16 Şubat 2001 22:00

Rusya'dan gövde gösterisi

Kahire'de yapılacak olan Rusya-ABD görüşmeleri öncesinde, Rus ordusu gövde gösterisine girişti. Rusya, üç balistik füze denemesi gerçekleştirecek.

Paylaş
Rusya'dan gövde gösterisi
Rusya ile ABD arasında, Ulusal Füze Savunma Kalkanı (NMD) nedeniyle başgösteren gerginlik giderek tırmanıyor.
Rus ordusunun pazartesi günü başlayan askeri tatbikatları çerçevesinde, önümüzdeki günlerde üç füze atış testi gerçekleştireceğinin ortaya çıkması, Amerikan çevreleri tarafından tepkiyle karşılandı. ABD kaynakları, testleri "eski Sovyet taktiklerine dönüş" ve ABD'nin oluşturmayı planladığı füze savunma sistemine bir cevap olarak değerlendirilirken, Amerikan jetlerinin, "her ihtimale karşı" cevap vermeye hazır bekletildiği ileri sürüldü.
CIA şefi teşhisi koydu
Muhafazakâr-sağcı çizgideki Washington Times gazetesine açıklama yapan Amerikan Merkezi İstihbarat Teşkilatı CIA'nın eski direktörlerinden James Woolsey, "1980'lerdeki Sovyetler Birliği modasına uygun olarak, bu geniş çaplı tatbikatıyla Rusya, batı ile başa çıkma kararını veriyor. Açıkça adını koyarsak, Amerikan Ulusal Füze Savunma Sistemi'ne bir cevap" dedi.
Woolsey, gazeteye açıklamasında, "Umarım bu Rus taktikleri, hem Avrupa, hem de ABD'den gereken tepkiyi görecek" dedi. İnternet haber ajansı Drudge Report da haberi, "Rusya'dan ABD'nin Suratına Tokat" başlığıyla duyurdu.
Üç tip füze atılacak
Washington Times, Amerikan istihbarat yetkililerine dayanarak verdiği haberinde, Rus deniz, hava ve kara güçlerinin katıldığı büyük boyutlu tatbikatta, üç uzun menzilli füze uçuş testi gerçekleştireceğini, Rusya'nın bu konuda ABD'ye bilgi verdiğini belirtti.
Tatbikatta Rusya, SS-25 tipi kıtalararası karadan havaya füze denemesi yapacak ve denizaltılardan, SSN-18 ve SSN-23 füzeleri atacak.
Washington Times, tatbikatın seyrinde, ABD ya da Kanada bölgesinin yakınında Rus uçaklarının bulunmadığını, ancak Amerikalı yetkililerin tatbikatı dikkatle izlediğini ve jetlerin, cevap vermek üzere hazır bekletildiğini yazdı.
Rumsfeld itiraf etti
Füze denemesi ile ilgili bilgilerin ortaya çıkması, ABD hükümetinin de tepkisine yol açtı. Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, ilk kez açık bir biçimde, "Amerikan füze kalkanı ile karşı konulmaya çalışılan nükleer silahlanma sorununun bir parçası" olduğunu söyledi.
Rumsfeld, "Rusya'nın yaptıkları hakkında dürüst konuşalım. Bu ülke aktif bir silahlandırıcı. İran, Kuzey Kore ve Hindistan'a destek veriyor, silah satıyorlar. Bu silah ve teknolojiler ise ABD, Batı Avrupa ve Ortadoğu'yu tehdit ediyor" dedi.
ABD yönetimi, böylece ilk kez, füze kalkanının asıl hedefinin bu "küçük" ülkeler değil, Rusya gibi rakip güçler olduğunu itiraf etmiş oldu. Clinton yönetimi boyunca takınılan resmi tutum, kalkanın "Rusya, Avrupa ve Çin'e karşı olmadığı" idi.
Rumsfeld'in sert suçlamasına yanıt, Rusya Genelkurmay Başkan Yardımcısı General Valeri Manilov'dan geldi. Ülkesinin silahsızlanma anlaşmalarını ihlal etmediğini savunan Manilov, "Bay Rumsfeld bu sözleri bilinçaltından söylüyor, aksi takdirde, reddedilemez kanıtlar sunması gerekirdi" dedi.
Geleneksel bir tutum
Rusya'nın füze denemesi, giderek tırmanan bir gerginliğin son halkası oldu.
Rusya, hafta içinde savaş uçaklarıyla Japon hava sahasını kısa süreliğine ihlal etmiş, bombardıman uçaklarıyla da Norveç hava sahasına oldukça yaklaşmıştı.
Batılı uzmanlar, bu gelişmelerin, Rusya'nın geleneksel "önemli müzakerelerden önce gövde gösterisi yapma" tutumuna uyduğunu belirtiyorlar.
ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell ile Rus muadili İgor İvanov, önümüzdeki hafta Mısır'ın başkenti Kahire'de bir araya gelecek. Kremlin, füze kalkanı ve bu tip kalkanları yasaklayan 1972 tarihli Anti-Balistik Füze Anlaşması (ABM) ile ilgili bu görüşmeyi "dört gözle beklediğini" açıklamıştı.
ABD'nin yeni savunma bakanı Rumsfeld, Rusya'nın "tüm silahsızlanma sürecinin temel taşı" olarak gördüğü ABM anlaşmasını "Tarih oldu" sözleriyle nitelemişti. Rumsfeld, Rusya'nın, artık varolmayan SSCB tarafından imzalanmış bir anlaşma üzerinde hak iddia edemeyeceğini de savunmuştu.
Washington yönetimi, Rusya'nın onayı olsun ya da olmasın, füze kalkanını kuracağını belirtiyor.
ÖNCEKİ HABER

Sevgi emektir!

SONRAKİ HABER

Üreticiler sendika başvurusunu yaptılar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...