16 Şubat 2001 22:00

Emekli askerlerden kalaşnikof vurgunu

ASKO adlı firmanın TSK ve Emniyet Genel Müdürlüğü'ne sattığı 67 milyon dolarlık kalaşnikof ihalesinde usulsüzlük yapıldığı tespit edildi.

Paylaş
Emekli askerlerden kalaşnikof vurgunu
Üst üste ortaya çıkan yolsuzluk ve vurgunlara bir de kalaşnikof yolsuzluğu eklendi. Beyoğlu Cumhuriyet Savcılığı'nın başlattığı soruşturma sonucunda ASKO firmasının TSK ve Emniyet Genel Müdürlüğü'nü dolandırdığı ortaya çıktı. Soruşturma sonucunda aralarında emekli askerlerinde bulunduğu dört kişi gözaltına alındı.
Merkezi Polonya'da bulunan ve 1995 yılından beri Türk Silahlı Kuvvetleri ile Emniyet Genel Müdürlüğü'ne silah satan ASKO firmasının 67 milyon dolarlık ihaleye fesat karıştırdığı ve sahte fatura düzenlediği belirlendi. Beyoğlu Cumhuriyet Savcılığı tarafından başlatılan inceleme sonucunda firmanın bugüne kadar orduya ve polise 150 milyon dolarlık silah sattığı bildirildi. Usulsüz ihalenin ise 10 bin adet kalaşnikof marka silahta yapıldığı ifade edildi. ASKO'nun değeri 67 milyon doları bulan bu 10 bin adet silahı Rusya'dan getireceğini taahhüt etmesine karşın Tayvan'dan getirdiği ortaya çıkartıldı. Bunun sonucunda TSK ve Emniyet Genel Müdürlüğü'nün fazladan milyonlarca dolar ödeme yaptığı belirtildi.
Soruşturma sonucunda Emekli Albay Ömer Büke, Emekli Binbaşı Kemal Yıldız ve şirketin sahibi Ramazan Metin ile kardeşi gözaltına alındı. Askeri savcıların da katıldığı bildirilen soruşturma devam ediyor. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Baskı ve kayıpların altında rant kokusu
Halkın Demokrasi Partisi (HADEP), Emeğin Partisi (EMEP), Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP), Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) ve İnsan Hakları Derneği (İHD) temsilcilerinden oluşan ve 25 Ocak tarihinden beri haber alınamayan HADEP yeniticileri hakkında bilgi almak üzere 13 Şubat'ta bölgeye giden heyet dün Adana'ya döndü.
Şırnak ve Silopi'deki izlenimlerini anlatan heyet üyelerinden ÇHD Adana Şube Başkanı Av. Şiar Rişvanoğlu, bölgenin özgün bir yapısı olduğunu söyleyerek; "O da Habur sınır kapısı. Ve burada olağanüstü rant dönüyor" dedi.
Heyet üyesine gözaltı
Heyet, Şırnak ve Silopi'de karşılaştıkları durumu ve izlenimlerini aktarmak üzere İHD'de bir basın açıklaması yaptı. Açıkalama sırasında ilk olarak sözü alan İHD Adana Şube Başkanı Şehmuz Kaya; bölgeye heyet olarak 6 kişi gittiklerini, ancak HADEP Adana İl Başkan Yardımcısı Abdulah Aydemir'in Cizre girişinde Kurumcu Jandarma Karakolu'nda gözaltına alındığını ve hâlâ bırakılmadığını söyledi. Heyet adına izlenimlerini aktaran ÇHD Adana Şube Başkanı Av. Şiar Rişvanoğlu ise; ellerinde bulunan not ve dokümanları çarşamba günü bir rapor halinde sunacaklarını ifade etti. Rişvanoğlu, İçişleri Bakanlığı'nın yaptığı açıklamaya da değinerek; "Bölgeye biri askeri (Albay) diğer sivil olmak üzere iki müfettişin gönderildiğini duyduk. Bu bizim çabalarımızın siyasi otoriteyi sıkıştırdığının göstergesidir. Bu konuda gösterilen çaba, dayanışmanın en güzel örneğidir" dedi.
Çelişkiler çok fazla
Rişvanoğlu, olayla ilgili çelişkilerin çok fazla olduğunu vurgulayarak, "25 Ocak 2001 tarihinde Silopi Postanesi önünde Serdar Tanış'ı bir araca bindirmek isteyen ve kendilerini güvenlik görevlisi olarak tanıtan kişiler kimlerdi? Yine 25 Ocak'ta HADEP Silopi İlçe Örgütü'nü arayarak, Serdar Tanış ve Ebubekir Deniz'i soran ve kendilerini görevli olarak tanıtan kişiler kimlerdi? Olaydan sonra soruşturma başlatan Cumhuriyet Savcılığı ile askeri yetkililer arasında neden resmi yazışma yapılmadı?" dedi.
Habur rant kapısı
Serdar Tanış'a yönelik tehdit ve baskıların telefon kayıtları ve tanıkları olduğunu da kaydeden Rişvanoğlu, yol boyunca kendilerine yönelik keyfi uygulamalarla da karşılaştıklarını, 7 noktada durdurularak her birinde ayrı ayrı arandıklarını söyledi. Cizre girişinde yer alan Kurumcu Jandarma Karakolu'nda yaklaşık 4.5 saat boyunca keyfi bir şekilde bekletildiklerini de ifade eden Rişvanoğlu, heyette bulunan Abdullah Aydemir adlı arkadaşlarının da burada gözaltına alındığını ve gözaltı ile ilgili herhangi bir tutanak tutulmadığını söyledi.
Halkın kendilerini karşılamaya dahi çekindiğini belirten Rişvanoğlu, bölgenin özgün bir yapısı olduğunu söyleyerek; "Bölgenin özgün yapısı var. O da Habur sınır kapısı. Ve burada olağanüstü rant dönüyor" dedi. Ayrıca; Kaymakam'ın ifadesine göre; işlerin yolunda olduğu ve Silopi'nin Türkiye'nin en zengin ilçelerinden biri olduğu belirtiliyor. Bölgede, aylık 100-120 milyon doların da döndüğü söylenirken, bölge halkının bu zenginliklerden yararlanamadığı ve insanların gözünden baskı ve zulüm okunduğu belirtildi.
Rişvanoğlu, ayrıca; Mersin'den gelen heyette yer alan bir gazetecinin de bölgeye girişine izin verilmediğini, burada basın özgürlüğünden de bahsedilemeyeceğini söyleyerek; "Haber alma özgürlüğü engelleniyor. Bunun somut göstergesi, Yeni Gündem ve Yeni Evrensel gazetesinin bölgeye sokulmamasdır. Kayıplar ile ilgili manşetinden sonra Radikal gazetesi de engellenmektedir" dedi.
ÖDP PM ve İl Yönetim Kurulu Üyesi Leyla Uyar ise; bölgeye gideceklerinin önceden bilinmesine ve heyette yer alanların kimlik bilgilerinin yetkili makamlarda yer almasına rağmen, çok aşırı ve keyfi uygulamalara maruz kaldıklarını belirtti.
Ebubekir Deniz'in eşi ile de görüştüklerini söyleyen Uyar, Deniz'in eşinin; "Eşim eğer öldüyse cenazesini versinler. En azından mezarının yerini bilirim. Buralarda onlarca kayıp oldu. Eşimin de bu şekilde kaybolmasını istemiyorum" dediğini kaydetti.
EMEP Adana İl Yöneticisi Mesut Korkmaz da, bölgedeki rant paylaşımından kaynaklı olarak, örgütlenme ve siyasallaşmanın önünde çıkar gruplarının engel oluşturduğunu ve burada örgütlenme çalışması yapan HADEP yöneticileri ve üyelerinin de sürekli olarak baskı altında tutulduğunu belirtti. Korkmaz, bölgede hak ihlallerinin sürdüğünü de sözlerine ekledi.
Mersin heyetinden açıklama
Mersin'den geçtiğimiz salı günü Silopi'ye giden İHD, EMEP, HADEP, ÖDP'den oluşan heyet temsilcileri, HADEP il binasında bir açıklaması düzenleyerek bölgedeki görüşmelerine ilişkin bilgi verdiler. Kaybedilen Serdar Tanış'ın amcasının oğlu Eyüp Tanış, babası Şuayip Tanış, Tanış'ı karakola götüren minibüs şoförü Ömer Sansür'ün ifadelerini aktaran heyet, tanıkların anlatımlarının, Tanış'ı karakola çağıran kişinin yüzbaşı olduğunun tespit edildiğini söyledi.
ÖNCEKİ HABER

DİSK, EMEP ve KESK'i ziyaret etti

SONRAKİ HABER

'Ve erenler böyle dedi'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...