kuraklığı getirdi

SONRAKİ HABER

'IMF'den dost olmaz'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...