17 Şubat 2001 22:00

KESK'ten G-20'ye tepki

KESK Genel Başkanı Sami Evren, yoğunlaşan saldırılara karşı emekten ve demokrasiden yana bütün güçlerle ortak mücadele ve işbirliğini geliştireceklerini dile getirdi.

Paylaş
KESK'ten G-20'ye tepki
KESK'in yeni Genel Yönetim Kurulu (GYK)'nun ilk toplantısı dün Bakırköy Nefus Nakipoğlu Özürlüler Okulu'nda başladı. Toplantı öncesinde basın açıklamasını yapan KESK Genel Başkanı Sami Evren, İstanbul'da bugün başlayacak G-20 toplantısına tepki göstererek, "Bu toplantıyla, ödeyeceğimiz bedelin, verilecek tavizlerin sayısı ve kapsamı belirlenecek" dedi.
Hükümetin IMF gözetimi ve denetimi altında çalıştığını belirten Sami Evren, hükümetin 'istikrar' adı altında emek karşıtı politikalarını sürdürdüğünü; işçiyi, kamu emekçisini, emekliyi, esnafı, çiftçiyi ve bütün yoksul halk kesimlerini ezmeye devam ettiğini söyledi. Emek örgütleriyle görüşmekten kaçan hükümetin, izlediği yanlış politikaların, krizlerin faturasını ise emekçiden çıkarmakta çekinmediğini ifade eden Evren, bugün Türkiye'de yapılacak olan G-20 toplantısını da "sermayenin uluslararası yapılanmasının parçası olarak" nitelendirdi.
Küreselleşme karşıtı eylemler nedeniyle G-20 toplantısının gündemine 'küreselleşmenin olumsuzluklarının en aza indirilmesi' maddesinin de alınmasının bir aldatmaca olduğunu ifade eden Evren, "Türkiyeli emekçiler biliyor ki, bu toplantıyla ödeyeceğimiz bedelin, verilecek tavizlerin sayısı ve kapsamı belirlenecek. Alınan bütün kararlar yine IMF ve Dünya Bankası tarafından uygulanacak" dedi. Evren, KESK olarak, ulusal ve uluslararası düzeyde yoğunlaşan saldırılara karşı emekten ve demokrasiden yana bütün güçlerle ortak mücadele, dayanışma ve işbirliğini geliştireceklerini dile getirdi.
Ağar ve Bucak'ın dokunulmazlıkları
"Susurlukçuların çete oldukları yargı organlarınca da kabul edilmesine karşın, bu sadece birkaç kişiyle sınırlandırılabilecek bir sorun değildir" diyen Sami Evren, Mehmet Ağar ve Sedat Bucak'ın dokunulmazlıklarının bir an önce kaldırılmasını, çetelerin hangi koşullarda kimler tarafından oluşturulduklarının açığa çıkarılmasını istedi.
Toplumu terörize eden, otoriter ve baskıcı yönelimden büyük kaygı duyduklarını belirten Evren, son dönemde her konudaki eylem ve etkinliklerin yasaklandığına, en ufak demokratik hakkı kullanmak isteyenlerinse 'potansiyel suçlu' ilan edildiğine dikkat çekti. Çatışma ortamında rant sağlayan güçlerin Kürt sorununda çözüme yanaşmadıklarını da ifade eden Sami Evren, Silopi'de yaşanan kayıpların "Türkiye nereye götürülmek isteniyor, nasıl bir rejime sürükleniyoruz?" sorusunu gündeme getirdiğini söyledi.
'Boyun eğmeyeceğiz'
Emek Platformu'nun 1 Aralık'ta yaptığı işbırakma eyleminden sonra 7681 adli soruşturma, 64 bin 308 idari soruşturma açıldığını, 73 kamu emekçisinin de sürgün edildiğini bildiren Evren, bu uygulamaların devam ettiğini belirtti. Tunceli'de sürgünleri protesto amacıyla yapılan eyleme yönelik polis saldırısını hatırlatan Evren, "Hükümet, Cottarelli'nin karşısına boyun eğerleken, alın teriyle yaşamaya çalışan emekçilere saldırıyor" dedi.
Sami Evren, KESK'in ve sendikalarının baskılara boyun eğmeyeceğini belirterek, "Bu saldırılara konfederasyonumuz ve toplumsal muhalafet dinamikleri göz yummayacak, en sert yanıtı verecektir" diye konuştu.
ÖNCEKİ HABER

Tabanda güçbirliği çabası yoğunlaşıyor

SONRAKİ HABER

Betonlaşma kuraklığı getirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa