16 Şubat 2001 22:00

CHP'de kazan kaynıyor

Anadolu solu söylemiyle, geçer akçe gördüğü milli ve dini duyguları kullanan CHP yönetimine karşı tepkiler yükseliyor.

Paylaş
CHP'de kazan kaynıyor
Sultan Özer
CHP'de kongre sürecinin başlamasıyla parti içi çatışmalar da arttı. Baykal yönetimine karşı muhalifler, "partinin sağa kaydığı" düşüncesiyle tepkilerini yükseltirken, bir yandan da Baykal'ın kendini yeniden yönetime taşıyacak delegelikler için sahte üye yazımı yaptığı, eski delegeleri ihraç ettiği eleştirileri yapılıyor.
Deniz Baykal ve ekibinin, bir dönem ara verdikten sonra olağanüstü kongreyle yeniden işbaşına gelmesi, partideki kavgaların artmasına yol açmıştı. Olağan kongre sürecinin başlamasıyla kavgalar ve çatışmalar yüksek sesle dile getirilmeye, toplantılar yapıp, yönetimi protesto gösterileri düzenlenmeye başlandı. CHP yönetimi, protesto edip, tepki gösterenlere karşı "ihraç" ve "disiplin" mekanizmasını devreye sokarken, muhalifler de Baykal'ın Anadolu söylemiyle partiyi sağa kaydırdığı eleştirilerini dile getirdiler.
Kongre tarihi yaklaştıkça kavga ve restleşmelerin artması beklenen CHP'de bazı muhalifler ise Baykal'ın "Anadolu Solu" söylemi tartışmasından şimdilik uzak kalmak istiyor. Fikri Sağlar ve Murat Karayalçın'ın başını çektiği gruplar ise ayrı ayrı yemek ve toplantılarla çalışmalarını sürdürüyorlar. Hasan Fehmi Güneş ise pek ortaya çıkmadan sessiz ve derinden bir çalışma sürdürüyor. Güneş, CHP'deki gelişmelerle ilgili sorulara, "Şimdilik tartışmaların dışında kalmak istiyorum" yanıtını vermekle yetiniyor.
Partide yaşanan kavga ve çatışmaları Baykalcı kanattan, CHP Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Selvi, "örgütte yerini, etkinliğini kaybetme kaygısı güdenlerin çıkardığı çekişmeler" olarak değerlendirirken, PM'ndeki az sayıda muhaliften Ziya Halis ise parti yönetiminin tabanın sesine kulak vermediğini söyledi.
ÖNCEKİ HABER

'Ve erenler böyle dedi'

SONRAKİ HABER

Mücadeleci tutum güç kazandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...