16 Şubat 2001 22:00

Tribündeki öfke

Psikiyatrist Prof. Dr. Tarhan, "Televole" programları karşısında öfkelenen yoksul gençlerin, bu duygularını tribünlerde ifade ettiğini söyledi. Tarhan, adalet duygusunun zedelenmesinin yarattığı düşmanca duyguların da kendini spor salonlarında gösterdiğini anlattı.

Paylaş
Tribündeki öfke
Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, "üst düzey yaşantı"yı magazin olarak yansıtan Televole programlarını izleyen gençlerin, "Neden bende yok?" sorusu ile öfkesinin arttığını belirterek, öfkenin tribünlerde ifade edileceğini söyledi.
Bir grupta stres düzeyinin yüksek olup olmadığını anlamanın bazı belirtileri olduğunu anlatan Prof. Dr. Tarhan, "Tartışmalar arttıysa, geçimsizlik ve yardım gereken sorunlarda geçmiş günlere göre artış varsa, o grubun stres düzeyi yükselmiş demektir" dedi.
Gülen yüz yok
Türkiye'de yüzü gülen insanların gittikçe azaldığına dikkati çeken Prof. Dr. Nevzat Tarhan, şöyle devam etti: "Geçim sıkıntısı son 50 yılın en zor dönemindedir. Yazılı ve sözlü basın üst düzey yaşantıyı magazin şeklinde veriyor. Televole programlarını izleyen gençlerin, 'Neden bende yok?' sorusu ile öfkesi artıyor. Öfke bastırılıyor. Bastırılmış duygular birçok ruhsal bozukluğa dönüşebilir. Tam bastırılmamış öfkenin dışa vurması için bir yol aranır. Anneye-babaya, devlete, adaletsizliğe karşı bir öfke içindeki genç, 'En zararsız olarak nerede ifade edebilirim?' diye kendisine soracaktır. Öfkenin en zararsız ifade edilebileceği alanlar ise tribünler olacaktır".
Adalet duygusu zedelendi
Toplumda adalet duygusunun zedelenmesinin, düşmanca duyguların beslenmesine neden olacağını ifade eden Prof. Dr. Tarhan, "Düşmanca duyguların ilk ifade edileceği alanlar grup sporlarının yapıldığı alanlar olacaktır. Sporla şiddetin bu özdeşleşme eğiliminin bedeli gençlere çıkacaktır. Toplumumuzda genel stres artıyor. Buna paralel olarak spor kültürü, spor estetiği bilinci yeterli düzeyde değil. Tribünlerin kana bulanmaması için herkesin bir şeyler yapması gerekir" diye konuştu.
'Yoksulları tahrik edecek görüntüler'
Prof. Dr. Tarhan, basının yayın yaparken "yoksulları tahrik edecek" görüntülerden kaçınması gerektiğini de savundu ve "İdeal olan sporda seyircilik değil, aktif uygulayıcılık olduğu bilinci verilmelidir" dedi.
ÖNCEKİ HABER

Mücadeleci tutum güç kazandı

SONRAKİ HABER

Bomba Irak'a, mesaj dünyaya

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...