17 Şubat 2001 22:00

TEKEL'in geleceği için işçi köylü birliği

Adıyaman Kapalı Spor Salonu'nu dolduran 3000 işçi ve üretici, TEKEL'in özelleştirilmesine, tütün üreticisinin yok edilmesine karşı ortak mücadele edeceğini ilan etti.

Paylaş
TEKEL'in geleceği için işçi köylü birliği
"Yabancı tekellere geçit yok", "GAP arazimizi, Cottarelli ekmeğimizi elimizden alıyor", "İşçi köylü el ele", "TEKEL bağımsızlık bayrağımızdır, satılamaz" pankartlarıyla donatılan
Adıyaman Kapalı Spor Salonu'nu dolduran binlerce işçi ve üretici, tütünden ve TEKEL'den vazgeçmeyeceğini haykırdı. Tek Gıda-İş, Ziraat Mühendisleri Odası, KİGEM, Türk Tarım Orman, Gıda-Sen, Tütün Eksperleri Derneği, Tütün Platformu, Sigara Sağlık Ulusal Komitesi, Tüketici Hakları Derneği, Türkiye Ziraat Odaları Birliği'nin ortaklaşa düzenlediği toplantıya 3000 kişi katıldı.
Türkiye tütüncülüğünün ve TEKEL'in geleceğinin tartışıldığı toplantıya Türk-İş'e bağlı birçok sendika şube yönetici ve üyeleri katıldı. Açılış konuşmasını yapan Tek Gıda-İş Genel Başkanı ve Türk-İş Genel Sekreteri Hasan Hüseyin Karakoç, bütün bölgelerde toplantılar düzenleyerek, gerçekleri işçi ve emekçilerle tartışarak ortak mücadele hattı öreceklerini kaydetti. Tütüne desteğin kaldırılmaya ve TEKEL'in devre dışı bırakılmaya çalışıldığına ifade eden Karakoç, "Devlek elektrik üretmesin, sigara üretmesin, devlet et-süt satmasın 20 yıldır bunları dinliyoruz. EBK'yi, SEK'i öldürdüler. Sümerbank'ı haramiler yedi. Sıra geldi tarıma, üreticiyi ve tarımı bitirmek için ellerinden geleni yapıyorlar, çünkü IMF öyle emrediyor" dedi.
Milletvekilerine tepki
Karakoç'un, TEKEL'in ve tütünün ayakta tutulması ve insanlığı unutmuş olan siyasilere haddinin bildirilmesinin vaktinin geldiğini söylemesi, salondakiler tarafından, "Şalter inecek, bu iş bitecek" sloganlarıyla karşılandı. Açılış konuşmasından sonra söz alan Adıyaman milletvekilleri DYP'li Mahmut Nedim Bilgiç ve FP'li Mahmut Göksu'nun konuşmalarına tepki gösteren işçi ve köylüler, tepkilerini "Kahrolsun IMF" sloganıyla dile getirdiler. Milletvekilleri konuşmalarında genel olarak özelleştirmeye karşı olmadıklarını, ama TEKEL'in özelleştirilmesine kesinlikle karşı olduklarını dile getirdi.
İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Türkel Minibaş ise, yaptığı konuşmasında, bu memleketin gerçek sahiplerinin işçi ve emekçiler olduğunu çünkü Meclis'in IMF'in meclisi haline geldiğini söyledi. Bor madenlerine, TEKEL'e, enerjiye göz koyanlara karşı işçilerin sendikalarıyla birlikte, üreticilerin ise kendi örgütlerini kurarak mücadele etmesi, ülkenin ve çocuklarının geleceğine sahip çıkması gerektiğini belirtti. KİGEM Genel Sekreteri Ayla Yılmaz, salondaki milletvekilerine seslenerek "İktidarda iken özelleştirmeleri destekliyorsunuz, muhalefette iken eleştiriyorsunuz. Yaptığınız özelleştirmelerin, kapı önüne koyduğunuz işçilerin hesabını nasıl vereceksiniz? Biz sonuna kadar ülkenin geleceği için mücadele edeceğiz" dedi.
ÖNCEKİ HABER

G-20 toplanıyor

SONRAKİ HABER

EMEP: Hükümet protesto etmeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa