24 Ağustos 2011 05:36

‘Kendi erimizi alnından vurduk’

Yüksek Askeri Şûra öncesi emekliliğini isteyen eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner’in, bazı subaylarla yaptığı bir toplantının ses kaydı internete düştü. Ordu içerisindeki vaziyeti bir bir ortaya seren konuşmalarda ordunun kontrolsüz mayın döşediği, kendi askerlerini vurduğu, emir-komuta birliğinin sağlanamadığ

‘Kendi erimizi alnından vurduk’
Paylaş

'MAYINI DÖŞEYEN YİNE BİZİZ DEĞİL Mİ?'

Işık Koşaner, "Huduttakinin bile işareti yoktur. Adam gidiyor basıyor bilmem ne yapıyor. Haberimiz yoktu ekip gönderdik. Ankara’dan da geldiler. Sırayla bitirdiler. Bilmiyorum bitti mi daha devam ediyor mu? Bunlar çok tehlikeli şeyler, bunları kim döşemiş, biz. Şimdi ben desem ki yetkililere ‘Yav bizimkiler mayın döşemişlerdi. 10 -20 sene evvel. Başıboş bırakıp gitmişler.’ Ne derler?" diye soruyor ve ekliyor: "Döşerken aklınız neredeydi derler. Maalesef döşeyen yine biziz değil mi?"

'EMİR-KOMUTA BİRLİĞİ BAZEN YOK'

Zaman zaman emir komuta birliğinin sağlanamadığını ve bunun da kendilerini sıkıntıya düşürdüğünü söyleyen Koşaner, "Nerede bir operasyon, bir harekât, bir baskın vs ne varsa sorumlusu mutlaka bir komutanlık olacak. O bölgenin sorumlusu. İHA’dan (insansız hava aracı) görüntü almak gibi büyük bir nimet var. Olayın olduğu yere süratle bir İHA’yı getirip ekrandan adım adım görebiliyoruz öyle mi? Görebiliyoruz. İHA’dan görüntü gören komutan mutlaka operasyona müdahale edip, sevk idare etmeli. Neden bunu söylüyorum önümüzde örneği var. Bir daha o hataya düşmeyelim. İşte bu Hantepe mantepe olayında operasyon yapan komutan daha doğrusu sorumlu komutan Birinci Tugay Komanda Tugay Komutanı idi ve kendisi arazideydi. Ama ekrana bakan komutanlık civardaki komutanlığımız ona müdahale yetkisi yoktu. Böylece bir koordinesizlik oldu zamanında müdahale edemedik" diyor.

'KENDİ ERİMİZİ ALNINDAN VURDUK'

Teknolojik imkanların gelişkin olduğunu belirten ama koordinasyon eksikliği sebebiyle vahim hataların yaşandığından dem vuran Koşaner, "Artık herşey milletin önünde açık arkadaşlar. Bakın yine örnek dilimin ucuna geliyor söylemek istemiyorum. Böyle timi mimi sahip olmazsa, orada bir tane karaltı görür tak diye ateş eder. Başlar sesi duyan herkes ateş eder basıldık diye. Arkadaşımızı, bir erimizi alnından vururuz. Vurduk mu, haberiniz var mı, var değil mi?" diyerek ordunun kendi askerini vurduğunu da itiraf ediyor.

KARAKOLLAR HATALI, HANTEPE DE

20 Temmuz 2010'da Hakkari'nin Çukurca ilçesinde 7 askerin öldüğü, 8 askerin de yaralandığı Hantepe baskınına ilişkin de konuşan Koşaner, "Böyle kulübe yapıyorsunuz ona mevzi diyor bazıları. Mevziye girdik deyince o kulübenin içine giriyorlar. Ondan sonra ilk rokette orası vuruluyor. Öyle oldu değil mi Hantepe’de. Üsteğmenimiz de orada gitti. Koşuştular hepsi peşinden mevziye giriyoruz diye. Ondan sonra roket de oraya geldi" diyen Koşaner,  "Öyle mevzi mi olur" diye sorarak karakolların böylesi hatalı mevzilendirilmesini "görülmemiş şey" olarak niteliyor. Hantepe baskınında insansız hava araçlarının olayı saniye saniye görüntülediği ama buna rağmen müdahale edilemediği öne sürülmüştü.

HALİMİZ KEPAZELİK

Hantepe'de yaşananlara ilişkin durumlarının tam bir kepazelik olduğunu dile getiren Koşaner şöyle devam ediyor: "Çatışmaya gireceğimiz için ateş mevzii lazım. İşte Hantepe’de İHA’nın görüntüsünde bile belli. Koştular içine girdiler değil mi? Seyreden var mı? Vardır herhalde. Adam da geldi el bombasını üzerlerine atıyor, şey atar gibi. Tam bir kepazelik halimiz. Neden işte lider yok ortalıkta. Lider yok bu hale geldik. Bakın bunları söylememe gerek bile yok. Hepimiz askeriz bunun için komutanız ya. Çok zayıfız bu konuda."

'EYLEMSİZLİK UMRUMUZDA DEĞİL'

PKK'nin eylemsizlik ilan ettiği dönemlerde operasyonları devam ettirdiği için eleştirilen ordunun bu konudaki görüşlerini de açıkça belirten Koşaner, "Bizim için eylemsizlik söz konusu değil. Tabii ki mücadelemiz devam edecektir. Kimse de bunu durdur diyemez. Dese bile kabul etmeyiz. Kesinlikle yok hareketi azalt, operasyonu azalt, ne bizim ne diğer komutanlarımızın ağzından çıkar. Biz her zaman olduğu gibi teröre karşı mücadelede bir adım bile geri duramayız." diyor. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Öcalan'a görüş engeli 5. haftaya girdi

SONRAKİ HABER

Deniz Feneri’nde şüpheli değişiklik

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...